Τίτλοι Ειδήσεων
Αρχική » Στ. Γκίκας: «Τα έργα στο Παλαιό και Νέο Φρούριο είναι εξαιρετικά σημαντικά για την περαιτέρω ανάδειξη των Οχυρώσεων»

Στ. Γκίκας: «Τα έργα στο Παλαιό και Νέο Φρούριο είναι εξαιρετικά σημαντικά για την περαιτέρω ανάδειξη των Οχυρώσεων»

Επίσκεψη στον Προμαχώνα των «Επτά Ανέμων» στο Νέο Φρούριο, όπου πραγματοποιούνται οι εργασίες για την αποκατάστασή του, πραγματοποίησε ο Βουλευτής Κέρκυρας της Νέας Δημοκρατίας, Στέφανος Γκίκας, συνοδευόμενος από την Προϊσταμένη της Εφορείας Αρχαιοτήτων Κέρκυρας, κα Τένια Ρηγάκου, προκειμένου να ενημερωθεί για την πρόοδο των εργασιών.

Οι εργασίες για την αποκατάσταση του Προμαχώνα των “Επτά Ανέμων”αφορούν στη στερέωση και αποκατάσταση του νότιου τείχους του μνημείου και εντάσσονταιστο ευρύτερο πλαίσιο αποκατάστασης και ανάδειξης των μνημείων της Παλαιάς Πόλης της Κέρκυρας. Το έργο συνολικού προϋπολογισμού 2.528.200€ υλοποιείται μέσω του Ταμείου Ανάκαμψης και αναμένεται να ολοκληρωθεί στις 31/12/2025.

Παράλληλα η κα Ρηγάκου ενημέρωσε για τις εν εξελίξει εργασίες στερέωσης των ετοιμόρροπων τμημάτων στα βραχώδη πρανή του Παλαιού Φρουρίου. Πρόκειται για έργο ύψους 500.000€ το οποίο έχει επίσης ενταχθεί στο Ταμείο Ανάκαμψης και θα παραδοθεί στο τέλος του 2025.

Μετά την ολοκλήρωση της επίσκεψής του στα δύο Φρούρια, ο κ. Γκίκας προέβη στην ακόλουθη δήλωση:

«Καταρχάς ανακοινώνω ότι εγκρίθηκε από το Κεντρικό Αρχαιολογικό Συμβούλιο (ΚΑΣ) η μελέτη για την αποκατάσταση της Βενετσιάνικης Κρήνης στο Κομπίτσι. Η μελέτη χρηματοδοτήθηκε εξολοκλήρου από το Υπουργείο Πολιτισμού, με ευθύνη της Διεύθυνσης Αναστήλωσης Βυζαντινών και Μεταβυζαντινών Μνημείων.

Εκκρεμεί τώρα η ένταξη της μελέτης σε κάποιο χρηματοδοτικό πρόγραμμα, π.χ. ΕΣΠΑ, ώστε να βγουν τα Τεύχη Δημοπράτησης και να υλοποιηθεί το έργο.

Εγκρίθηκε επιπλέον ο Φάκελος για το προστώο της Αναγνωστικής Εταιρείας που αποτελούσε ένα σοβαρό γραφειοκρατικό εμπόδιο, ώστε να ολοκληρωθεί η ανακατασκευή – ανακαίνισή της.

Αναφορικά με τα έργα στο Νέο και Παλαιό Φρούριο, πρόκειται ασφαλώς για πολύ σημαντικά έργα που έχουν ενταχθεί στο Ταμείο Ανάκαμψης με προϋπολογισμό που ξεπερνά τα 3.000.000€ και τα οποία θα συμβάλλουν στην περαιτέρω αναβάθμιση και ανάδειξη των οχυρώσεων της Κέρκυρας, καθώς τόσο το Παλαιό όσο και το Νέο Φρούριο και βέβαια όλη η Παλαιά Πόλη της Κέρκυρας αποτελούν Μνημείο Παγκόσμιας Πολιτιστικής Κληρονομιάς της UNESCO.

Θα παρακολουθούμε από κοντά την πρόοδο των έργων».

 

ΚΕΡΚΥΡΑ ->
ΠΟΛΙΤΙΚΗ ->
ΕΛΛΑΔΑ ->
ΙΟΝΙΑ ΝΗΣΙΑ ->
ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ ->
ΚΟΣΜΟΣ ->
ΑΠΟΨΕΙΣ ->
ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ ->
Ο ΚΟΥΚΟΣ ΠΟΥ ΜΙΛΑΕΙ ->
Επιστροφή Στην Κορυφή