Τίτλοι Ειδήσεων
Αρχική » Ονειροβάτες με… παρελθόν. Γράφει ο Ηλίας Βαλάρης 

Ονειροβάτες με… παρελθόν. Γράφει ο Ηλίας Βαλάρης 

Η θεωρία από την πράξη έχει μεγάλη απόσταση και στην πολιτική θέλοντας και μη πιστοποιείται σχεδόν πάντα! Μπορεί ο καθένας να στήσει μια ιστορία, ένα όνειρο, μια μεγάλη ιδέα, αλλά αυτά μένουν στα λόγια τις περισσότερες φορές, στη δε πολιτική μας πραγματικότητα έχουν περάσει χρόνια και χρόνια , όπου μεγάλα λόγια έχουν γεμίσει την καθημερινότητά μας, αλλά αποτέλεσμα δεν είδαμε.

Βλέπετε οι… πολιτικοί αρέσκονται στα πλάνα και στα  όνειρα, ιδίως όταν πρόκειται για προεκλογικές διαδικασίες και διεκδικήσεις θώκων, όπου δηλώνουν όχι μόνο έτοιμοι, αλλά και σίγουροι για τις λύσεις που κρατούν στο «τσεπάκι» τους. Ενίοτε όμως κάποιοι εξ αυτών καλούνται να υλοποιήσουν αυτά που λένε και τότε στη μεγάλη τους πλειοψηφία αναδεικνύονται στις μεγάλες απογοητεύσεις, τις οποίες πρέπει να παραδεχτούμε πως έχουμε πλέον συνηθίσει.

Για εκείνους λοιπόν που μένουν στα λόγια αλλά ποτέ δεν καλούνται να αποδείξουν τα πράγματα είναι καλά, μιας και κάθονται κι αναμασάνε τα όνειρά τους, διατυμπανίζουν προς πάσα κατεύθυνση το τι θα μπορούσαν να κάνουν, αλλά δεν ενοχλούν κανένα, πόσο μάλλον που δεν επιβαρύνουν περαιτέρω τις συνθήκες που βιώνουμε άπαντες ανεξαιρέτως.

Αντίθετα όσοι  κληθούν να πράξουν… για εκείνους τα πράγματα δεν είναι τόσο εύκολα, ενώ το κόστος και για το σύνολο της κοινωνίας είναι διπλό, μιας και από τη μια προκύπτουν οι επιπτώσεις των ανακολουθιών κι επιπλέον υφίσταται και το κόστος της απογοήτευσης (μιας ακόμα για να μην ξεχνιόμαστε) από τη διάψευση των προσδοκιών.

Η κατάληξη είναι πολύ απλή και συνηθισμένη… καθώς το επόμενο βήμα είναι η εξεύρεση των κατάλληλων δικαιολογιών, των αναθεμάτων σε όλους τους προηγούμενους και βέβαια η ανάλυση του… κακού ριζικού που δεν επιτρέπει  να μεγαλουργήσουν οι θεωρίες τους.

Φτάνουμε έτσι σε εκείνους που κάνουν τα αυτονόητα, είτε κάνουν τη δουλειά που έχουν υποσχεθεί ν’ αναγορεύονται σε ηρωικές μορφές, μιας και στον αντίποδά τους, υπάρχει μόνο η απογοήτευση για τα αλαλάζοντα κύμβαλα που αναλαμβάνουν κατά περίπτωση τις τύχες μας.

Για όλα αυτά βέβαια, υπάρχει μια καλή δικαιολογία, αφού όλοι μας αρεσκόμαστε στα ωραία λόγια, το χάιδεμα των αφτιών και τα… όνειρα θερινής νυκτός, ενώ την  αλήθεια  (πολλάκις πικρή) ουδείς θέλει να την ακούσει ή και να τη διαχειριστεί, υπεκφεύγοντας εντέλει της πραγματικότητας.

Μόνο που στο παιγνίδι αυτό υπάρχουν και οι πολιτικοί που έχουν προϊστορία, που ακόμα κι αν μετά από αγρανάπαυση επανέρχονται δριμύτεροι και οι οποίοι δεν δικαιούνται να ισχυρίζονται «άγνοια κινδύνου» κατά την επανεμφάνισή τους. Ούτε φύκια για μεταξωτές κορδέλες μπορούν να πουλήσουν επί μακρώ  ούτε καθρεφτάκια στους ιθαγενείς να μοιράσουν στο όνομα μιας καλύτερης και αποτελεσματικότερης εποχής. Δεν μπορούν καν να ισχυρίζονται πως μπορούν να είναι καλύτεροι των άλλων, για τον απλό λόγο ότι έχουν το παρελθόν τους και οφείλουν να αποδεικνύουν κι όχι να υπόσχονται, ή και να δικαιολογούνται.

Υπό αυτά λοιπόν τα δεδομένα, μπορεί κάποιοι ονειροβάτες να πιστεύουν ότι απέναντί τους έχουν αφελείς, αλλά θα πρέπει να καταλάβουν πως το… παραμύθι έχει μικρή διάρκεια, όπερ και χρειάζεται να «παίξουν» καθαρά με τις προκλήσεις που έχουν ενώπιών τους.

Ούτε παχιά λόγια μπορούν να λένε, ούτε να γραπώνονται από κάθε ευκαιρία που τους παρουσιάζεται για να γλυτώσουν από την προηγούμενη παγίδα που έχουν πιαστεί.

Είναι λοιπόν προφανές πως όταν η πολιτική πραγματικότητα έχει παρελθόν, η λύση είναι ειλικρινής διαχείριση των πραγμάτων κι όχι μυξοκλάματα ενώπιον των προβλημάτων που αντιμετωπίζουν.

Άλλωστε κάποιοι εμφανίστηκαν ως από μηχανής θεοί και ως τέτοιοι οφείλουν να λειτουργήσουν έστω κι αν δεν καταλαβαίνουν τι έταξαν και γιατί δεσμεύτηκαν… κοινώς ας κάνουν τη δουλειά που οφείλουν έναντι των πολιτών – δημοτών κι ας παραμερίσουν την εύκολη λύση των εκ των προτέρων γνωστών ακατόρθωτων στόχων  πριν εξαντλήσουν ολοσχερώς την υπομονή των πολιτών που αναζητούν λύσεις κι όχι εμμονές!

ΚΕΡΚΥΡΑ ->
ΠΟΛΙΤΙΚΗ ->
ΕΛΛΑΔΑ ->
ΙΟΝΙΑ ΝΗΣΙΑ ->
ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ ->
Επιστροφή Στην Κορυφή