Τίτλοι Ειδήσεων
Αρχική » Οι «ινδιάνοι» της Κέρκυρας. Γράφει ο Ηλίας Βαλάρης 

Οι «ινδιάνοι» της Κέρκυρας. Γράφει ο Ηλίας Βαλάρης 

Υπάρχει περίπτωση, αναρωτιέμαι, οι βεβαιότητες των τοπαρχών μας να είναι ψευδαισθήσεις και η απολυτότητά  τους  αποτέλεσμα άγνοιας; Δεν το ξέρω, αλλά πιστέψτε με πως με βασανίζει και το ψάχνω συνεχώς.

Άλλωστε κι ο… Κολόμβος όταν πάτησε στην Αμερική (στην Καραϊβική βασικά) στην Ινδία πίστευε πως έφτασε μιας κι αυτό θεωρούσε ως επίτευγμα και με αυτή τη βεβαιότητα έζησε και πέθανε. Λόγω της ανακάλυψης της… «ανατολικής πλευράς»  της Ινδίας, ονομάστηκαν κι οι αυτόχθονες «Ινδιάνοι», για να διαπεράσει τους αιώνες μια ψευδαίσθηση.

Για το λόγο αυτό λοιπόν φοβάμαι μην και στην Κέρκυρα συμβεί το φαινόμενο να μετονομαστούμε ινδιάνοι, για τον απλό λόγο πως κάποιοι άλλα πιστεύουν  κι άλλα ισχύουν στην πραγματικότητα.

Βλέπετε, στις εκλογές, οι τοπικοί παράγοντες πάνε με μεγάλες βεβαιότητες, είτε γιατί πραγματικά πιστεύουν πως τα ξέρουν όλα, είτε γιατί έχουν πειστεί από το μεγαλείο τους, είτε γιατί απλά κινούνται από τις φιλοδοξίες τους, έστω κι αν δεν έχουν καμία σχέση με τα  αντίστοιχα συναισθήματα που ενδεχομένως κυριαρχούσαν στο μυαλό του… Κολόμβου, όταν δεν ανακάλυψε την Αμερική, αλλά έφτασε στην Ινδία που τόσο ήθελε να πετύχει ως στόχο.

Το πείσμα, την υπερβολή για το στόχο την βλέπουμε όμως σε κάθε εκλογική μάχη, πόσο μάλλον στις τοπικές που τα πράγματα είναι κι ιδιαιτέρως προσωπικά, όπου οι βεβαιότητες  οδηγούν και σε παροξυσμούς, πείσματα, εμμονές αλλά κι εκθέσεις που εντέλει τροφοδοτούν το μύθο του καθενός.

Δεν μας αφορά επί του παρόντος ο θρύλος του Κολόμβου, αλλά ο θρύλος για το αυγό του εξερευνητή, που ως ερώτημα ακόμα ταλανίζει τον κόσμο, μιας κι ακόμα και στα πολύ ιδιαίτερα δικά μας πρέπει να βρεθεί μια λύση σε κάθε πρόβλημα, έστω κι αν είναι η πλέον απλή και απροσδόκητη.

Με δεδομένο δηλαδή πως προεκλογικά όλοι είναι σίγουροι για τις ικανότητές τους, είναι βέβαιοι για τις λύσεις που κομίζουν, κρίνουν κι επικρίνουν τους αντιπάλους τους στη βάση των βεβαιοτήτων που έχουν έστω κι αν δεν τις έχουν επιβεβαιώσει, ή και δεν έχουν μπει στον κόπο να ελέγξουν αν αυτά που λένε ή και κατηγορούν πατάνε στέρεα στη γη, η πιθανότητα να προκύψουν τοπικές αρχές που από την αρχή ως τέλος θεωρούν πως ανακάλυψαν την Ινδία, αντί της Αμερικής είναι πολύ πιθανό, οπότε και οι αυτόχθονες μοιραία θα θεωρηθούν ως οι… νέοι ινδιάνοι!

Η ανησυχία μου μάλιστα αυξάνεται όσο τα προβλήματα που ταλανίζουν τον τόπο όχι απλά συνεχίζονται αλλά αυξάνονται κι η απάντηση σε αυτά σε επίσημο επίπεδο είναι κάπου μεταξύ «ενημερώνομαι», «με πληροφορούν» και «μαθαίνω».

Κι όλο αυτό το πλαίσιο των αποστάσεων που κρατούνται από κρίσιμα ζητήματα (έτσι ώστε να μην τσαλακωθεί η εικόνα) της εκ του μακρόθεν επιμέλειας, αλλά και της ανάληψης πρωτοβουλιών που δεν λερώνουν τα χέρια, όταν για παράδειγμα πολλάκις έχει αναφερθεί το θέμα και η κρισιμότητα του προβλήματος, όπως το ζήτημα της ύδρευσης στο νησί (θυμίζω πως για χρόνια έχει «μαλλιάσει η γλώσσα» τόσο του Δημάρχου της Βόρειας Κέρκυρας, όσο και του σημερινού Περιφερειάρχη) δείχνει πως κάπου υπάρχει μια παραίσθηση, που… πιθανώς να μην έχει γίνει ακόμα αντιληπτή.

Υπό αυτά τα δεδομένα,  ο κίνδυνος της ινδιανοποίησης των γηγενών είναι μεγάλος, μιας και όπως όλα δείχνουν κανείς δεν είναι πρόθυμος να ξεπεράσει τις βεβαιότητές του, έστω κι αν τον εκθέτουν, μιας και η παραδοχή μιας λάθους εκτίμησης είναι για ορισμένους πολύ μεγάλο βάρος, οπότε και καταφεύγουν στην υπεκφυγή για ευνόητους λόγους.

Μην ανησυχούμε όμως, και ο Κολόμβος παρόλο που του λέγανε ότι ανακάλυψε κάποια νέα Ήπειρο, γεγονός μεγαλειοδέστερο του δικού του ονείρου, ουδέποτε θέλησε να το παραδεχτεί… για τον απλό λόγο που το τεράστιο κατόρθωμά του πήγαινε ενάντια στον πυρήνα της μεγαλειώδους σκέψης του, κάτι που σε εξαιρετικά  μικρότερη κλίμακα και ήσσονος σημασίας μπρος στο «φαινόμενο Κολόμβος» το ζούμε κι εμείς ως… «ινδιάνοι» εντέλει στην πεζή,  αλλά άκρως ταλαιπωρημένη καθημερινότητά μας!

ΚΕΡΚΥΡΑ ->
ΠΟΛΙΤΙΚΗ ->
ΕΛΛΑΔΑ ->
ΙΟΝΙΑ ΝΗΣΙΑ ->
ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ ->
ΚΟΣΜΟΣ ->
ΑΠΟΨΕΙΣ ->
ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ ->
Ο ΚΟΥΚΟΣ ΠΟΥ ΜΙΛΑΕΙ ->
Επιστροφή Στην Κορυφή