Τίτλοι Ειδήσεων
Αρχική » Το σωματείο εργαζομένων στον Ψυχιατρικό τομέα του Νοσοκομείου για το νομοσχέδιο για τις δομές ψυχικής υγείας και την απεξάρτηση.

Το σωματείο εργαζομένων στον Ψυχιατρικό τομέα του Νοσοκομείου για το νομοσχέδιο για τις δομές ψυχικής υγείας και την απεξάρτηση.

Μέσα στο καλοκαίρι και με τις γνωστές fast track διαδικασίες η κυβέρνηση και το Υπουργείο Υγείας νομίζει ότι θα πιάσει στον ύπνο εργαζόμενους, ασθενείς και τις οικογένειές τους Είναι βαθιά γελασμένοι!

Με το νέο Νομοσχέδιο για την Ψυχική Υγεία που τέθηκε σε διαβούλευση , οι ψυχιατρικοί τομείς των Νοσοκομείων και τα Ψυχιατρικά Νοσοκομεία θα απολέσουν τη σημερινή νομική μορφή τους και θα περάσουν διοικητικά στις ΥΠΕ. Δημιουργείται ένας μεγάλος, τεχνοκρατικά συγκεντρωτικός οργανισμός, ο οποίος θα συγκεντρώνει ψυχιατρικές κλινικές, κέντρα ψυχικής υγείας, , ΜΚΟ, ιδιωτικές ψυχιατρικές κλινικές. Οι υπάλληλοι που σήμερα εργάζονται στους ψυχιατρικούς τομείς των Γενικών Νοσοκομείων, στα Κέντρα Ψυχικής Υγείας και στις δομές θα μεταφερθούν στον Οργανισμό των Υγειονομικών Περιφερειών, ενώ οι Διοικήσεις των Νοσοκομείων εντός των οποίων λειτουργούν οι ψυχιατρικοί τομείς δεν θα έχουν καμία αρμοδιότητα στη διοίκηση τους.

Με τη διοικητική αυτή αντιμεταρρύθμιση απορρυθμίζονται και υποβαθμίζονται οι υπηρεσίες ψυχικής υγείας που παρέχονται από τα Γενικά Νοσοκομεία έως σήμερα

Είναι γνωστές οι τραγικές ελλείψεις και η υποβάθμιση των κέντρων υγείας που ανήκουν στις ΥΠΕ . Η διοικητική μεταφορά του συνόλου των δόμων ψυχικής υγείας στις ΥΠΕ μόνο δυσλειτουργίες και χρόνια προβλήματα μπορεί να δημιουργήσει, σε όλο το φάσμα της λειτουργίας των υπηρεσιών ψυχικής υγείας δεδομένου ότι χρειάζεται να δημιουργηθεί ένας διοικητικός και υποστηρικτικός μηχανισμός από το μηδέν και το ότι θα διοικούνται από απόσταση.

Επιπλέον το τσουβάλιασμα στον ενιαίο φορέα των δημοσίων υπηρεσιών ψυχικής υγείας ΜΚΟ και ιδιωτικών δομών που θα διοικούνται από αυτόν μέσω των ΥΠΕ ανοίγει τον δρόμο για την ιδιωτικοοικονομική λειτουργία των μονάδων ενώ και οι εργαζόμενοι πιθανότατα θα έχουν μισθολογικές απώλειες από την μεταφορά τους στις ΥΠΕ.

Αποτελεί τον απόλυτο παραλογισμό εργαζόμενοι και υπηρεσίες με έναν τοίχο διαφορά μεταξύ τους στο χώρο του Νοσοκομείου να πρέπει να απευθύνονται σε διαφορετικούς φορείς και υπηρεσίες, εκατοντάδες χιλιόμετρα μακριά για να λύσουν βασικά θέματα.

Παράλληλα, μεγάλο είναι το πλήγμα για τα προγράμματα απεξάρτησης, τα οποία θα συγχωνευτούν σε έναν ενιαίο Οργανισμό Ιδιωτικού Δικαίου.

Για πρώτη φορά αποσπώνται μονάδες από νοσοκομεία και το ΕΣΥ και μπαίνουν σε μονάδες ιδιωτικού δικαίου. Η διοικητική και λογιστική συνένωση όλων των εγκεκριμένων οργανισμών και δημόσιων προγραμμάτων απεξάρτησης θα επιφέρει δυσμενείς αλλαγές στην οργάνωση και τη φιλοσοφία των προγραμμάτων αυτών , τον περιορισμό των θεραπευτικών επιλογών και τη σταδιακή συρρίκνωση τους. Όλοι οι οργανισμοί και όλα τα δημόσια προγράμματα που ασχολούνται με την απεξάρτηση, κινδυνεύουν μετά από δεκαετίες κοινωνικής προσφοράς, με αφανισμό της ταυτότητας, της ιστορίας τους και των θεραπευτικών μεθόδων τους.

Παράλληλα χαρακτηριστικό είναι ότι στο νέο νομοσχέδιο τα Κέντρα Πρόληψης ‘όπως η ΔΗΜΟΠ Ν. Μώρος ούτε καν αναφέρονται, όπως και το τι μέλλει γενέσθαι με τους εργαζόμενους σε αυτά, αφήνοντας τις πολιτικές πρόληψης στο κενό.

Ολοκληρώνεται με αυτόν τον τρόπο η πλήρης διάλυση της κληρονομιάς του παλαιού ψυχιατρείου,εδώ στην Κέρκυρα, αφού οι εργαζόμενοι και οι υπηρεσίες ψυχικής υγείας θα μεταφερθούν διοικητικά και οργανικά στην ΥΠΕ ενώ όλη η ακίνητη περιουσία που κληροδότησε στο νοσοκομείο θα παραμείνει σε αυτό. Την ίδια στιγμή που δομές αποκατάστασης και ασθενείς απειλούνται με έξωση , δεν θα υπάρχει ούτε ένας ιδιόκτητος χώρος ώστε να μεταστεγαστούν με πιθανό αποτέλεσμα την αναστολή λειτουργίας, όπως συνέβη και παλαιότερα με το οικοτροφείο Μπενιτσών

Καλούμε τους εργαζόμενους, τα σωματεία ,τις οικογένειες των ατόμων με ψυχικές διαταραχές, τους μαζικούς φορείς στον χώρο της Ψυχικής Υγείας και της Απεξάρτησης να μην επιτρέψουν τις εξελίξεις που δρομολογεί η κυβέρνηση και να διεκδικήσουν υψηλού επιπέδου δημόσιες υπηρεσίες Ψυχικής Υγείας και Απεξάρτησης με βάση τις σύγχρονες κατακτήσεις της επιστήμης για την πλήρη κάλυψη των σύγχρονων λαϊκών αναγκών.

ΣΩΜΑΤΕΙΟ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΩΝ ΨΥΧΙΑΤΡΙΚΟΥ ΤΟΜΕΑ ΓΝΚ

ΚΕΡΚΥΡΑ ->
ΠΟΛΙΤΙΚΗ ->
ΕΛΛΑΔΑ ->
ΙΟΝΙΑ ΝΗΣΙΑ ->
ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ ->
ΚΟΣΜΟΣ ->
ΑΠΟΨΕΙΣ ->
ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ ->
Ο ΚΟΥΚΟΣ ΠΟΥ ΜΙΛΑΕΙ ->
Επιστροφή Στην Κορυφή