Τίτλοι Ειδήσεων
Αρχική » Στις  εορταστικές εκδηλώσεις για την 198η επέτειο της Ηρωικής Εξόδου των Ελεύθερων Πολιορκημένων στο Μεσολόγγι ο Δήμος Βόρειας Κέρκυρας

Στις  εορταστικές εκδηλώσεις για την 198η επέτειο της Ηρωικής Εξόδου των Ελεύθερων Πολιορκημένων στο Μεσολόγγι ο Δήμος Βόρειας Κέρκυρας

Στις εορταστικές εκδηλώσεις για την 198η επέτειο της Ηρωικής Εξόδου της Φρουράς των Ελεύθερων Πολιορκημένων στο Μεσολόγγι  συμμετείχε το Σάββατο 27 και την Κυριακή 28 Απριλίου 2024, ο Δήμος Βόρειας Κέρκυρας προσκεκλημένος από   το Δήμαρχο της Ιερής Πόλης Μεσολογγίου  κ. Σπυρίδωνα  Β. Διαμαντόπουλο.

Εκπροσωπήθηκε από τον Πρόεδρο του Οργανισμού Τουρισμού, Πολιτισμού , Αθλητισμού (ΞΕΝΙΟΣ) του Δήμου Βόρειας Κέρκυρας  κ. Μαυρωνά Θεόδωρο , ο οποίος συνόδευσε τη Δημοτική Φιλαρμονική Αυλιωτών.

Οι εκδηλώσεις κορυφώθηκαν την Κυριακή 28 Απριλίου με την δοξολογία στο μητροπολιτικό ναό του Αγίου Σπυρίδωνος προεξάρχοντος του Μητροπολίτη Αιτωλίας και Ακαρνανίας κ.κ. Δαμασκηνού.

Ακολούθησε η ιερά λιτανευτική Πομπή με τη συμμετοχή μαθητών των Σχολείων της Ιεράς Πόλης, φιλαρμονικών και μελών πολιτιστικών Συλλόγων της Αιτωλοακαρνανίας και άλλων Νομών.( περισσότεροι από 170 σύλλογοι και 25 φιλαρμονικές), κατά την οποία μεταφέρθηκε η Εικόνα της Εξόδου, το Ιερό Λάβαρο και ο Σταυρός Ευλογίας του Επισκόπου Ρωγών Ιωσήφ στον Κήπο των Ηρώων , όπου έγινε και η αναπαράσταση της ανατίναξης του Δημογέροντα Χρήστου Καψάλη.

Στον Τύμβο, όπου φυλάσσονται τα οστά των πεσόντων, τελέσθηκε επιμνημόσυνη δέηση υπέρ αναπαύσεως «των αειμνήστων αγωνιστών και προμάχων της Ιεράς Πόλεως του Μεσολογγίου, Ιωσήφ και Πορφυρίου των Αρχιερέων και πάντων των μετ’ αυτών εν τη ηρωική Εξόδω αγωνισαμένων και πεσόντων πατέρων και αδελφών ημών, Ελλήνων τε και Φιλελλήνων».

Ακολούθησαν η κατάθεση στεφάνου εις μνήμην και η εκφώνηση του πανηγυρικού της ημέρας από την εκπρόσωπο της Ελληνικής Κυβερνήσεως, Υφυπουργό Υποδομών και Μεταφορών κα Χριστίνα Αλεξοπούλου ενώ η υψίφωνος κα Βίβιαν Ντάγλας απέδωσε το μοιρολόι «Να ζει το Μεσολόγγι». Τιμώμενη Χώρα κατά τον φετινό εορτασμό ήταν η Μεγάλη Βρετανία και τιμώμενος Δήμος, ο Δήμος Μόρφου.

Αναφερόμενος στην Ηρωική Έξοδο της Φρουράς των Ελεύθερων Πολιορκημένων στο Μεσολόγγι το 1826, ο κ. Μαυρωνάς , δήλωσε πως η μεγάλη έξοδος του Μεσολογγίου συμβολίζει τη  δύναμη μιας υπέρλαμπρης πράξης αυτοθυσίας και  θα συνεχίζει, μέσα στο διάβα των αιώνων, να φωτίζει και να στέλνει τη λάμψη της σε ολόκληρο τον κόσμο.

Ο Δήμος Βόρειας Κέρκυρας συγχαίρει  το Δήμαρχο και τη Δημοτική Αρχή της Ιερής πόλης του Μεσολογγίου για την άρτια διοργάνωση της εκδήλωσης και να ευχαριστήσει θερμά:

  • το Δήμαρχο και τη Δημοτική Αρχή της Ιερής πόλης για τη πολύ τιμητική πρόσκληση να παραστεί –συμμετέχει στις εορταστικές εκδηλώσεις,
  • τον κόσμο που παρακολούθησε ,
  • και τέλος, ένα μεγάλο μπράβο στον αρχιμουσικό και τους μουσικούς της Δημοτικής Φιλαρμονικής  Αυλιωτών για την άψογη παρουσία τους.
ΚΕΡΚΥΡΑ ->
ΠΟΛΙΤΙΚΗ ->
ΕΛΛΑΔΑ ->
ΙΟΝΙΑ ΝΗΣΙΑ ->
ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ ->
ΚΟΣΜΟΣ ->
ΑΠΟΨΕΙΣ ->
ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ ->
Ο ΚΟΥΚΟΣ ΠΟΥ ΜΙΛΑΕΙ ->
Επιστροφή Στην Κορυφή