Τίτλοι Ειδήσεων
Αρχική » Βαριά ήττα Ερντογάν στις δημοτικές εκλογές -Έχασε τους 5 μεγαλύτερους δήμους, δεύτερο το κόμμα του στην επικράτεια

Βαριά ήττα Ερντογάν στις δημοτικές εκλογές -Έχασε τους 5 μεγαλύτερους δήμους, δεύτερο το κόμμα του στην επικράτεια

«Η 31η Μαρτίου για εμάς δεν είναι το τέλος, είναι σημείο καμπής», είπε ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν μετά την ήττα του κόμματός του στις δημοτικές εκλογές της Τουρκίας.

Ο Τούρκος πρόεδρος μαζεύει τα κομμάτια του μετά τη συντριβή που υπέστη από τον αντίπαλό του Εκρέμ Ιμάμογλου στην Κωνσταντινούπολη και σε άλλες μεγάλες πόλεις.

Reuters: Οι Τούρκοι τιμώρησαν τον Ερντογάν στις δημοτικές εκλογές -Ενισχύεται ο Ιμάμογλου ως μελλοντικός αντίπαλός του
Οι υποψήφιοι της αντιπολίτευσης κατάφεραν σαρωτικές νίκες στις μεγαλύτερες πόλεις της χώρας, με σημαντικότερη την επικράτηση του Εκρέμ Ιμάμογλου στην Κωνσταντινούπολη. Τουλάχιστον στους 5 μεγαλύτερους δήμους της χώρας πρώτο έρχεται το Ρεπουμπλικανικό Κόμμα.

Όμως, πρώτο κόμμα ανακηρύσσεται το κεμαλικό CHP και σε εθνικό επίπεδο στις δημοτικές εκλογές, ενώ τρίτο αναδείχθηκε το κουρδικό DEM.

Σύμφωνα με την έως τώρα καταμέτρηση στο σύνολο της χώρας φαίνεται να προηγείται το Ρεπουμπλικανικό Κόμμα κατά σχεδόν δύο μονάδες. Είναι η πρώτη φορά που συμβαίνει κάτι τέτοιο ύστερα από 35 χρόνια.

Συγκεκριμένα, τέτοια πρωτιά είχε να δει το κεμαλικό CHP από το 1977, υπό την ηγεσία του Μπουλέντ Ετζεβίτ.

Τουρκία, δημοτικές εκλογές: Τριπλή ήττα Ερντογάν σε Κωνσταντινούπολη, Αγκυρα, Σμύρνη -Θρίαμβoς Ιμάμογλου
Στην Κωνσταντινούπολη, ο υποψήφιος του Ερντογάν γνώρισε οδυνηρή ήττα, καθώς ο Τούρκος πρόεδρος είχε επενδύσει στην ανάκτηση του μεγαλύτερου δήμου της χώρας, αλλά είδε τον Εκρέμ Ιμάμογλου να κυριαρχεί με σχεδόν 10 μονάδες διαφορά από τον αντίπαλό του Μουράτ Κουρούμ.

Ερντογάν: Θα γίνει αυτοκριτική «με θάρρος» -Το ΑΚΡ «έχασε ύψος σε όλη τη χώρα»
Απευθυνόμενος στο πλήθος που συγκεντρώθηκε έξω από τα κεντρικά γραφεία του ΑΚΡ στην Άγκυρα, ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν είπε μετά την εκλογική ήττα της παράταξής του στις δημοτικές εκλογές της Κυριακής ότι «η 31η Μαρτίου για εμάς δεν είναι το τέλος, είναι σημείο καμπής».

«Αν και δεν έχουν ακόμη οριστικοποιηθεί, τα αποτελέσματα της κάλπης δείχνουν ότι έχουμε χάσει ύψος σε όλη τη χώρα. Φυσικά, θα αναλύσουμε τους λόγους αυτής της πτώσης σε τοπικό επίπεδο. Όπου χάνουμε, όπου μένουμε πίσω, θα εντοπίσουμε τους λόγους και θα κάνουμε τις απαραίτητες παρεμβάσεις», είπε ο Ερντογάν.

Πρόσθεσε ότι θα γίνει αυτοκριτική «με θάρρος» καθώς παραδέχτηκε πως το ΑΚΡ «έχασε ύψος σε όλη τη χώρα».

Διέψευσε τα σενάρια περί πρόωρων εκλογών μετά το εκλογικό αποτέλεσμα, λέγοντας ότι «η Τουρκία έχει μπροστά της πάνω από τέσσερα χρόνια» ως τις επόμενες εκλογές, «τα οποία αξίζουν όσο ένας θησαυρός».

Εμφανίστηκε καθησυχαστικός για τις αγορές, διαβεβαιώνοντας ότι «μέχρι σήμερα η κυβέρνηση εφάρμοσε με αποφασιστικότητα το μεσοπρόθεσμο πρόγραμμα και το 12ο αναπτυξιακό σχέδιο».

Τέλος, είπε ότι «ανεξάρτητα από τα αποτελέσματα, ο νικητής αυτών των εκλογών είναι πρωτίστως η δημοκρατία μας και το έθνος μας».

Θρίαμβος Ιμάμογλου στην Κωνσταντινούπολη
Σύμφωνα με τα αποτελέσματα, με καταμετρημένο το 99,98% των ψήφων o Ιμάμογλου είναι ο μεγάλος νικητής.

Ιμάμογλου: 51,09%
Κουρούμ (ΑΚΡ): 39,59%

Δήμαρχος της αντιπολίτευσης «κατέκτησε» την Άγκυρα
Στην Άγκυρα με καταμετρημένο το 99,93% των ψήφων, ο υποψήφιος της αντιπολίτευσης, Μανσούρ Γιαβάς, βγαίνει νικητής με 60,35%, έναντι του υποψηφίου του Ερντογάν, Τουργκούκ Αλτινόκ, στο 31,69%.

Ήττα Ερντογάν και στη Σμύρνη
Στη Σμύρνη, ιστορικό προπύργιο των Κεμαλιστών, με καταμετρημένο το 99,73% των ψήφων, ο υποψήφιος του CHP κερδίζει με 48,90%, έναντι του υποψηφίου του Ερντογάν με 37,07%.

Ήττα Ερντογάν και σε Προύσα και Αττάλεια
Ήττες κατέγραψε το AKP και στις δύο επόμενες μεγαλύτερες πόλεις μετά την πρώτη τριάδα, την Προύσα και την Αττάλεια.

Στην Προύσα, την 4η μεγαλύτερη πόλη της Τουρκίας, ο Μουσταφά Μποζμπέι του CHP επικράτησε του υποψηφίου του Ερντογάν, Αλινούρ Ακτάς.

Στην 5η μεγαλύτερη πόλη, την Αττάλεια (που χτυπήθηκε από τους σεισμούς), ο Μουχιτίν Μπετζέκ του CHP νίκησε με σχεδόν 5 μονάδες τον Χακάν Τουτουντσού του AKP.

Ιμάμογλου: Κερδίσαμε τις εκλογές στην Κωνσταντινούπολη
«Κερδίσαμε τις εκλογές στην Κωνσταντινούπολη», δήλωσε ο απερχόμενος δήμαρχος της Κωνσταντινούπολης Εκρέμ Ιμάμογλου, που ήταν υποψήφιος ξανά του κόμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης CHP στις δημοτικές εκλογές της Τουρκίας, για μια νέα θητεία ως δήμαρχος της τουρκικής μητρόπολης.

Ο ίδιος είπε πως, μετά την καταμέτρηση του 96% των ψήφων, προηγείται με πάνω από ένα εκατομμύριο ψήφους από τον αντίπαλό του, υποψήφιο του AKP.

Νωρίτερα, στην πρώτη δήλωση που έκανε, ο Εκρέμ Ιμάμογλου εξέφρασε την ικανοποίησή του για τα πρώτα αποτελέσματα.

«Έχουμε πολύ καλά αποτελέσματα αυτή τη στιγμή και τα παρακολουθούμε με αγωνία. Έχουμε πολύ καλή ομάδα και ένα πολύ καλό σύστημα παρακολούθησης των αποτελεσμάτων. Η εικόνα που έχουμε ικανοποιεί πολύ, αλλά δεν πρέπει να μιλάμε πριν να έχουμε μια ολοκληρωμένη εικόνα από τον δήμο», είπε ο κ. Ιμάμογλου.

Ο Ιμάμογλου είχε πάρει τον Δήμο της Κωνσταντινούπολης από το κυβερνών Κόμμα Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης, στις εκλογές του 2019, έπειτα από 25 χρόνια. Για τον Ερντογάν η ανάκτηση του Δήμου της Κωνσταντινούπολης, από όπου ξεκίνησε την αναρρίχησή του στην πολιτική, έγινε έκτοτε στόχος ζωής, αλλά το βράδυ της Κυριακής δεν τα κατάφερε.

Ηχηρό «χαστούκι» στον Ερντογάν -Νίκη κήρυξε ο δήμαρχος της Άγκυρας
Η Τουρκία «βάφτηκε» κόκκινη το βράδυ της Κυριακής 31 Μαρτίου, καθώς τα αποτελέσματα των δημοτικών εκλογών αποτέλεσαν ένα ηχηρότατο χαστούκι στον πρόεδρο της χώρας, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν.

Οι Κεμαλιστές του Οζγκιούρ Οζέλ σημείωσαν έναν θρίαμβο που ελάχιστοι ανέμεναν τον Μάιο, όταν ο Ερντογάν έβγαινε στο μπαλκόνι στο παλάτι του Μπεστεπέ στην Άγκυρα, με το γνωστό του τραγούδι να πανηγυρίσει και να πικάρει τους αντιπάλους του. Από τους 14 μητροπολιτικούς δήμους το Ρεπουμπλικανικό Λαϊκό Κόμμα (CHP) πήρε τους 12, ενώ από τους 35 μικρούς δήμους πήρε τους 25.

Παράλληλα, ο δήμαρχος της Άγκυρας Μανσούρ Γιαβάς, ο οποίος είναι επίσης υποψήφιος του CHP, κήρυξε τη νίκη του καθώς προηγείται του αντιπάλου του από το κυβερνών Κόμμα ΑΚ κατά σχεδόν 20%.

Ξέφρενοι πανηγυρισμοί σε Κωνσταντινούπολη και Άγκυρα
Στα χρώματα της παράταξης που στηρίζει τον Ιμάμογλου ντύθηκε η Κωνσταντινούπολη, όπου χιλιάδες Τούρκοι ξεχύθηκαν στους δρόμους για να πανηγυρίσουν τη μεγάλη νίκη του δημάρχου.

Πηγή: iefimerida.gr

ΚΕΡΚΥΡΑ ->
ΠΟΛΙΤΙΚΗ ->
ΕΛΛΑΔΑ ->
ΙΟΝΙΑ ΝΗΣΙΑ ->
ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ ->
ΚΟΣΜΟΣ ->
ΑΠΟΨΕΙΣ ->
ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ ->
Ο ΚΟΥΚΟΣ ΠΟΥ ΜΙΛΑΕΙ ->
Επιστροφή Στην Κορυφή