Τίτλοι Ειδήσεων
Αρχική » Παραλιακές ζώνες και λιμάνια στον λαό! Όχι στο Μέγαρο Μαξίμου! Γράφει ο Κωστής Παυλίδης

Παραλιακές ζώνες και λιμάνια στον λαό! Όχι στο Μέγαρο Μαξίμου! Γράφει ο Κωστής Παυλίδης

Βασική και πρωταρχική ανάγκη οικονομικής και κοινωνικής ανάπτυξης και εξέλιξης είναι να συμπεριληφθεί η περιφερειακή ανάπτυξη στις προτεραιότητες των επιλογών ενός κράτους που επιδιώκει να έχει ευημερία και εξέλιξη στους κοινωνικούς και οικονομικούς τομείς. Δεν μπορούμε να διεκδικούμε την πρόοδο του νησιού μας χωρίς την κρατική αποκέντρωση και χωρίς την διεκδίκηση αρμοδιοτήτων του κεντρικού κράτους από την τοπική αυτοδιοίκηση. Τα τελευταία χρόνια έχουμε γίνει όλοι παρατηρητές μιας κυβερνητικής πρακτικής όπου υφαρπάζονται αρμοδιότητες και πόροι από την τοπική αυτοδιοίκηση, ακόμα δε, επιλέγονται τρόποι και μέθοδοι εξέλιξης μιας περιοχής χωρίς καν να ερωτώνται οι ίδιες οι τοπικές κοινωνίες. Πολιτικές ερήμην των τοπικών κοινωνιών, χωρίς να καταγράφονται οι απόψεις και οι ανάγκες των ανθρώπων μιας περιοχής θυμίζουν απολυταρχικά καθεστώτα που επαναφέρουν στο παρόν και στο μέλλον μας πρακτικές του μεσαίωνα όπου το κράτος ήταν τσιφλίκι του ηγεμόνα και οι άνθρωποι διαβίωναν τις πιο θλιβερές καταστάσεις τις ανθρωπότητας.
Σήμερα στην Κέρκυρα στον όνομα της πιο σκιώδους και νεφελώδους ανάπτυξης συζητούμε την παραχώρηση βασικών κρατικών υποδομών, οι οποίες ολοκληρώθηκαν με χρήματα των Ελλήνων πολιτών σε άγνωστους φίλους επιχειρηματίες του κυβερνώντος κόμματος. Πως μπορεί να επιτευχθεί όμως η περιφερειακή ανάπτυξη με όρους υπόκρυψης, άγνοιας και πιθανόν εξαπάτησης της τοπικής κοινωνίας. Ερέθισμα αυτού του κειμένου είναι οι τελευταίες εξελίξεις στην Νότια Κέρκυρα και στο λιμάνι της Λευκίμμης. Η επίσκεψη ενός κυβερνητικού παράγοντα για την επερχόμενη ιδιωτικοποίηση του λιμανιού της περιοχής χωρίς καν να γνωρίζει η τοπική δημοτική αρχή τους λόγους της επίσκεψης αυτής. Χωρίς καν να ερωτηθεί ο δήμος του Νότου τις ανάγκες της τοπικής κοινωνίας και πως αυτές συνδέονται με την εξέλιξη της.
Πως θα επιτευχθεί η ανάπτυξη της περιοχής όταν δεν ενισχύεται ο θεσμός των ΟΤΑ και όταν αντί να ενισχυθεί η αποκέντρωση του κράτους, όλα περνούν από το Μέγαρο Μαξίμου ; Βασική επιδίωξη των κυβερνήσεων του ΠΑΣΟΚ ήταν η ενίσχυση της τοπικής αυτοδιοίκησης και η μεταφορά αρμοδιοτήτων σε αυτές καθώς και η οικονομική ενίσχυση και αυτοτέλεια τους. Σήμερα περάσαμε στο κράτος λάφυρο της ΝΔ όπου οι φίλοι της κυβέρνησης λαμβάνουν ιδιαίτερων προνομιών, και από την περιφερειακή ανάπτυξη περάσαμε στην οικονομική εξυπηρέτηση φίλων και γνωστών με μοναδικό κριτήριο την συγκάλυψη των προθέσεων και των εξελίξεων σε ένα έργο σπουδαίας σημασίας για την οικονομική ανάπτυξη της περιοχής της Νότιας Κέρκυρας αλλά και του νησιού στο σύνολο του.
Είμαι πεπεισμένος ότι το σύνολο της τοπικής μας κοινωνίας επιθυμεί την μεγιστοποίηση του οφέλους από την ύπαρξη του λιμένος της Λευκίμμης αλλά και την περαιτέρω εξέλιξη και δημιουργία μαρινών, τουριστικών σταθμών και αλιευτικών καταφυγίων στην περιοχή με όρους κοινωνικού συμφέροντος, όπου τα έσοδα αυτών των δραστηριοτήτων τα οποία έχει απόλυτη ανάγκη η περιοχή μας, να επιστρέφονται ανταποδοτικά στην τοπική κοινωνία και τους ανθρώπους της περιοχής. Το λιμάνι της Λευκίμμης καθώς και μελλοντικές μαρίνες είναι σπουδαίας σημασίας έργα για την κοινωνία μας, καθώς τα έσοδα αυτών θα μπορούσαν να χρηματοδοτήσουν άλλα έργα υποδομής και τρέχουσες ανάγκες της περιοχής, αλλά θα αποτελούσαν και σημαντικά εργαλεία στην περαιτέρω ανάπτυξη και εξέλιξη του τουριστικού μας προϊόντος καθώς και ενίσχυση του πρωτογενούς τομέα και της διασύνδεσης του νησιού μας με τις απέναντι ακτές και νησιά.
Ύψιστης σημασίας θα ήταν η διεκδίκηση από τον δήμο της Νότιας Κέρκυρας του συνόλου της παραλιακής ζώνης της περιοχής, συμπεριλαμβανομένου και του λιμανιού της Λευκίμμης με την δημιουργία ενός δημοτικού λιμενικού ταμείου το οποίο θα διαχειρίζεται την λειτουργία όλων αυτών. Σήμερα με την νέα πρακτική στην διαχείριση της δημόσιας διοίκησης μπορεί ο Δήμος να προσλάβει εξειδικευμένους διαχειριστές ενός τέτοιου έργου, οι οποίοι θα λογοδοτούν στην δημοτική αρχή και τα έσοδα αυτών των δραστηριοτήτων θα αποδίδονται στους πολίτες της περιοχής κατά τον τρόπο που θα επιλέξει το δημοτικό συμβούλιο και θα είναι στην υπηρεσία και στο συμφέρων μιας άξιας και αγωνιστικής κοινωνίας που έχει τεράστιες ανάγκες από πολλά έργα υποδομής, συντήρησης και ανάπτυξης.
Συμπαραστάτες αυτής της διεκδίκησης οφείλουν να είναι όλοι οι προοδευτικοί πολίτες του νησιού, οι δημοτικές παρατάξεις, τα κινήματα και τα κόμματα που αναγνωρίζουν ότι η υπεραξία της περιοχής μας οφείλει να παραμένει στο τόπο και να εξυπηρετεί τις ανάγκες της περιοχής. Οι παραλιακές ζώνες του νησιού ανήκουν στον Λαό της Κέρκυρας και όχι στο Μέγαρο Μαξίμου. Η διεκδίκηση του Κεντρικού Δήμου της Κέρκυρας για το παραλιακό μέτωπο της πόλης πρέπει να έρθει και να προστεθεί στην ίδια ανάγκη του Δήμου του Νότου αλλά και του Βορρά του νησιού, σε μια προσπάθεια ενίσχυσης των δήμων του νησιού μας και καθιέρωσης μιας ισχυρής τοπικής αυτοδιοίκησης με πρωτοβουλίες, ρόλο, ανεξαρτησία και οικονομική δύναμη που θα πρωταγωνιστεί στις ανάγκες των πολιτών.
Το απόστημα της διαπλοκής και της εξάρτησης που έχει δημιουργήσει η σημερινή κυβέρνηση πρέπει να σπάσει, οφείλουμε όλοι να δημιουργήσουμε οργανισμούς της τοπικής αυτοδιοίκησης παραγωγικούς με αυτοτέλεια και ανεξαρτησία, πρέπει να ενισχυθεί ο θεσμός που είναι εγγύτερα στους πολίτες ώστε η οικονομική ανάπτυξη των περιφερειών να γίνει πραγματικότητα.

 

ΚΕΡΚΥΡΑ ->
ΠΟΛΙΤΙΚΗ ->
ΕΛΛΑΔΑ ->
ΙΟΝΙΑ ΝΗΣΙΑ ->
ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ ->
ΚΟΣΜΟΣ ->
ΑΠΟΨΕΙΣ ->
ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ ->
Ο ΚΟΥΚΟΣ ΠΟΥ ΜΙΛΑΕΙ ->
Επιστροφή Στην Κορυφή