Τίτλοι Ειδήσεων
Αρχική » Το Ισραήλ τίμησε τους σωτήρες της οικογενείας Κοέν – Το βραβείο του «Δικαίου των Εθνών» του Yad Vashem, στο Θωμά Κυριάκη και στο γιο του Αντώνη

Το Ισραήλ τίμησε τους σωτήρες της οικογενείας Κοέν – Το βραβείο του «Δικαίου των Εθνών» του Yad Vashem, στο Θωμά Κυριάκη και στο γιο του Αντώνη

Το μετάλλιο του «Δικαίου των Εθνών» του Yad Vashem απονεμήθηκε από το Ισραήλ στο Θωμά Κυριάκη και το γιο του Αντώνη για τη διάσωση της οικογένειας του Σέμο Κοέν από τη ναζιστική θηριωδία.

Η απόδοση της ανώτατης τιμής που αποδίδει το κράτος τους Ισραήλ σε μη εβραίους, πραγματοποιήθηκε στην αίθουσα εκδηλώσεων της ΦΕ Μάντζαρος από τον πρέσβη του Ισραήλ στην Ελλάδα Noam Katz, που βρέθηκε σήμερα στην Κέρκυρα για να παραδώσει το μετάλλιο και τις διακρίσεις στους απογόνους των Δικαίων, στην εκδήλωση που διοργάνωσε η πρεσβεία του Ισραήλ και η Εβραϊκή Κοινότητα.

Το μετάλλιο παρέλαβε η εγγονή του Θωμά Κυριάκη και κόρη του Αντώνη, Σπυριδούλα Κυριάκη και το πιστοποιητικό οι Μαρίνα και Ελένη Κυριάκη οι δύο κόρες του Δημήτρη Κυριάκη του άλλου γιου του Θωμά.

«Σήμερα θυμόμαστε τις έξι εκατομμύρια ψυχές που χάθηκαν στο Ολοκαύτωμα, συμπεριλαμβανομένων 67.000 Ελλήνων Εβραίων που χάθηκαν στα ναζιστικά στρατόπεδα, ένα τρομερό 87% των Ελλήνων Εβραίων. Θυμόμαστε τα 1.600 μέλη της ιστορικής Εβραϊκής Κοινότητας Κέρκυρας που στάλθηκαν στο Άουσβιτς, όπου η μοίρα τους ήταν τραγική. Αλλά σήμερα θυμόμαστε επίσης εκείνους τους γενναίους ανθρώπους που αψήφησαν τη βαρβαρότητα των Ναζί για να κάνουν το σωστό. Αποτίουμε φόρο τιμής στο θάρρος τους. Η αρετή και η γενναιότητά τους έλαμψαν σαν φάρος φωτός στις πιο σκοτεινές εποχές», σημείωσε, μεταξύ άλλων, ο Νόαμ Κατς, αναφέροντας ότι οι Εβραίοι είναι αρχαίος λαός με μεγάλη μνήμη και ποτέ δεν ξεχνούν τους ανθρώπους που τους βοήθησαν.

Το Ισραήλ και το Γιάντ Βασέμ θεσμοθέτησαν το καθήκον μας να θυμόμαστε αυτούς που έσωσαν τους Εβραίους. Δήλωσε ότι η γενναιότητα των Δικαιών πρέπει να λειτουργεί ως πρότυπο για όλους μας. «Αναδεικνύοντας τις θαρραλέες ενέργειές τους, όχι μόνο τιμούμε τη γενναιότητά τους, αλλά προάγουμε επίσης τις αξίες της ενσυναίσθησης, της κατανόησης και της ηθικής ακεραιότητας. Οι ιστορίες τους καταδεικνύουν τη βαθιά επίδραση που μπορούν να έχουν τα άτομα στην αντιμετώπιση του μίσους και της προκατάληψης. Μια εβραϊκή παροιμία λέει ότι «όποιος σώζει μια ζωή είναι σαν να σώζει τον κόσμο». Οι ενέργειες των Δικαίων άλλαξαν πραγματικά την ιστορία, όπως αποδεικνύεται από όλα τα μέλη της οικογένειας Κοέν που είναι μαζί μας σήμερα, χάρις στον Θωμά και τον Αντώνη Κυριάκη», τόνισε ο Πρέσβης του Ισραήλ.

Στην εκδήλωση παραβρέθηκε ο Γενικός Γραμματέας του Κ.Ι.Σ.Ε Βίκτωρ Ελιέζερ, ενώ χαιρέτισε επίσης η Έττυ Βαρούχ Ελιέζερ απόγονη της οικογένειας των διασωθέντων και η κυρία Σπυριδούλα Τσάμη απόγονη των Δικαίων.


Επίσης χαιρετισμό απεύθυνε ο Περιφερειάρχης Ιονίων Νήσων κ. Γιάννης Τρεπεκλής. Παραβρέθηκαν επίσης ο Αρχιερατικός Επίτροπος της Ιεράς Μητρόπολης Κερκύρας Παξών και Διαποντίων Νήσων π. Θεμιστοκλής Μουρτζανός, ο Αρχιεπίσκοπος Καθολικών Σεβασμιότατος κ.κ Γεώργιος Αλτουβάς, ο Αντιδήμαρχος Τουρισμού Σπύρος Χαλικιόπουλος και άλλοι.

ΚΕΡΚΥΡΑ ->
ΠΟΛΙΤΙΚΗ ->
ΕΛΛΑΔΑ ->
ΙΟΝΙΑ ΝΗΣΙΑ ->
ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ ->
ΚΟΣΜΟΣ ->
ΑΠΟΨΕΙΣ ->
ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ ->
Ο ΚΟΥΚΟΣ ΠΟΥ ΜΙΛΑΕΙ ->
Επιστροφή Στην Κορυφή