Τίτλοι Ειδήσεων
Αρχική » Ο Δημήτρης Μπιάγκης για την Παγκόσμια Ημέρα Μουσικής

Ο Δημήτρης Μπιάγκης για την Παγκόσμια Ημέρα Μουσικής

Η 21η Ιουνίου καθιερώθηκε το 1982 από τον Γάλλο Υπουργό Πολιτισμού Ζακ Λανγκ ως Παγκόσμια Ημέρα Μουσικής.
Με πρωτοβουλία της αείμνηστης Μελίνας Μερκούρη, η Γιορτή της Μουσικής εξαπλώθηκε κι έξω από τα γαλλικά σύνορα, ως ένα ευρωπαϊκό γεγονός που εορτάζεται σε πολλές χώρες της Ευρώπης.
Η Κέρκυρα, με την τεράστια μουσική κληρονομιά της Επτανησιακής Σχολής, αποτελεί αναμφισβήτητα το νησί της μουσικής. Στο πέρασμα των αιώνων, η μουσική άφησε ανεξίτηλο το μελωδικό στίγμα της σε τούτον τον ευλογημένο τόπο. Από τον συνθέτη του Εθνικού μας Ύμνου, Νικόλαο Μάντζαρο, τον Δομένικο Παδοβά και τον Σπυρίδωνα Ξύνδα, μερικούς μόνο από τους τεράστιους μουσικούς που αποτέλεσαν την 1η γενιά της πρώτης μουσικής σχολής της Ελλάδος, στους μουσικούς της επόμενης γενιάς της Επτανησιακής Σχολής, τον συνθέτη του Ολυμπιακού Ύμνου Σπύρο Σαμάρα, τον Ναπολέων Λαμπελέτ, τους αδερφούς Ιωσήφ και Σπυρίδωνα Καίσαρη μέχρι τους πιο σύγχρονους, όπως τον Αλέξανδρο Γκρεκ και πολλούς άλλους.
Είμαστε υπερήφανοι, που τούτη η τεράστια επτανησιακή μουσική παράδοση, δεν σβήνει αλλά επιβιώνει μέχρι και σήμερα μέσω των φιλαρμονικών μας που αγκαλιάζουν όλο το νησί μας, των πολυάριθμων χορωδιών και των σωματείων μας που υμνούν τη μουσική σε κάθε χωριό και συνοικία του τόπου μας, των τοπικών μουσικών μας αλλά και των καταξιωμένων μαέστρων που διαπρέπουν, τόσο στην Ελλάδα, όσο και στο εξωτερικό, διαφημίζοντας την Κέρκυρα στα πέρατα του κόσμου.

Είμαστε περήφανοι για το πρωτοπόρο Τμήμα Μουσικών Σπουδών του Ιονίου Πανεπιστημίου αλλά και για τα παιδιά μας, που ως ερασιτέχνες ακόμα, καλλιεργούν από νωρίς φιλοσοφημένα ετούτον τον μουσικό σπόρο.
Το μεγάλο στοίχημα ετούτου του τόπου, είναι να διατηρήσουμε ζωντανή και γόνιμη ετούτη την ιδιαίτερη σχέση με τη μουσική, μια σχέση που μοιάζει συνυφασμένη με την κερκυραϊκή γη και μας συντροφεύει στις πολλαπλές της εκδοχές, σ’ όλη μας την ζωή.
Κυρίαρχος στόχος, η ορθή ανάδειξη και η καλλιέργεια όλου αυτού του μουσικού οικοδομήματος, της υπέροχης αυτής κληρονομιάς που μας άφησαν οι παλαιότεροι, μέσα από ενέργειες και δράσεις που θα καταδείξουν τη μοναδικότητα του τόπου μας.

ΚΕΡΚΥΡΑ ->
ΠΟΛΙΤΙΚΗ ->
ΕΛΛΑΔΑ ->
ΙΟΝΙΑ ΝΗΣΙΑ ->
ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ ->
ΚΟΣΜΟΣ ->
ΑΠΟΨΕΙΣ ->
ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ ->
Ο ΚΟΥΚΟΣ ΠΟΥ ΜΙΛΑΕΙ ->
Επιστροφή Στην Κορυφή