Τίτλοι Ειδήσεων
Αρχική » Στην ημερίδα  του Columbia για την Κυκλική Οικονομία ο Δήμος Β. Κέρκυρας

Στην ημερίδα  του Columbia για την Κυκλική Οικονομία ο Δήμος Β. Κέρκυρας

Στην ημερίδα GRis FESTIVAL που διοργανώθηκε στη  Νέα Υόρκη  για τη διαχείριση Αποβλήτων και Κυκλικής Οικονομίας συμμετείχε ο Δήμος Βόρειας Κέρκυρας, μοναδικός δήμος από την Ελλάδα,  που έδωσε το παρόν στο Πανεπιστήμιο Columbia.

Στην συνάντηση,  που στόχο είχε  την  επικοινωνία και προβολή καινοτόμων τεχνολογιών και λύσεων στη διαχείριση αποβλήτων από Έλληνες Επιστήμονες και Ακαδημαϊκούς και εκπροσώπους Τοπικής Αυτοδιοίκησης, ώστε να ενισχυθεί επιπλέον και σε ισχυρότερη βάση η δράση των Ελλήνων επιστημόνων, εκπαιδευτικών ιδρυμάτων, ακαδημαϊκών και φορέων στην Αμερική και παγκοσμίως, το Δήμο του Βορρά εκπροσώπησαν  η αντιδήμαρχος Κυκλικής Οικονομίας Σπυριδούλα Κόκκαλη και ο πρόεδρος του Δημοτικού Συμβουλίου Βόρειας Κέρκυρας Παναγιώτης Παπαδάτος.

Η αντιπροσωπεία του Δήμου Βόρειας Κέρκυρας κέρδισε το ενδιαφέρον των συμμετεχόντων για τα επιτεύγματά του στην κυκλική οικονομία, που κατακτήθηκαν σε δύσκολη  μάλιστα περίοδο.

Μάλιστα ιδιαίτερη εντύπωση προκάλεσε η εισήγηση – ομιλία της αντιδημάρχου κας Κόκκαλη για τη διαχείριση των απορριμμάτων στην πραγματικότητα της Κέρκυρας και ειδικότερα στο βορρά του νησιού, αποσπώντας τα εύσημα των συμμετεχόντων ελλήνων και ξένων!

Αξίζει άλλωστε να σημειώσουμε ότι τόσο η κα Κόκκαλη, όσο και ο κ. Παπαδάτος κλήθηκαν να δώσουν δύο συνεντεύξεις στα ελληνικά ομογενειακά μέσα της Νέας Υόρκης, ενώ σημαντικές ήταν και οι συναντήσεις που πραγματοποιήθηκαν με μέλη των συλλόγων της ελληνικής και κερκυραϊκής ομογένειας, μετά μάλιστα από πρωτοβουλία των ίδιων των μελών των συλλόγων.

Να σημειώσουμε ότι η  ημερίδα που πραγματοποιήθηκε  στο Πανεπιστήμιο Columbia της Νέας Υόρκης τη Δευτέρα, διοργανώθηκε από το Εθνικό Μετσόβιο Πολυτεχνείο σε συνεργασία με το Columbia University της Νέας Υόρκης και με την Art Vibes Productions και GECS – Global Educational and Cultural Services και υπό την Αιγίδα της Γενικής Γραμματείας Απόδημου Ελληνισμού του Υπουργείου Εξωτερικών, του Υπουργείου Πολιτισμού, του ΕΟΤ, της Περιφέρειας Αττικής, του Δήμου Αθηναίων, του Προξενείου Ελλάδας στην Νέα Υόρκη, καθώς και την στήριξη της Αρχιεπισκοπής Νέας Υόρκης και του Κέντρου Πολιτισμού Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος.

Μέσα σε αυτά τα πλαίσια ακολούθησαν επισκέψεις σε μονάδες διαχείρισης και επεξεργασίας αποβλήτων με έμφαση στην ενεργειακή αξιοποίηση των αστικών στερεών αποβλήτων και την εφαρμογή αποτελεσματικών πρακτικών και σύγχρονων τεχνολογιών με στόχο τη βιώσιμη ανάπτυξη και την προώθηση της κυκλικής οικονομίας.

Σπουδαιότερη επίσκεψη ήταν στο MRS Material Recovery Facility δηλαδή  Μονάδα Ανάκτησης Ανακύκλωσης (ΜΑΑ), που απασχολεί 80 άτομα συνολικά και δουλεύει 24 ώρες 6 μέρες την εβδομάδα.

Η απόδοσή  του είναι συλλογή  1000 τόνων  ανακυκλώσιμων υλικών την ημέρα απ’ όλη  την Νέα Υόρκη κι ιδρύθηκε το  2014 δηλαδή η τεχνολογία που χρησιμοποιεί  είναι ήδη 10 ετών, κάτι που ενισχύει το επιχείρημα του Δήμου Βόρειας Κέρκυρας για τη δημιουργία  ΜΕΒΑ (Μονάδα Επεξεργασίας Βιοαπόβλητων), που είναι και το επόμενο σύγχρονο βήμα και ακόμα και στη ΝΥ ο καφέ κάδος και η περισυλλογή των βιοαποβλήτων μόλις το τελευταίο διάστημα ενεργοποιήθηκε.

Το συγκεκριμένο εργοστάσιο συλλέγει,  διαχωρίζει και πουλά υλικά ενώ  έχει κι έναν εκπαιδευτικό χώρο όπου δέχεται σχολεία, με την ανακύκλωση στην πολιτεία να βασίζεται στον πράσινο κάδο για  χαρτί και χαρτόνι και τον μπλε για  μέταλλο πλαστικό και γυαλί, με τα συλλεγόμενα απορρίμματα να είναι πολύ «βρώμικα», αν και το υπόλειμμα είναι της τάξης του 10%, σε αντίθεση με ότι συμβαίνει στην Κέρκυρα που το υπόλειμμα ξεπερνά ακόμα και το 60%.

Βέβαια, πρέπει να τονιστεί ότι ο διαχωρισμός των υλικών γίνεται μηχανικά ανάλογα με το βάρος των υλικών και με οπτικές ίνες για τον διαχωρισμό των πλαστικών, καθιστώντας  το ένα πολύ σύγχρονο κι ικανό ΚΔΑΥ!

 

 

 

 

ΚΕΡΚΥΡΑ ->
ΠΟΛΙΤΙΚΗ ->
ΕΛΛΑΔΑ ->
ΙΟΝΙΑ ΝΗΣΙΑ ->
ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ ->
ΚΟΣΜΟΣ ->
ΑΠΟΨΕΙΣ ->
ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ ->
Ο ΚΟΥΚΟΣ ΠΟΥ ΜΙΛΑΕΙ ->
Επιστροφή Στην Κορυφή