Τίτλοι Ειδήσεων
Αρχική » Neverland. Γράφει ο Ηλίας Βαλάρης 

Neverland. Γράφει ο Ηλίας Βαλάρης 

Πέρασε και το Πάσχα, ξεκίνησε και η τουριστική σεζόν  και στην Κέρκυρα αναζητάμε λόγους για να ησυχάσουμε, κάτι που δεν είναι και το πλέον εύκολο με τα προβλήματα και τις ελλείψεις που υπάρχουν (διαχρονικά επισημαίνω για να μην παρεξηγούμε) και το ερώτημα είναι οι στοχεύσεις των τοπαρχών που έρχονται και παρέρχονται, αλλά χαΐρι δεν βλέπουμε.

Βέβαια,  δικαιολογίες υπάρχουν πάντα, όπως και επιτυχίες που αραιά και που προκύπτουν κι έτσι κυλά η υπόθεση Κέρκυρα, που για ένα εξάμηνο τουλάχιστον λόγω της επικέντρωσης στα τουριστικά ξεχνιόνται οι απαιτήσεις, επιπλέει μόνο η γκρίνια και μεταφέρονται τα πάντα στη χειμερινή περίοδο, όπου όλοι… θα έχουν το χρόνο να συζητήσουν, να συσκεφτούν και να διερευνήσουν τις δυνατότητες για λύσεις.

Μόνο που για παράδειγμα το θέμα της  συντήρησης του οδικού δικτύου που τόσο μας καίει καρκινοβατεί, παρ’ όλο που τόση προσπάθεια έχει γίνει για να δρομολογηθούν οι εργολαβίες και οι οποίες μένουν στον αέρα, είτε γιατί οι εργολάβοι αδυνατούν να τις εκτελέσουν, είτε γιατί… πολύ απλά δεν υπάρχουν διαθέσιμα χρήματα για να πληρωθούν τα έργα, αφού το περίφημο ΠΔΕ έχει στραγγίξει και οι χρηματοδοτήσεις βγαίνουν με το σταγονόμετρο.

Το ίδιο συμβαίνει και με τα αθλητικά έργα, που τελειώνουν κάποια από αυτά κουτσά – στραβά, αλλά περιμένουν κάτι μήνες για να εξοφληθούν, αλλά «φως δεν βλέπουν» αναβάλλοντας έτσι και την εκτέλεση των υπολοίπων.

Η ίδια κακοδαιμονία (λέμε τώρα) προκύπτει και με τα σκουπίδια, όπου από τη μια μιλάμε για τη σωτήρια άδεια μεταφοράς τους εκτός νησιού, ειδάλλως θα είχαμε πνιγεί από δαύτα, όμως το κόστος της μεταφοράς αναδεικνύεται σε βρόγχο στα ταμεία των Δήμων, που είναι υποχρεωμένοι να εκταμιεύουν εκατομμύρια για να τα πηγαίνουν βόλτα σε… εξωτικούς προορισμούς.

Αφήστε που στο μεταξύ οι υποδοχείς των σκουπιδιών μας φημολογείται πως θα προβούν σε νέες αυξήσεις στην τιμή εισόδου, κάτι που θα επιβαρύνει περαιτέρω την οικονομική κατάσταση των δήμων.

Και δεν φτάνει το πηγαινέλα των σκουπιδιών,  που κοστίζει ακριβά, προκύπτουν κι επιπλέον χρεώσεις, όπως το τέλος ταφής, που επίσης είναι κάτι εκατομμύρια για τους δήμους και παρ’ όλο που η ΚΕΔΕ προσέφυγε στο ΣτΕ μπας και γλυτώσουν οι ΟΤΑ από αυτό το κόστος τουλάχιστον, η υπόθεση αν κι είναι κατεπείγουσα και θα συζητιόνταν προχθές, πήρε αναβολή για το Φθινόπωρο, κάτι που παρατείνει τις αγωνίες των δημοτικών αρχών.

Όλα αυτά βέβαια έχουν την εξήγησή τους κι είναι πολύ απλή, μιας και αποδεικνυόμαστε ανίκανοι να δρομολογήσουμε έστω κι ένα εργοστάσιο διαχείρισης των απορριμμάτων, που στην υπόλοιπη Ελλάδα μια χαρά άλλα λειτουργούν κι άλλα είναι στη φάση της υλοποίησης.

Για την Κέρκυρα όμως νέο δεν υπάρχει… μιας και η διαμάχη των εργολάβων που έχουν προσφύγει επίσης στο ΣτΕ δεν επιλύεται, παρ’ όλο που ακούστηκε ότι θα επισπευστεί η διαδικασία και παρ’ όλο που όλοι γνωρίζουν την απελπιστική κατάσταση στην οποία έχει περιέλθει το νησί και οι δήμοι του, εντούτοις δεν υπάρχει καν νέο από το μέτωπο της εκδίκασης.

Ανάλογα σοβαρά προβλήματα έχουμε και με την  ύδρευση, που θα τολμήσω να πω ότι πολλοί κοιμήθηκαν με το όνειρο των φραγμάτων και σήμερα ξυπνούν με τον  εφιάλτη της ομαλής υδροδότησης.

Πλέον, αν εξαιρέσουμε το βορρά, που έκανε σημαντικές προσπάθειες για να εξασφαλίσει νερό, Κεντρική Κέρκυρα και Νότος απειλούνται σε κρίσιμο βαθμό και λόγω του γεγονότος ότι οι διακοπές στην υδροδότηση (για οποιονδήποτε λόγο σημειώνω συμβαίνουν) στο Δήμο της Κεντρικής Κέρκυρας έχουν αρχίσει από πολύ νωρίς και είναι άσχημα μαντάτα για το υπόλοιπο της περιόδου, όπου κι η ζήτηση τους καλοκαιρινούς μήνες με την  αύξηση του πληθυσμού λόγω τουρισμού θα ανεβεί κατακόρυφα, η υπόθεση αποτελεί μια κρίσιμη παράμετρο για τη διαχείριση του κάθε δήμου.

Με έργα λοιπόν να λείπουν, με παρεμβάσεις που καρκινοβατούν, με ανάγκες που διαρκώς αυξάνονται κι απαιτήσεις μιας  κοινωνίας που λειτουργεί εντός του νησιού ολοένα και απαιτητικότερες θα έλεγα πως οι τοπικέ αρχές βρίσκονται σε μια εξαιρετικά περίεργη θέση, όπου θα πρέπει να δώσουν απαντήσεις, πειστικές και αξιόπιστες, με πολύ λίγα δεδομένα και πειστήρια στη διάθεσή τους!

Καταλήγουμε λοιπόν στο συμπέρασμα πως στην  «Χώρα του Ποτέ» πανηγυρίζονται τα ελάχιστα ακόμα κι αν είναι κάποια από τα αυτονόητα και διαχειριζόμαστε τις αδυναμίες με εξαιρετικά πρωτότυπες δικαιολογίες και με την κλασσική μεθοδολογία… του να καταδεικνύεται επιμελώς ως υπεύθυνος ο κάθε άλλος, πλην αυτού που τελικά είχε, έχει ή κι ανέλαβε την ευθύνη να… φτιάξει τα πράγματα!

 

ΚΕΡΚΥΡΑ ->
ΠΟΛΙΤΙΚΗ ->
ΕΛΛΑΔΑ ->
ΙΟΝΙΑ ΝΗΣΙΑ ->
ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ ->
ΚΟΣΜΟΣ ->
ΑΠΟΨΕΙΣ ->
ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ ->
Ο ΚΟΥΚΟΣ ΠΟΥ ΜΙΛΑΕΙ ->
Επιστροφή Στην Κορυφή