Τίτλοι Ειδήσεων
Αρχική » Προειδοποίηση για πρόωρη εμφάνιση δάκου στον Κερκυραϊκό Ελαιώνα – Μεγαλύτερος κίνδυνος στην παραθαλάσσια ζώνη, συστήνεται η έναρξη ψεκασμών

Προειδοποίηση για πρόωρη εμφάνιση δάκου στον Κερκυραϊκό Ελαιώνα – Μεγαλύτερος κίνδυνος στην παραθαλάσσια ζώνη, συστήνεται η έναρξη ψεκασμών

Για τον κίνδυνο πρόωρης εμφάνισης δάκου στον κερκυραϊκό ελαιώνα προειδοποιεί η Διεύθυνση Αγροτικής Οικονομίας της ΠΕ Κέρκυρας μετά από επιτόπιες αυτοψίες που πραγματοποιήθηκαν σε διάφορα σημεία του νησιού,  καθώς διαπιστώθηκε ότι:  οι  φετινές κλιματολογικές συνθήκες προκάλεσαν πρωιμότητα στην ανάπτυξη του ελαιόκαρπου, με αποτέλεσμα στις παραθαλάσσιες περιοχές να έχουμε ήδη πήξη του πυρήνα. Οπότε το  συγκεκριμένο γεγονός βοηθάει στην εκκόλαψη των αυγών που εναποθέτει ο δάκος στον καρπό.

Όπως και μεγάλο μέρος του ελαιώνα δεν καλλιεργείται και παραμένει απροσπέλαστο, γεγονός που συμβάλλει στη δημιουργία εστιών εχθρών της ελιάς (δάκος, ξυλοφάγα έντομα κτλ) και θα δυσκολέψει την εφαρμογή του Προγράμματος Δακοκτονίας.

Υπό αυτά τα δεδομένα και λόγω των ευνοϊκών κλιματολογικών συνθηκών που επικρατούν στο νησί για αύξηση του δακοπληθυσμού (υψηλή σχετική υγρασία και επικρατούσα θερμοκρασία), η υπηρεσία επισημαίνει ότι αυξάνεται η πιθανότητα δακοπροσβολής.

Έτσι οι  ελαιοπαραγωγοί των οποίων τα ελαιοκτήματα βρίσκονται σε παραθαλάσσιες εκτάσεις και σε τοποθεσίες με ευνοϊκό μικροκλίμα για την ανάπτυξη του δάκου (δροσερά μέρη), ανεξαρτήτως αν η περιοχή τους καλύπτεται από το Πρόγραμμα Δακοκτονίας (η έναρξη του οποίου θα γίνει κατόπιν της συμβασιοποίησης του έργου), θα πρέπει ανά τακτά χρονικά διαστήματα να ελέγχουν τον ελαιόκαρπο.

Σε περίπτωση που διαπιστωθεί η ύπαρξη γόνιμων νυγμάτων του εντόμου (ζωντανές προνύμφες), οι παραγωγοί πρέπει να εξετάζουν το ενδεχόμενο πραγματοποίησης ψεκασμού κάλυψης ή δολωματικού με δικά τους μέσα, σε συνεργασία με γεωπόνο.

Υπενθυμίζεται ότι για την επιλογή και την εφαρμογή ενός σκευάσματος θα πρέπει να ακολουθείται πιστά το κείμενο της ετικέτας του και σε καμία περίπτωση δεν νοείται απόκλιση από αυτό.

Τέλος για οποιαδήποτε πρόσθετη πληροφορία ή διευκρίνιση οι ενδιαφερόμενοι ελαιοπαραγωγοί μπορούν να απευθύνονται στη Διεύθυνση Αγροτικής Οικονομίας Κέρκυρας και στο τηλέφωνο 2661364711.

ΚΕΡΚΥΡΑ ->
ΠΟΛΙΤΙΚΗ ->
ΕΛΛΑΔΑ ->
ΙΟΝΙΑ ΝΗΣΙΑ ->
ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ ->
ΚΟΣΜΟΣ ->
ΑΠΟΨΕΙΣ ->
ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ ->
Ο ΚΟΥΚΟΣ ΠΟΥ ΜΙΛΑΕΙ ->
Επιστροφή Στην Κορυφή