Τίτλοι Ειδήσεων
Αρχική » Βρετανία: Νέος πρωθυπουργός ο Κιρ Στάρμερ

Βρετανία: Νέος πρωθυπουργός ο Κιρ Στάρμερ

Την πιο ισχυρή νίκη από την εποχή του Μπλερ σημείωσε χθες ο Κιρ Στάρμερ επαναφέροντας τους Εργατικούς στην εξουσία ύστερα από 14 χρόνια.

Ο πρωθυπουργός Ρίσι Σούνακ ο οποίος νωρίς σήμερα το πρωί επέστρεψε στο Λονδίνο ηττήθηκε συντριπτικά και ανέλαβε την ευθύνη τα ξημερώματα σε δήλωσή του.

Αποτελέσματα δεν υπάρχουν ακόμη, μόνο το exit poll και προβλέψεις αποτελέσματος και όλα δείχνουν ότι οι Εργατικοί οδεύουν προς μια ισχυρότατη πλειοψηφία, τη μεγαλύτερη από την περίφημη νίκη του Τόνι Μπλερ το 1997, που καθιστά τον Στάρμερ τον ισχυρότερο ηγέτη του Ηνωμένου Βασιλείου από εποχής Μπλερ.

Συγκεκριμένα προβλέπουν ότι οι Εργατικοί θα εκλέξουν 405 βουλευτές – σχεδόν τα δύο τρίτα των 650 εδρών στη Βουλή των Κοινοτήτων, 213 περισσότερους από τις τελευταίες εκλογές.

Αντίθετα οι Τόρις θα εκλέξουν μόλις 119 βουλευτές, χάνοντας 249 έδρες σε σχέση με τις τελευταίες εκλογές.

Νέος πρωθυπουργός της Βρετανίας αναλαμβάνει λοιπόν ο 61χρονος Δικηγόρος για τα ανθρώπινα δικαιώματα Κιρ Στάρμερ.

Θα διοριστεί πρωθυπουργός από τον βασιλιά Κάρολο στο παλάτι του Μπάκιγχαμ σήμερα. Νωρίτερα θα έχει επισκεφθεί τον Κάρολο στο παλάτι ο Σούνακ.

«Τα καταφέραμε!», είπε ο Στάρμερ στην πρώτη του αντίδραση. «Σε όλη τη χώρα οι άνθρωποι θα ξυπνήσουν με τα νέα ανακουφισμένοι ότι ένα βάρος έχει αρθεί, ένα βάρος που σηκώθηκε από τους ώμους αυτού του μεγάλου έθνους. Ο ήλιος της ελπίδας επιστρέφει στη μεγάλη μας χώρα», συμπλήρωσε.

Αρχικά, ο Σουνάκ θα πάει στα Ανάκτορα του Μπάκιγχαμ για να δώσει την παραίτησή του στον βασιλιά. Στη συνέχεια ο Στάρμερ θα φτάσει για την πρώτη του ακρόαση με τον Κάρολο.

«Υπάρχει ένα μικροσκοπικό παράθυρο μεταξύ της παραίτησης του απερχόμενου πρωθυπουργού και του επίσημου διορισμού του νέου πρωθυπουργού, όπου η τεχνική εξουσία παραμένει για αυτά τα λίγα λεπτά στα χέρια του μονάρχρη», είπε ο Whitelock.

Αυτό συμβαίνει όταν ο μελλοντικός πρωθυπουργός μπαίνει στο παλάτι για μια τελετή που είναι γνωστή ως «Φίλημα των Χεριών», αν και στην πραγματικότητα δεν υπάρχει φιλί. Αφού ο βασιλιάς ζητήσει από τον Στάρμερ να σχηματίσει κυβέρνηση, θα σφίξει το χέρι του Καρόλου και θα βγει η φωτογραφία για να καταγράψει τη στιγμή που μεταφέρεται η ισχύς.

Παραδοσιακά, ο νέος πρωθυπουργός στη συνέχεια φεύγει από το παλάτι με ένα πρωθυπουργικό αυτοκίνητο και επιστρέφει στην Ντάουνινγκ Στριτ για να κάνει μια δήλωση, δεχόμενος το χειροκρότημα των μελών του προσωπικού καθώς μπαίνει στη διάσημη μαύρη πόρτα του Νο. 10.

Ο Σουνάκ θα αναγκαστεί να εκκενώσει την επίσημη κατοικία του πρωθυπουργού πριν φτάσει ο Στάρμερ.

Ο προσεχώς πρώην πρωθυπουργός θα πάει στο παλάτι με υπουργικό αυτοκίνητο με σοφέρ. Αλλά αφού υποβάλει την παραίτησή του, θα φύγει με ιδιωτικό όχημα και θα επιστρέψει στην ιδιωτική του κατοικία.

ΠΗΓΗ: iefimerida.gr

ΚΕΡΚΥΡΑ ->
ΠΟΛΙΤΙΚΗ ->
ΕΛΛΑΔΑ ->
ΙΟΝΙΑ ΝΗΣΙΑ ->
ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ ->
ΚΟΣΜΟΣ ->
ΑΠΟΨΕΙΣ ->
ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ ->
Ο ΚΟΥΚΟΣ ΠΟΥ ΜΙΛΑΕΙ ->
Επιστροφή Στην Κορυφή