Τίτλοι Ειδήσεων
Αρχική » Σε απόγνωση οι Δήμοι με τη διαχείριση των  απορριμμάτων – Τα νέα  σενάρια για το Εργοστάσιο Ολοκληρωμένης Διαχείρισης Απορριμμάτων

Σε απόγνωση οι Δήμοι με τη διαχείριση των  απορριμμάτων – Τα νέα  σενάρια για το Εργοστάσιο Ολοκληρωμένης Διαχείρισης Απορριμμάτων

Σε απόγνωση βρίσκονται οι δημοτικές αρχές, τόσο της Κέρκυρας, όσο και της Λευκάδας και της Ζακύνθου, εξ αιτίας του αυξημένου κόστους για τη διαχείριση των απορριμμάτων και όσον αφορά την Κέρκυρα και τους Παξούς, εξ αιτίας του υψηλού κόστους μεταφοράς των απορριμμάτων εκτός του νησιού. Είναι χαρακτηριστικό το παράδειγμα του Δήμου Κεντρικής Κέρκυρας, που δαπανά για αποκομιδή και μεταφορά περίπου 20 με 21 εκατομμύρια ευρώ, ενώ από τα ανταποδοτικά εισπράττει μόνο 11 εκατομμύρια.

Επίσης από τα ταμεία του Δήμου Βόρειας Κέρκυρας «βγαίνουν» για τη μεταφορά των απορριμμάτων εκτός του νησιού, περίπου 2 με 2,5 εκατομμύρια ευρώ, ποσό δυσανάλογο υψηλό για τις οικονομικές δυνατότητες του Δήμου. Τα χρήματα που θα κατευθυνόταν σε παρεμβάσεις που αφορούν την βελτίωση της καθημερινότητας των δημοτών, πέφτουν σε ένα πηγάδι χωρίς πάτο.

Η διαμορφωμένη αυτή κατάσταση δημιουργεί δυσοίωνο το μέλλον των Δήμων, με αποτέλεσμα να βρίσκονται ένα βήμα πριν τις κινητοποιήσεις.

Την ίδια στιγμή, όσον αφορά το εργοστάσιο ολοκληρωμένης διαχείρισης της Κέρκυρας, βρίσκεται σε δικαστική εμπλοκή, με άγνωστη την προοπτική του τι μέλλει γενέσθαι και κυρίως το πότε.

Κάτω από αυτές τις πιεστικές συνθήκες υπάρχουν δυο διλλήματα ή σενάρια που επεξεργάζονται ο πρώτος και ο δεύτερος βαθμός αυτοδιοίκησης σε συνεργασία με τον Γενικό Γραμματέα Συντονισμού Διαχείρισης των Απορριμμάτων Μανώλη Γραφάκο.

Το πρώτο «σενάριο» ή δίλλημα σχετίζεται με την προοπτική να επανέλθει το θέμα της διαμάχης των 2 εταιρειών στην Αρχή Εξέτασης Προδικαστικών Προσφυγών (ΑΕΠΠ) για να πάρει μια τελεσίδικη απόφαση, αφού επανεξετάσει τα δεδομένα, ώστε να προχωρήσει κανονικά ο διαγωνισμός. Επικαλούμενοι και τις συνθήκες που πλέον ισχύουν.

Το δεύτερο «σενάριο» ή δίλλημα, σχετίζεται με το να ακυρωθεί τελείως η διαδικασία στο ΣτΕ και να ξεκινήσει από την αρχή ο διαγωνισμός, είτε με ΣΔΙΤ, είτε με χρηματοδότηση που θα εξευρεθεί από άλλη χρηματοδοτική πηγή, για να κερδηθεί πολύτιμος χρόνος.

Το επόμενο χρονικό διάστημα ενδεχομένως να επισκεφθεί την Κέρκυρα και ο κύριος Μανώλης Γραφάκος ο  Γενικός Γραμματέας Συντονισμού Διαχείρισης των Απορριμμάτων του Υπουργείου Περιβάλλοντος ή θα πραγματοποιηθεί συνάντηση στην Αθήνα.

 

ΚΕΡΚΥΡΑ ->
ΠΟΛΙΤΙΚΗ ->
ΕΛΛΑΔΑ ->
ΙΟΝΙΑ ΝΗΣΙΑ ->
ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ ->
ΚΟΣΜΟΣ ->
ΑΠΟΨΕΙΣ ->
ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ ->
Ο ΚΟΥΚΟΣ ΠΟΥ ΜΙΛΑΕΙ ->
Επιστροφή Στην Κορυφή