Τίτλοι Ειδήσεων
Αρχική » Πολιτιστική Εταιρεία ΗΛΙΟΣΤΑΣΙΟ: «Εξαιτίας σου, ποίηση, καίγεται ακόμα η Τροία» – Έκθεση αφιερωμένη στον ποιητή, παιδαγωγό Ιάσων Δεπούντη

Πολιτιστική Εταιρεία ΗΛΙΟΣΤΑΣΙΟ: «Εξαιτίας σου, ποίηση, καίγεται ακόμα η Τροία» – Έκθεση αφιερωμένη στον ποιητή, παιδαγωγό Ιάσων Δεπούντη

Συμπληρώθηκαν 16 χρόνια από τον θάνατο του Ιάσονα Δεπούντη, κερκυραίου δημιουργού, που συγκαταλέγεται στα κορυφαία ονόματα της ελληνικής μεταπολεμικής ποίησης.

Ο Ιάσων Δεπούντης γεννήθηκε στην Κέρκυρα το 1919. Στα γράμματα πρωτοεμφανίστηκε το 1944. Από τότε μέχρι και τον θάνατό του, το 2008, παρακολούθησε, επηρε-άστηκε και ανταποκρίθηκε στα κύρια λογοτεχνικά και επιστημονικά ρεύματα του 20ου αιώνα. Πνεύμα ανήσυχο και δημιουργικό, φοίτησε στην Σχολή Προσαλέντη στην Κέρκυρα, σπούδασε Συνταγματικό Δίκαιο, Παιδαγωγικά και Κοινωνιολογία στην

Αθήνα, Εφαρμοσμένη Ψυχολογία στην Αθήνα και το Παρίσι και Μοντέρνα Μαθηματικά στη Ζυρίχη.

Από την Ελλάδα αυτοεξορίστηκε το 1969, στα χρόνια της δικτατορίας, έχοντας ήδη καθιερωθεί στα γράμματα του τόπου. Εγκαταστάθηκε στην Ελβετία, όπου συνέχισε να εκδίδει, να μεταφράζει και να παρουσιάζει έργο πρωτοποριακό και έντονα αντι-συμβατικό. Από τη δεκαετία του 1980, έζησε ανάμεσα στην Ζυρίχη, την Αθήνα και την Κέρκυρα.

Συνδέθηκε φιλικά και πνευματικά με τους Μιχάλη Κατσαρό, Νίκο Καρούζο, Νίκο

Σπάνια, Νικόλαο Βεντούρα, Αλέξανδρο Αργυρίου, Νικηφόρο Βρεττάκο, Ιάννη Ξενά-κη.

Η Πολιτιστική Εταιρία ΗΛΙΟΣΤΑΣΙΟ και η Εφορεία Αρχαιοτήτων Κέρκυρας συνδιοργανώνουν την έκθεση με θέμα «Εξαιτίας σου, ποίηση, καίγεται ακόμα η Τροία – Ιάσων Δεπούντης (1919-2008)».

Η έκθεση παρακολουθεί το πολυσχιδές έργο του ποιητή, εισάγοντας θέματα και

μοτίβα, όπως αυτά εξελίσσονται μέσα στην πορεία του χρόνου. Αναδεικνύει μεταξύ άλλων την ιδιαίτερη σχέση του με τον κερκυραίο χαράκτη Νικόλαο Βεντούρα και τον ποιητή Νικηφόρο Βρεττάκο.

 

Σημαντικό μέρος της έκθεσης εστιάζει στη ζωή και το έργο του Ιάσονα Δεπούντη στην Ελβετία, ως παιδαγωγού και διευθυντή του Ελληνικού Σπιτιού στο χωριό Πε-σταλότσι (Kinderdorf Pestalozzi), ως ερευνητή, μεταφραστή και συγγραφέα.

Επίσης περιλαμβάνει σειρά από κολάζ και «μετακείμενα» της τελευταίας περιόδου του: «Ποίηση να καταργείς την ποίηση, όταν το τίποτα εισβάλλει στο κενό δημιουρ-γώντας Σύμπαν…».

Η έκθεση τελεί υπό την αιγίδα της Γενικής Γραμματείας Απόδημου Ελληνισμού και Δημόσιας Διπλωματίας και της Πρεσβείας της Ελβετίας στην Ελλάδα .

Αποτελεί διευρυμένη μορφή παλαιότερων παρουσιάσεων, το 2016 στην Αίθουσα

Τέχνης της Δημοτικής Πινακοθήκης Κέρκυρας και το 2023 στη Δημοτική Πινακοθήκη Πειραιά.

 

Εκθεσιακοί χώροι: Ναός Αγίου Γεωργίου και Αλευραποθήκες Παλαιού Φρουρίου Κέρκυρας

Διάρκεια έκθεσης:  10 Ιουλίου – 30 Σεπτεμβρίου 2024

Ώρες επίσκεψης 08:00-20:00

Εγκαίνια: 10 Ιουλίου 2024, 7:30 μ.μ.

 

Πληροφορίες: https://iliostasio.eu/pages/iliostasio/ekthesi-iason-depountis.php

Δημήτρης Δεπούντης, Πρόεδρος της Πολιτιστικής Εταιρίας ΗΛΙΟΣΤΑΣΙΟ* /

Dr. Dimitris Depountis / Kulturgesellschaft ILIOSTASIO / Weinbergstrasse 18 CH-8001 Zürich /  Email: iliostasio.politistikietairia@gmail.com / Tηλ. 0041 79 951 92 44,

(0030) 694 557 6424

 

*Πολιτιστική Εταιρεία ΗΛΙΟΣΤΑΣΙΟ: Σύλλογος με στόχο την καλλιέργεια και διάδοση του έργου του Ιάσονα Δεπούντη. Προωθεί, στο πνεύμα της αντίληψης του Ι. Δεπούντη για τον πολιτισμό,  πολιτιστι-κά και επιστημονικά έργα με πρωτοποριακά, ποιοτικά και ανθρωπιστικά στοιχεία.

 

 

 

ΚΕΡΚΥΡΑ ->
ΠΟΛΙΤΙΚΗ ->
ΕΛΛΑΔΑ ->
ΙΟΝΙΑ ΝΗΣΙΑ ->
ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ ->
ΚΟΣΜΟΣ ->
ΑΠΟΨΕΙΣ ->
ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ ->
Ο ΚΟΥΚΟΣ ΠΟΥ ΜΙΛΑΕΙ ->
Επιστροφή Στην Κορυφή