Τίτλοι Ειδήσεων
Αρχική » ΠΟΥ: Μόνο 7 χώρες στον κόσμο «αναπνέουν» καθαρό αέρα – Η Ελλάδα στην 51η θέση – Ο πιο καθαρός αέρας στον Άγιο Μάρκο της Κέρκυρας

ΠΟΥ: Μόνο 7 χώρες στον κόσμο «αναπνέουν» καθαρό αέρα – Η Ελλάδα στην 51η θέση – Ο πιο καθαρός αέρας στον Άγιο Μάρκο της Κέρκυρας

Τραγικά είναι τα στοιχεία που αποκαλύπτει για την μόλυνση της ατμόσφαιρας ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας (ΠΟΥ).
Όπως αναφέρει ο Guardian, μόνο επτά χώρες σε όλο τον πλανήτη πληρούν το διεθνές πρότυπο ποιότητας του αέρα. Την ίδια στιγμή, η θανατηφόρα ατμοσφαιρική ρύπανση επιδεινώνεται κατά τόπους, λόγω της ανάκαμψης της οικονομικής δραστηριότητας και των τοξικών επιπτώσεων του καπνού των δασικών πυρκαγιών, σύμφωνα με την έκθεση που δημοσιεύτηκε.

Η έρευνα αφορά 134 χώρες του πλανήτη και όχι όλες. Οι επτά που δεν διαθέτουν κίνδυνο, είναι οι εξής:
Αυστραλία
Εσθονία
Φινλανδία
Γρενάδα
Ισλανδία
Μαυρίκιος
Νέα Ζηλανδία

Πού βρίσκεται η Ελλάδα, ποια η πιο μολυσμένη πόλη
Σύμφωνα με την έκθεση, από τις 134 χώρες και περιοχές που συμμετείχαν στην έρευνα, η Ελλάδα κατατάσσεται στην 51η θέση.
Σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία, την τελευταία 5ετια (2018-23) η Ελλάδα συνολικά είναι στην 57η θέση, ενώ για το 2023, τα στοιχεία δείχνουν πως η πιο μολυσμένη πόλη είναι το Ίλιον Αττικής, ενώ ο πιο καθαρός αέρας βρίσκεται στον Άγιο Μάρκο Κέρκυρας.


Όπως αναφέρει η έκθεση, η συντριπτική πλειονότητα των χωρών δεν πληρούν το πρότυπο για τα PM2.5, ένα είδος μικροσκοπικής κουκίδας αιθάλης μικρότερης από το πλάτος μιας ανθρώπινης τρίχας που όταν εισπνέεται μπορεί να προκαλέσει πολλά προβλήματα υγείας, ακόμη και θανάτων.

Σύμφωνα με την έκθεση της IQAir, ενός ελβετικού οργανισμού ποιότητας του αέρα που αντλεί δεδομένα από περισσότερους από 30.000 σταθμούς παρακολούθησης σε όλο τον κόσμο.
Οι πιο μολυσμένες περιοχές
Η πιο μολυσμένη χώρα είναι το Πακιστάν, που έχει επίπεδα PM2,5 πάνω από 14 φορές υψηλότερα από τα πρότυπα του ΠΟΥ. Οι χώρες που ακολουθούν σύμφωνα με την έκθεση, είναι η Ινδία, το Τατζικιστάν και η Μπουρκίνα Φάσο.

ΠΗΓΗ: iefimerida.gr

ΚΕΡΚΥΡΑ ->
ΠΟΛΙΤΙΚΗ ->
ΕΛΛΑΔΑ ->
ΙΟΝΙΑ ΝΗΣΙΑ ->
ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ ->
Επιστροφή Στην Κορυφή