Τίτλοι Ειδήσεων
Αρχική » Στην Κέρκυρα το Διεθνές Επιστημονικό Συνέδριο της Ευρωπαϊκής Εταιρείας Κλινική Ιολογίας

Στην Κέρκυρα το Διεθνές Επιστημονικό Συνέδριο της Ευρωπαϊκής Εταιρείας Κλινική Ιολογίας

Η Ευρωπαϊκή Εταιρεία Κλινικής Ιολογίας (European Society for Clinical Virology) πραγματοποιεί στην Κέρκυρα (Mon Repos Palace), 23-24 Μαΐου 2024, διεθνές επιστημονικό συνέδριο (workshop).

 Πρόεδρος του συνεδρίου είναι ο Καθηγητής Ιατρικής του Πανεπιστημίου Κρήτης κ. Γεώργιος Σουρβίνος, ο οποίος αποτελεί και μέλος του Διοικητικού Συμβουλίου της Ευρωπαϊκής Εταιρείας Κλινικής Ιολογίας.

Πρόκειται για ένα πολύ σημαντικό επιστημονικό γεγονός καθώς η Ευρωπαϊκή Εταιρεία επέλεξε, μετά από πρόταση του κ. Σουρβίνου την Κέρκυρα, ως τον προορισμό για τη διεξαγωγή αυτής της επιστημονικής εκδήλωσης.

Στο συνέδριο συμμετέχουν 100 επιστήμονες από 26 χώρες του εξωτερικού, όχι μόνο ευρωπαϊκές, αλλά και από χώρες όπως η Βραζιλία, η Ινδία και η Αίγυπτος. Εκτός των προσκεκλημένων ομιλητών, ιδιαίτερη σημασία αποκτά το γεγονός ότι στις εργασίες θα συμμετάσχουν πέραν των προσκεκλημένων ομιλητών και συνέδρων και εκ εκπρόσωποι του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας και του Ευρωπαϊκού Κέντρου Ελέγχου Λοιμώξεων (ECDC).

Αντικείμενο των εργασιών του συνεδρίου είναι οι Εντεροϊοί, μια οικογένεια ιών που προσβάλλουν άτομα όλων των ηλικιών και πολλαπλά συστήματα του ανθρώπινου οργανισμού, όπως το αναπνευστικό, καρδιαγγειακό, κεντρικό νευρικό σύστημα, κλπ, προκαλώντας ποικιλία λοιμώξεων και συμπτωμάτων, από τελείως ασυμπτωματικές, ήπιες, όπως λοίμωξη με υψηλό πυρετό, κεφαλαλγία, φαρυγγίτιδα, δυσκαταποσία, κοιλιακό άλγος, εξάνθημα, γαστρεντερίτιδα, νόσος χεριών, ποδιών, στόματος ή ακόμα πιο σοβαρές, όπως βρογχιολίτιδα, βρογχοπνευμονία, μυοπερικαρδίτιδα, άσηπτη μηνιγγίτιδα, εγκεφαλίτιδα.

Η Επιστημονική Επιτροπή του Συνεδρίου έχει ετοιμάσει ένα εμπνευσμένο και διαδραστικό πρόγραμμα που καλύπτει τη διάγνωση, τη θεραπεία και την επιτήρηση των εντεροϊοών στην Ευρώπη. Το Συνέδριο όχι μόνο θα παρουσιάσει την κατάσταση της τρέχουσας επιτήρησης των εντεροϊών στην Ευρώπη αλλά θα επικεντρωθεί επίσης στον εντοπισμό των μελλοντικών αναγκών και δυνατοτήτων για περαιτέρω αύξηση αυτής της επιτήρησης. Μελέτες ορο-επιπολασμού καθώς και γονιδιωματικές αναλύσεις αποτελούν πολύ σημαντικά εργαλεία για την παρακολούθηση και ιχνηλάτηση της εξέλιξής των εντεροϊών, με απώτερο σκοπό τη δημιουργία μιας διεθνούς βάσεως δεδομένων με πρόσβαση σε ολόκληρη την επιστημονική κοινότητα. Στο Συνέδριο θα συζητηθούν επίσης τα τρέχοντα πρωτόκολλα για τη θεραπεία των λοιμώξεων από εντεροϊούς αλλά και νεότερες φαρμακευτικές ουσίες, οι δοκιμές των οποίων βρίσκονται σε εξέλιξη. Τα συμπεράσματα του Συνεδρίου και τα πορίσματα των ειδικών μετά το πέρας της εκδήλωσης, αναμένεται να αποτελέσουν τις νεότερες κατευθυντήριες οδηγίες για την αντιμετώπιση των εντεροϊών.

Η Οργανωτική Επιτροπή του Συνεδρίου ευχαριστεί θερμά το Δήμο Κεντρικής Κέρκυρας και Διαποντίων Νήσων και προσωπικά τον Δήμαρχο κ. Στέφανο Πουλημένο και τους συνεργάτες του, για το άμεσο ενδιαφέρον του στο αίτημα και την έμπρακτη στήριξη για τη διοργάνωση του κοινωνικού και πολιτιστικού Προγράμματος του Συνεδρίου, με σκοπό οι συμμετέχοντες, εκτός του επιστημονικού μέρους, να αποκτήσουν μια γεύση της ιστορίας και του πολιτισμού της Κέρκυρας και να βιώσουν την κουλτούρα, τις παραδόσεις και τα προϊόντα του νησιού.

ΚΕΡΚΥΡΑ ->
ΠΟΛΙΤΙΚΗ ->
ΕΛΛΑΔΑ ->
ΙΟΝΙΑ ΝΗΣΙΑ ->
ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ ->
ΚΟΣΜΟΣ ->
ΑΠΟΨΕΙΣ ->
ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ ->
Ο ΚΟΥΚΟΣ ΠΟΥ ΜΙΛΑΕΙ ->
Επιστροφή Στην Κορυφή