Τίτλοι Ειδήσεων
Αρχική » Plan B’ στην ύδρευση, χωρίς φράγματα και το «Γαλάζιο Μάτι» στο προσκήνιο – Ήρθε σήμα από Αθήνα

Plan B’ στην ύδρευση, χωρίς φράγματα και το «Γαλάζιο Μάτι» στο προσκήνιο – Ήρθε σήμα από Αθήνα

Λίγες ημέρες μετά την επίσκεψη του Πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη στην Κέρκυρα για τις ανάγκες του προεκλογικού αγώνα των Ευρωεκλογών, όπου του τέθηκε από τον Περιφερειάρχη Ιονίων Νήσων Γ. Τρεπεκλή, μετά επιτάσεως το μείζον πρόβλημα της ύδρευσης μετά το οριστικό τέλος των Φραγμάτων, ήρθε η αντίδραση από το Μαξίμου.

Σύμφωνα με το ρεπορτάζ της «Κερκυραϊκής Άποψης» στο Κυβερνητικό επιτελείο και ο ίδιος ο Πρωθυπουργός αντιλήφθηκε το μέγεθος του προβλήματος και ήδη στενός του συνεργάτης επικοινώνησε με τον Περιφερειάρχη Ιονίων Νήσων για να ξεκινήσουν οι διερευνητικές συζητήσεις και αμέσως μετά ευρεία σύσκεψη όλων των εμπλεκομένων φορέων στην Αθήνα.

Όπως έχει γράψει η « Κερκυραϊκή Άποψη» στο πρόσφατο παρελθόν ο Περιφερειάρχης και οι Δήμαρχοι προσανατολίζονται σε μια συνδυαστική πρόταση – λύση, που σχετίζεται με την μεταφορά νερού από την απέναντι ακτή, είτε Γαλάζιo Μάτι (Αλβανία), είτε Θεσπρωτία, ενώ παράλληλα ήδη έχουν «ξεσκονιστεί» οι μελέτες, που είχε βρει τα προηγούμενα χρόνια ο Αντιπεριφερειάρχης σήμερα Κεφαλονιάς και Ιθάκης Σωτήρης Κουρής για τις λιμνοδεξαμενές στην Κέρκυρα, αλλά και στα υπόλοιπα Ιόνια νησιά.

Εν προκειμένω το ενδιαφέρον επικεντρώνεται στη λιμνοδεξαμενή στο Ρεκίνι, που σύμφωνα με πληροφορίες μπορεί να δώσει 1 εκατομμύριο κυβικά νερό, όταν τα Φράγματα θα έδιναν 4 εκ. κυβικά νερό και δεν θα στοιχίσει πάνω από 4-5 εκατομμύρια ευρώ, ενώ τα Φράγματα θα στοίχιζαν 280 εκατομμύρια.

Επίσης και το περιβαλλοντικό αποτύπωμα θα είναι πολύ πιο μικρό, αφού δεν θα επηρεάσει το μικροκλίμα στο μέγεθος που θα το επηρέαζαν τα Φράγματα. Παράλληλα θα ενεργοποιηθεί και το σχέδιο για την μετατροπή της λιμνοδεξαμενής Μοσχόπουλου στη Νότια Κέρκυρα με ταχυδιυλιστήριο από αρδευτική σε υδρευτική, ώστε να υδροδοτεί την γύρω περιοχή.

Μελέτες για αυτό το «συνδυαστικό σχέδιο» υπάρχουν θα απαιτείται προφανώς η επικαιροποίηση τους στο σκέλος της οικονομικής προσαρμογής στα σημερινά δεδομένα ή ακόμα και της τεχνολογικής εξέλιξης σε διάφορους τομείς.

Το θετικό της υπόθεσης σχετίζεται με την άμεση αντίδραση του Μαξίμου και με την πιεστική διεκδίκηση των αυτοδιοικητικών Α! και Β! βαθμού, που έφερε την άμεση έναρξη των διαδικασιών για να επιλεγεί η βέλτιστη λύση.

 

 

ΚΕΡΚΥΡΑ ->
ΠΟΛΙΤΙΚΗ ->
ΕΛΛΑΔΑ ->
ΙΟΝΙΑ ΝΗΣΙΑ ->
ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ ->
ΚΟΣΜΟΣ ->
ΑΠΟΨΕΙΣ ->
ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ ->
Ο ΚΟΥΚΟΣ ΠΟΥ ΜΙΛΑΕΙ ->
Επιστροφή Στην Κορυφή