Τίτλοι Ειδήσεων
Αρχική » Οι γιορτές της… αυτογνωσίας. Γράφει ο Ηλίας Βαλάρης 

Οι γιορτές της… αυτογνωσίας. Γράφει ο Ηλίας Βαλάρης 

Πάσχα στην Κέρκυρα, το όνειρο πολλών και η αναμονή όλων των κερκυραίων, που ανεξάρτητα των προβλημάτων των δυσκολιών και ενίοτε των αναποδιών παραμένει το απόλυτο σημείο στη ζωή μας.

Διατρέχοντας τη Μ. Εβδομάδα, προφανώς και δεν είναι η ώρα για γκρίνιες και παράπονα, πόσο μάλλον για παρατηρήσεις κι επισημάνσεις. Αυτά ούτως ή άλλως θα έρθουν με τον απολογισμό απόγιορτα, αφήστε που λογικά έχουν ειπωθεί και σημειωθεί το προηγούμενο διάστημα.

Βέβαια, η περίοδος αυτή, που είναι πολύ δύσκολη για όλους τους φορείς, Δήμο, Αστυνομία, Οργανισμούς αλλά και επαγγελματικούς συλλόγους…  λόγω της πίεσης που ασκείται από τη μεγάλη προσέλευση κόσμου, που φέτος είναι κι επαυξημένη μιας και λόγω της εποχής ήδη κινούμαστε εντός τουριστικής περιόδου, αποτελεί και μια καλή ευκαιρία για ενδοσκόπηση όλων, μιας και οι… θεωρίες δοκιμάζονται κι οι αυταπάτες μοιραία αποκαλύπτονται.

Είναι λοιπόν μια καλή ευκαιρία μαζί με το δέος των ημερών οι αρμόδιοι και ιδίως οι ταγοί της εξουσίας να δαπανήσουν λίγο από τον πολύτιμο χρόνο τους για να δουν και να διαπιστώσουν πόσα από αυτά που είχαν στο μυαλό τους, ανταποκρίνονται στις ανάγκες, είναι εφαρμόσιμα και κυρίως δεν αποτελούν μέρος της αφελούς απόστασης από την πραγματικότητα.

Το σημειώνω αυτό διότι συνηθίζεται να γίνονται πολλά σχέδια επί χάρτου, αλλά στην πράξη αποδεικνύονται ανεφάρμοστα και ανεπιτυχή. Για δε την εξασφάλιση των σχεδίων αν κάτι είναι τραγικό ως συνέπεια αυτών είναι το κυνήγι μαγισσών… που εδώ και πολλές μέρες ακούμε και καταγράφουμε ως τάση των ταγών έναντι των πολιτών, δημοτών και επιχειρηματιών.

Το ζήτημα της προετοιμασίας βέβαια για τις μέρες του Πάσχα έχει περάσει ανεπιστρεπτί,  ότι σχεδιάστηκε – σχεδιάστηκε κι όποια υπερβολή, πόσο μάλλον ανασφάλεια ή κόμπλεξ έχει τεθεί σε εφαρμογή δεν γυρίζει πίσω. Οπότε καλό θα είναι αν μη τι άλλο οι εμπνευστές του κάθε πλάνου, σχεδίου και απόφασης, να έχουν τη δύναμη και το βάρος να κρίνουν αυτά που έθεσαν σε εφαρμογή και έτσι να καταλάβουν τι είναι λάθος, τι σωστό, αλλά πολύ περισσότερο τι είναι υπερβολή και τι αφέλεια!

Η αλήθεια είναι πως τέτοιες μέρες λόγω και του κλίματος μια δυνατότητα εσωτερικού ταξιδιού την έχουμε όλοι. Οπότε θα έλεγα πως δεν θα ήταν άστοχο και οι ταγοί να το κάνουν, έτσι ώστε να καταφέρουν να ξεπεράσουν την αμετροέπειά τους, την αλαζονεία τους και να κρίνουν χρήσιμα για τον τόπο, τον οποίο κλήθηκαν να υπηρετήσουν κι όχι να ταλαιπωρήσουν.

Πολύ περισσότερο θα έλεγα πως είναι μια ευκαιρία να κοιτάξουν χωρίς παρωπίδες τι από αυτά που προτείνουν και θέτουν σε εφαρμογή είναι αποτέλεσμα ουσιαστικής σκέψης και προβληματισμού, αντί αποφάσεων υπό την επήρεια εμμονών, ή αναγκαιοτήτων για να δικαιολογηθεί η παρουσία και η θέση του καθενός.

Ανάλογη ευκαιρία όμως για αυτογνωσία προσφέρεται και σ’ αυτούς που επιμένουν να διεκδικούν το δικό τους νταλκά (δίκαιο ή άδικο) έναντι όλων των υπολοίπων και προσπαθούν να εκμεταλλευτούν συγκυρίες, ώστε να δομήσουν ένα περιβάλλον που τους  βολεύει, σε βάρος όλων των άλλων.

Κι  αυτοί κανονικά  θα πρέπει να μπουν στη βάσανο της  αυτοκριτικής για τα όσα διεκδικούν ή κι επιβάλλουν δοθείσης της πολιτικής και χρονικής ευκαιρίας, μιας και ένας τόπος δεν αφορά ομάδες, αλλά ένα σύνολο που  για όποιους το έχουν ξεχάσει ονομάζεται κι αποτελεί την κοινωνία μας!

Κι επειδή στο πέρασμα των χρόνων ομάδες, συντεχνίες, δομές εξουσίας και πολιτικές παρακάμαρες έχουν πληγώσει πολύ βαριά το νησί και την πόλη μας, καλό θα είναι το ταξίδι στην αυτογνωσία να ξεκινήσει άμεσα για να προκύψει ελπίδα για κάτι καλύτερο.

Με αυτές της σκέψεις λοιπόν και την ελπίδα το φως της Αναστάσεως να φωτίσει όλους μας, ευχόμαστε καλό Πάσχα σε όλους, ντόπιους κι επισκέπτες, με την ελπίδα ότι όλοι θα καταφέρουν να νοιώσουν το δέος και την ιδιαιτερότητα της Μεγάλης Εβδομάδας στην Κέρκυρα!

 

ΚΕΡΚΥΡΑ ->
ΠΟΛΙΤΙΚΗ ->
ΕΛΛΑΔΑ ->
ΙΟΝΙΑ ΝΗΣΙΑ ->
ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ ->
ΚΟΣΜΟΣ ->
ΑΠΟΨΕΙΣ ->
ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ ->
Ο ΚΟΥΚΟΣ ΠΟΥ ΜΙΛΑΕΙ ->
Επιστροφή Στην Κορυφή