Τίτλοι Ειδήσεων
Αρχική » Το Ευρωπαϊκό «Iron Dome» και οι Ευρωεκλογές… Γράφει ο Στέφανος Γκίκας

Το Ευρωπαϊκό «Iron Dome» και οι Ευρωεκλογές… Γράφει ο Στέφανος Γκίκας

Την πενταετία 2019 – 2024 που η Νέα Δημοκρατία ασκεί τη διακυβέρνηση της χώρας, έχουν συμβεί εξαιρετικά σημαντικά γεγονότα, τόσο σε σχέση με την Τουρκία, όσο και στο διεθνές γεωπολιτικό περιβάλλον, τα οποία επηρεάζουν φυσικά και τη χώρα μας.

Εξαρχής, ο Πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης, έθεσε την άμυνα της χώρας ως υπέρτατο σκοπό και εργάστηκε προς την κατεύθυνση του εκσυγχρονισμού και της ανανέωσης των μέσων και δυνατοτήτων των Ενόπλων μας Δυνάμεων. Αφορμή έδωσε και η επιθετική, αναθεωρητική και απρόβλεπτη συμπεριφορά της Τουρκίας.

Έτσι, στο διάστημα των πέντε αυτών χρόνων, η Κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας προχώρησε σε μια σειρά κρίσιμων εξοπλιστικών προγραμμάτων τα οποία υλοποιούνται και έχουν ισχυροποιήσει σημαντικά την αποτρεπτική ισχύ της Ελλάδας.

Συνεπεία της εύθραυστης γεωπολιτικής κατάστασης που επικρατεί στην ευρύτερη γειτονιά μας, επαναξιολογήθηκε η αμυντική στρατηγική της χώρας μας και το Υπουργείο Εθνικής Άμυνας προχώρησε σε νομοθετική πρόταση για τη δημιουργία ενός Ελληνικού Κέντρου Αμυντικής Καινοτομίας, το οποίο ψηφίστηκε πρόσφατα με συντριπτική πλειοψηφία από τη Βουλή των Ελλήνων.

Το ενιαίο αυτό Κέντρο, φιλοδοξεί να συμβάλλει καθοριστικά στην ικανοποίηση των επιχειρησιακών απαιτήσεων των Ενόπλων μας Δυνάμεων, με την αξιοποίηση των νέων τεχνολογιών και του επιστημονικού και ερευνητικού κεφαλαίου της χώρας μας.

Σε συνδυασμό με τη δημιουργία Κοινού Σώματος Πληροφορικής, οι Ένοπλες Δυνάμεις θα είναι πλέον σε θέση να αντιμετωπίσουν πιο αποτελεσματικά τις σύγχρονες προκλήσεις του ψηφιακού περιβάλλοντος, της κυβερνοασφάλειας και των νέων μορφών πολέμου, ενώ η υλοποίηση του προγράμματος θα ενεργοποιήσει και την εγχώρια Αμυντική Βιομηχανία.

Παράλληλα, η εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία, ο πόλεμος που μαίνεται στη Μ. Ανατολή, οι προκλήσεις στην Ερυθρά Θάλασσα και εν γένει η γεωπολιτική αστάθεια που επικρατεί, ενέτειναν τις ανησυχίες των Ευρωπαϊκών κρατών και δεν είναι λίγοι εκείνοι που ζητούν και απαιτούν συνολική δράση από την πλευρά της Ευρώπης.

Η διαχρονική συζήτηση για τη δημιουργία μιας ενιαίας Ευρωπαϊκής Άμυνας και ενίσχυσης της Ευρωπαϊκής Αμυντικής Βιομηχανίας πρέπει συνεπώς να περάσει στο στάδιο της υλοποίησης, πολλώ δε μάλλον τώρα που η Ευρώπη αντιμετωπίζει την στρατηγική απειλή της Ρωσίας.

Σε αυτό το πλαίσιο κινείται το κοινό αίτημα του Κυριάκου Μητσοτάκη και του Πολωνού Προέδρου Ντόναλντ Τουσκ για τη δημιουργία ενός ευρωπαϊκού αντιαεροπορικού θόλου, το οποίο ετέθη επισήμως προς την Πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν.

Το Ευρωπαϊκό «Iron Dome», που είναι παρεμφερές με το αμυντικό αντιαεροπορικό σύστημα του Ισραήλ, θα είναι ένα σύστημα ευρωπαϊκής αεράμυνας που θα καλύπτει όλες τις ευρωπαϊκές χώρες, έναντι οποιασδήποτε απειλής που θα προέρχεται από εχθρικά αεροσκάφη, πυραύλους και drones.

Η υλοποίηση ενός τέτοιου προγράμματος θα είχε πολλαπλά οφέλη για την Ελλάδα, καθότι αποτελεί εξωτερικά σύνορα της Ευρώπης και άρα η αεράμυνα της πατρίδας μας θα μπορούσε να ενισχυθεί σημαντικά μέσω ευρωπαϊκών πόρων και συστημάτων.

Η πρωτοβουλία έτυχε θετικής ανταπόκρισης, από την ίδια την Πρόεδρο της Επιτροπής, αλλά και από τον Ύπατο Εκπρόσωπο της ΕΕ για θέματα Εξωτερικής Πολιτικής και Ασφάλειας, Ζοζέπ Μπορέλ, όμως υπάρχουν τεχνικά ζητήματα προς επίλυση, από το ποιος επί παραδείγματι, θα είναι επικεφαλής της Διοίκησης και πού θα βρίσκεται η βάση του αμυντικού συστήματος, μέχρι και κυρίως τον τρόπο χρηματοδότησής του.

Πρόκειται για μείζον ζήτημα που μας αφορά όλους και θα πρέπει να μείνει – παρά τις δυσκολίες – στην κορυφή της ατζέντας της ΕΕ την επόμενη μέρα.

Άλλος ένας λόγος γιατί το αποτέλεσμα των Ευρωεκλογών είναι κρίσιμο και γιατί θα πρέπει να ενισχυθούν τα κόμματα του ευρωπαϊκού πολιτικού ρεύματος, όπως η Νέα Δημοκρατία.

 

*Βουλευτής Κέρκυρας (ΝΔ), Αντιπρόεδρος ΔΕ Εθνικής Άμυνας & Εξωτερικών Υποθέσεων της ΒτΕ, Αρχιπλοίαρχος ΠΝ ε.α.

 

ΚΕΡΚΥΡΑ ->
ΠΟΛΙΤΙΚΗ ->
ΕΛΛΑΔΑ ->
ΙΟΝΙΑ ΝΗΣΙΑ ->
ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ ->
ΚΟΣΜΟΣ ->
ΑΠΟΨΕΙΣ ->
ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ ->
Ο ΚΟΥΚΟΣ ΠΟΥ ΜΙΛΑΕΙ ->
Επιστροφή Στην Κορυφή