Τίτλοι Ειδήσεων
Αρχική » Πράσινο φως για την αξιοποίηση του Castello Bibelli στην Κορακιάνα – Υπεγράφη η χωροθέτησή του

Πράσινο φως για την αξιοποίηση του Castello Bibelli στην Κορακιάνα – Υπεγράφη η χωροθέτησή του

Μετά από 11 χρόνια ωρίμανσης, διαγωνισμών και αδειοδοτήσεων φαίνεται να ξεκινά η αξιοποίηση του ακινήτου Castello Bibelli στην Κορακιάνα.

Στο ακίνητο  που έχει περιέλθει μετά από διαγωνισμό που διενήργησε το ΤΑΙΠΕΔ στηn εταιρεία Castello Bibelli AE, αναμένεται πολύ σύντομα να μπουν οι «μπουλντόζες» , καθώς υπεγράφη η χωροθέτηση του, την περασμένη εβδομάδα από τους συναρμόδιους υπουργούς Εθνικής Οικονομίας, Περιβάλλοντος, Τουρισμού και Πολιτισμού.

Χρειάστηκαν επτά χρόνια, από το 2017 που εκδόθηκε σε Προεδρικό Διάταγμα το Ειδικό Πολεοδομικό Σχέδιο (ΕΣΧΑΔΔΑ) του ακινήτου, προκειμένου να ολοκληρωθεί η χωροθέτηση και οι περιβαλλοντικοί όροι αξιοποίησης του. Με το νέο σχέδιο χωροθέτησης αναμένεται η αξιοποίηση του ακινήτου και του βασικού κτιρίου του «Castello», με την μετατροπή του σε boutique ξενοδοχείο 5 αστέρων. Επίσης προβλέπεται η δημιουργία παραθεριστικών κατοικιών, είτε ιδιόκτητων, είτε για τουριστική χρήση.

Οι δύο ζώνες πολεοδόμησης
Με βάση τη νέα χωροθέτηση το ακίνητο, συνολικής έκτασης 77 στρεμμάτων, χωρίζεται σε δύο ζώνες:
• την Ζώνη Ι, έκτασης 16 στρεμμάτων, που περιλαμβάνει το διατηρητέο Castello και
• την ζώνη ΙΙ, έκτασης 61 στρεμμάτων όπου θ‘ αναπτυχθούν οι παραθεριστικές κατοικίες
Εντός της Ζώνης Ι, που έχει καθοριστεί ως ζώνη τουρισμού – αναψυχής, επιτρέπονται οι ακόλουθες χρήσεις:
• τουριστικά καταλύματα,
• ειδικές τουριστικές υποδομές και λοιπές τουριστικές εγκαταστάσεις (πλην συνεδριακών κέντρων και γηπέδων γκολφ),
• πολιτιστικές εγκαταστάσεις,
• αθλητικές εγκαταστάσεις,
• χώροι συνάθροισης κοινού.

Επιτρέπεται, επίσης, η χρήση «περίθαλψη» μόνο σε συνδυασμό με τα ξενοδοχειακά καταλύματα και τις επιτρεπόμενες ειδικές τουριστικές υποδομές, ώστε να παρασχεθεί δυνατότητα υποστήριξης ειδικών μορφών τουρισμού, που απευθύνονται σε ομάδες ατόμων με αυξημένες ιατρικές ανάγκες, με στόχο την επέκταση της τουριστικής περιόδου.
Κεντρικός άξονας της αξιοποίησης του ακινήτου είναι ανάδειξη του κεντρικού υφιστάμενου κτιρίου «Castello» με την κατασκευή ενός μικρού μεγέθους ξενοδοχείου (1.968 τ.μ.), δυναμικότητας 51 κλινών, κατηγορίας πέντε αστέρων (5*). Τα τρία κτίσματα (κτίρια Η, Θ και Ζ) της ίδιας Ζώνης που παραμένουν όρθια και βρίσκονται βόρεια του Castello θα αποτελέσουν υποστηρικτικούς χώρους του ξενοδοχείου με βοηθητικές και συμπληρωματικές ως προς αυτό χρήσεις.

Επίσης θ’ αξιοποιηθούν ως χώροι εστίασης και αναψυχής και χώρος θεραπείας αναζωογόνησης (spa). Ταυτόχρονα θα γίνει αξιοποίηση του περιβάλλοντος χώρου με τη δημιουργία χώρων αναψυχής, επισκέψιμων περιπάτων, πισίνας και υπαίθριων καφέ-εστιατορίων.
Η μέγιστη επιτρεπόμενη δόμηση στην Ζώνη Ι είναι 3.322 τ.μ. (συντελεστής δόμησης 0,20) και συνεπώς εφόσον αποκατασταθούν τα κτίσματα της συγκεκριμένης ζώνης, απομένουν 920 τ.μ. υπολειπόμενης δόμησης.

Η Ζώνη ΙΙ, χωρίζεται σε δύο τομείς Α και Β με μέγιστο συντελεστή δόμησης 0,15. Επομένως μπορούν να χτιστούν μέχρι 9.061 τ.μ. και τα οποία θα είναι παραθεριστικές, ιδιόκτητες ή τουριστικές κατοικίες. Κάθε κατοικία θα βρίσκεται σε οικόπεδο 2.000 τ.μ. και θα έχει μέγιστο ύψος κτιρίου 7,5 μ. συν 1,5 μέτρο η σκεπή. Συνολικά στο ακίνητο της Ζώνης ΙΙ, δεν μπορούν να χτιστούν περισσότερες από 15 κατοικίες, καθώς η ζώνη αυτή θα περιλάβει εγκαταστάσεις εστίασης, αναψυχής, αθλητικές εγκαταστάσεις κ.ά.

Συγκεκριμένα σύμφωνα με την πολεοδομική μελέτη η Ζώνη ΙΙ χωρίζεται στους:
• Τομέας Α, με εμβαδόν 26.754,30 τ.μ., στον οποίο επιτρέπονται χρήσεις παραθεριστικής κατοικίας και αθλητικών εγκαταστάσεων καθώς και χώροι και εγκαταστάσεις υποστήριξης των τουριστικών-ξενοδοχειακών λειτουργιών της Ζώνης Ι (όπως, εγκαταστάσεις εστίασης αναψυχής, κέντρα αναζωογόνησης – spa, χώροι συνάθροισης κοινού, αθλητικές εγκαταστάσεις).
• Τομέας Β με εμβαδόν 33.654,70 τ.μ., στο οποίο επιτρέπονται χρήσεις παραθεριστικής κατοικίας και αθλητικών εγκαταστάσεων.
Στους ειδικούς όρους πολεοδόμησης της έκτασης προβλέπεται ότι κάθε κατοικία θα βρίσκεται σε απόσταση τουλάχιστον 100 μέτρα από το Castello Bibelli και τουλάχιστον 30 μέτρων από την Πινακοθήκη-Μουσείο Αλεξ. Σούτσου. Πρόκειται για μέρος του ευρύτερου ακινήτου, έκτασης περίπου 7 στρεμμάτων, που έχει παραχωρηθεί στην Εθνική Πινακοθήκη.
Το Castello Bibelli είναι ακίνητο με ιδιαίτερη πολιτιστική αξία που περιλαμβάνει το κυρίως κτίριο «Castello», ένα λιθόκτιστο, κεραμοσκεπές, εξαιρετικής αρχιτεκτονικής ομορφιάς κτήριο, νεογοτθικού ρυθμού με ιδιαίτερο χαρακτηριστικό τους δύο πυργίσκους και το αίθριο. Επίσης περιλαμβάνει άλλα τέσσερα βοηθητικά κτήρια εκ των οποίων τα τρία θ’ ανακατασκευαστούν.

Το Castello ήταν ο Πύργος των Πολυλάδων που έλαβε την τελική του μορφή το 1905, όταν ανακαινίσθηκε και λειτούργησε ως ξενοδοχείο από την οικογένεια Mimbelli. Το 1940 η ιταλική οικογένεια που είχε μαγευτεί από την έκταση, το εγκατέλειψε και η επίταξή του από το ελληνικό Δημόσιο όρισε την αξιοποίησή του ως Στρατιωτικού Νοσοκομείου για τους τραυματίες του πολέμου.
Μετά τον πόλεμο το ακίνητο εγκαταλείφθηκε για να το αξιοποιήσει αρκετά χρόνια αργότερα ο Έλληνας επιχειρηματίας Σπύρος Μπούας. Ο τελευταίος λειτούργησε το ακίνητο ως ξενοδοχείο από το 1958 μέχρι τα μέσα της δεκαετίας του ’70 ενώ στις αρχές της δεκαετίας του ’80 πέρασε στην Κτηματική Εταιρεία του Δημοσίου.

Το 2013 το ΤΑΙΠΕΔ ξεκίνησε διαγωνισμός για την πώληση του ακινήτου ο οποίος κατέληξε το 2017 με την ανακήρυξη της σύμπραξης Fais Group και Bluehouse (50-50) ως προτιμητέου επενδυτή. Το 2020 υπογράφηκε η σχετική σύμβαση και αναμένεται τώρα, μετά και τη χωροθέτηση του ακινήτου, να ξεκινήσει η ανακαίνιση/αξιοποίηση του. Η επένδυση αναμένεται να ξεπεράσει τα 40 εκατ. ευρώ.

Πηγή: powergame.gr

 

ΚΕΡΚΥΡΑ ->
ΠΟΛΙΤΙΚΗ ->
ΕΛΛΑΔΑ ->
ΙΟΝΙΑ ΝΗΣΙΑ ->
ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ ->
ΚΟΣΜΟΣ ->
ΑΠΟΨΕΙΣ ->
ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ ->
Ο ΚΟΥΚΟΣ ΠΟΥ ΜΙΛΑΕΙ ->
Επιστροφή Στην Κορυφή