Τίτλοι Ειδήσεων
Αρχική » Τέλος Ανθεκτικότητας στην κλιματική κρίση: Ο νέος φόρος για τους πελάτες τουριστικών καταλυμάτων

Τέλος Ανθεκτικότητας στην κλιματική κρίση: Ο νέος φόρος για τους πελάτες τουριστικών καταλυμάτων

Ένα «Τέλος Ανθεκτικότητας στην κλιματική κρίση» θα δουν στη χρέωση του δωματίου τους οι εκδρομείς του τριημέρου που θα καταλύσουν σε ξενοδοχεία, ενοικιαζόμενα δωμάτια και ακίνητα τύπου Airbnb.

Το τέλος αντικατέστησε το φόρο διαμονής και επιβάλλεται από την πρώτη Ιανουαρίου ανά ημερήσια χρήση και ανά δωμάτιο ή διαμέρισμα. Θα φτάνει έως 10 ευρώ από τον Μάρτιο έως και τον Οκτώβριο ενώ τους υπόλοιπους μήνες δεν θα ξεπερνά τα 4 ευρώ.

Ψηφιακά η υποβολή της δήλωσης απόδοσης του τέλους κλιματικής κρίσης

Το τέλος καταβάλλεται από τους πελάτες τουριστικών καταλυμάτων, αποδίδεται στην Εφορία από τους ιδιοκτήτες των μονάδων και ήρθε να διαδεχθεί τον φόρο διαμονής, «φουσκώνοντας» ωστόσο το τελικό κόστος ανά διανυκτέρευση για άνοιξη, καλοκαίρι και φθινόπωρο, σύμφωνα με την ΕΡΤ.

Πόσο θα επιβαρύνει τις τσέπες μας
Το Τέλος Ανθεκτικότητας για το διάστημα από αρχές Μαρτίου έως τέλος Οκτωβρίου είναι αυξημένο. Στα ξενοδοχεία ενός ή δύο αστέρων ξεκινάει από 1,5 ευρώ ανά δωμάτιο και διανυκτέρευση (από 50 λεπτά) και αυξάνεται κλιμακωτά φτάνοντας στα 5άστερα έως και τα 10 ευρώ από 4.

Στα ενοικιαζόμενα δωμάτια και διαμερίσματα η επιβάρυνση είναι 1,5 ευρώ/ διανυκτέρευση ενώ στα 10 ευρώ/διανυκτέρευση ανέρχεται για τις επιπλωμένες βίλες.

Τέλος Ανθεκτικότητας 1,5 ευρώ επιβάλλεται για πρώτη φορά στα ακίνητα βραχυχρόνιας μίσθωσης. Μάλιστα ανεβαίνει στα 10 ευρώ /διανυκτέρευση για μονοκατοικίες άνω των 80 τετραγωνικών.

«Η διαφορά στην τιμή του δωματίου δεν είναι μεγάλη αν και ποσοστιαία είναι μεγάλη. Εμείς δεν έχουμε αυξήσει τις τιμές μας αλλά ο φόρος λειτουργεί σχετικά ανεξάρτητα από εμάς», αναφέρει ο Παναγιώτης Μωριάτης Πρόεδρος Ένωσης Ξενοδόχων Ναυπλίου.

Οριζόντιος φόρος
Όπως επισημαίνει ο Δημήτρης Διαμαντόπουλος, Πρόεδρος Ένωσης Ξενοδόχων Αχαΐας «ο φόρος είναι οριζόντιος αυτό σημαίνει διανυκτέρευση σε κατάλυμα με 70 – 80 ευρώ την βραδιά επιβαρύνεται με 7 ευρώ ενώ σε 4* με 200 ευρώ βραδιά επίσης 7 ευρώ. Θα υπάρξει πρόβλημα στα καταλύματα με τις χαμηλότερες τιμές», σημειώνει.

Από την πλευρά του ο Νάσος Γαβαλάς, Πρόεδρος Συνδέσμου Εταιρειών Διαχείρισης Ακινήτων Βραχυχρόνιας Μίσθωσης αναφέρει: «Το δεχθήκαμε η αγορά φαίνεται ότι μπορεί να το υποστηρίξει. Οι επισκέπτες του εξωτερικού δεν έχουν πληροφορηθεί για αυτό, οι Έλληνες είναι ενημερωμένοι, υπήρξε πρόβλημα με τις προκρατήσεις που έγιναν το ’23 πριν ψηφιστεί. Το απορροφήσαμε εμείς οι ιδιοκτήτες ακινήτων».

Σημειώνεται ότι από τον Νοέμβριο έως τον Φεβρουάριο κάθε χρονιάς πάντως τα ποσά “ξεφουσκώνουν” στα χαμηλά επίπεδα του Φόρου Διαμονής. Η ΑΑΔΕ έχει ήδη ενεργοποιήσει νέα ψηφιακή εφαρμογή για την υποβολή από τους υπόχρεους των μηνιαίων δηλώσεων απόδοσης του νέου τέλους.

ΠΗΓΗ:ot.gr

ΚΕΡΚΥΡΑ ->
ΠΟΛΙΤΙΚΗ ->
ΕΛΛΑΔΑ ->
ΙΟΝΙΑ ΝΗΣΙΑ ->
ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ ->
ΚΟΣΜΟΣ ->
ΑΠΟΨΕΙΣ ->
ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ ->
Ο ΚΟΥΚΟΣ ΠΟΥ ΜΙΛΑΕΙ ->
Επιστροφή Στην Κορυφή