Τίτλοι Ειδήσεων
Αρχική » Μένουμε ΙΟΝΙΟ: Επερωτήσεις για την 14η και 15η συνεδρίαση του Περιφερειακού Συμβουλίου

Μένουμε ΙΟΝΙΟ: Επερωτήσεις για την 14η και 15η συνεδρίαση του Περιφερειακού Συμβουλίου

Τέσσερις επερωτήσεις κατέθεσε η παράταξη «Μένουμε Ιόνιο» για την 14η και 15η συνεδρίαση του Περιφερειακού Συμβουλίου Ιονίων Νήσων.

ΟΙ ΕΠΕΡΩΤΗΣΕΙΣ

1.Κίνητρα προσέλκυσης υγειονομικού προσωπικού στα νησιά μας

ΕΠΕΡΩΤΗΣΗ:

Οι Ο.Τ.Α. και τα Ν.Π.Δ.Δ. αυτών δύνανται να παρέχουν δωρεάν σίτιση και κατάλληλο κατάλυμα διαμονής για τον τοποθετημένο επικουρικό ιατρό και ιατρό υπηρεσίας υπαίθρου (αγροτικό) στην περιοχή τους, για όλη τη διάρκεια της σύμβασης ή θητείας τους.

Σήμερα η ΠΙΝ παρέχει επίδομα σίτισης και στέγασης 350€. Ήταν μάλιστα στις πρεοκλογικές σας δεσμεύσεις να αυξηθεί αυτή η παροχή αναγνωρίζοντας ότι δεν επαρκεί και συνεχίζουν να μην αποδέχονται διορισμούς στην Περιφέρειά μας. Παρατηρείται λοιπόν το φαινόμενο οι θέσεις να προκηρύσσονται μεν αλλά να μένουν άγονες δε. Ενδεικτικά στην τελευταία προκήρυξη στο ΓΝ Κέρκυρας προκηρύχτηκαν 8 θέσεις και έχει εκδηλωθεί ενδιαφέρον μόνο για τη μία(!). Παρατηρείται επίσης το φαινόμενο να αποδέχονται διορισμούς και μετά να παραιτούνται για να αποδεχτούν μια θέση με καλύτερες συνθήκες.

Τίθεται λοιπόν το ερώτημα πώς θα καταστήσουμε τις θέσεις που προκηρύσσονται για τα νησιά μας πιο ελκυστικές. Πώς δηλαδή θα καταστήσουμε την Περιφέρειά μας πιο ανταγωνιστική από άλλες Περιφέρειες. Γιατί ελλοχεύει σοβαρός κίνδυνος να έχουμε Νοσοκομεία, να αναβαθμίσουμε και τα Κέντρα Υγείας, όπως μας ενημέρωσε η Κα Αγαπηδάκη χθες με τυμπανοκρουσίες, (πάντα βέβαια προεκλογικά μας ανακοινώνουν αυτά τα έργα «ζωής» και μετεκλογικά τα ξεχνάνε) αλλά να μην υπάρχει υγειονομικό προσωπικό να τα στελεχώσει, οπότε μοιραία να κλείνουν και η Περιφέρειά μας να «νοσεί».

 

Επερωτάται ο κύριος Περιφερειάρχης:

 • Τι προτίθεστε να πράξετε για να καταστήσετε τα νοσοκομεία των νησιών μας πιο ανταγωνιστικά σε σχέση με άλλα νοσοκομεία άγονων, απομακρυσμένων και νησιωτικών περιοχών; (πχ Φιλιατών, Καλαμάτας κα)
 • Προτίθεστε να διεκδικήσετε να επεκταθεί η δυνατότητα παροχής επιδόματος σίτισης και στέγασης σε όλο το υγειονομικό προσωπικό άγονων περιοχών;
 • Έχετε λάβει μεριμνα, εκτός από το επίδομα να δημιουργηθούν και καταλύματα κατάλληλα να φιλοξενήσουν τους υγειονομικούς για μεγαλύτερη διευκόλυνση;

 

22.05.2024

Οι Περιφερειακοί Σύμβουλοι της παράταξης «Μένουμε ΙΟΝΙΟ»

o             Αρβανιτάκη Αθηνά

o             Δρυ Μαρία

 

 

 1. Ολημερίς τον χτίζανε…το βράδυ γκρεμιζόταν»

ΕΠΕΡΩΤΗΣΗ:

Πριν λίγο χρονικό διάστημα ολοκληρώθηκε η ασφαλτόστρωση του επαρχιακού δρόμου Αλυκές – Ξύγκια Ζακύνθου η οποία κόστισε συνολικά 145.000. Το έργο περιελάμβανε δύο φάσεις υλοποίησης. Η πρώτη φάση ήταν ως “δρόμος Αλυκές – Ξύγκια Φάση Α” και περιλάμβανε τις παρεμβάσεις στα πρώτα 1000 μέτρα του δρόμου και συγκεκριμένα από τα Τηγάνια των Αλυκών μέχρι το δρόμο για Χαρτάτα, ενώ το δεύτερο έργο με τίτλο “δρόμος Αλυκές – Ξύγκια Φάση Β» περιλάμβανε τα υπόλοιπα 1.300 μέτρα από τα Λάπερδα και το τμήμα που παρουσίασε προβλήματα κατολισθήσεων στον “Κωλοσύρτη”, η οποία απαίτησε περισσότερο χρόνο αλλά και κόστος!

Ενώ το συγκεκριμένο έργο είναι ζωτικής σημασίας για την περιοχή, διότι μειώνει σχεδόν στο μισό το χρόνο όπου χρειάζεται κάποιος για να φτάσει από τις Αλυκές στα Ξύγκια, σε σχέση με τον παλιό δρόμο όπου χρησιμοποιούνταν, ενώ ο νέος δρόμος έχει μεγαλύτερο πλάτος και λιγότερες στροφές, μετά λύπης μας διαπιστώνουμε μετά από πρόσφατη επίσκεψή μας στο συγκεκριμένο επαρχιακό δρόμο, ότι μπορεί να κριθεί επικίνδυνος πλέον (υπάρχουν καταγεγραμμένα και πολλά ατυχήματα το τελευταίο διάστημα) αλλά και σε μερικά σημεία ακατάλληλος. Οι χαρακτηρισμοί που αναφέρουμε, προκύπτουν από δυο βασικά θέματα που έχουμε εντοπίσει:

 1. Ο δρόμος αυτός υφίσταται συνεχώς ζημιές, διότι το έδαφος διαρρέει παρασύροντας εδαφικές μάζες και φυτική γη.
 2. Δεν υπάρχουν διαγραμμίσεις και η σήμανση είναι ελλιπής.

             Πιστεύουμε ότι σε καμία περίπτωση δεν πρέπει να αντιμετωπίζονται «χαλαρά»  οι  αστοχίες σε Δημόσια Έργα, αλλά πρέπει να λαμβάνονται τα απαραίτητα μέτρα που ορίζει ο Νόμος.

             Κρίνουμε ότι η συγκεκριμένη πρακτική  κατασκευής που ακολουθήθηκε ήταν προδικασμένη από την αρχή ότι θα αστοχήσει.

             Υπάρχει ήδη ολοκληρωμένη μελέτη που ουσιαστικά «διορθώνει» τις συγκεκριμένες αστοχίες και δίνει ασφάλεια στο συγκεκριμένο οδικό άξονα. Σύμφωνα με τη μελέτη για να γίνει ασφαλής ο συγκεκριμένος δρόμος χρειάζονται περίπου 4,5εκ ευρώ.

Επερωτάται ο κ. Περειφερειάρχης:

 1. Η Περιφερειακή Αρχή για τους ανωτέρω λόγους, θα επιβάλλει στον εργολάβο την προβλεπόμενη από το Νόμο περικοπή του εργολαβικού ανταλλάγματος καθώς η υπηρεσία διατηρεί το δικαίωμα να προβαίνει σε νέα αξιολόγηση σε περίπτωση που τα ελαττώματα του οδοστρώματος διαφοροποιηθούν ως προς τη σοβαρότητα τους ως τη λήξη του χρόνου εγγυήσεως και συντηρήσεως του έργου (Ν. 4412/2016, άρθρο 4);
 2. Προτίθεστε όπως προβείτε στις απαραίτητες ενέργειες, προκειμένου ο δρόμος να είναι ασφαλής για τους διερχόμενους οδηγούς;
 3. Ποια μέτρα σκοπεύετε να λάβετε ώστε να επισπευστούν οι ενέργειες για την πλήρη αποκατάσταση του εν λόγω πολυσύχναστου οδικού τμήματος;
 4. Θα υλοποιήσετε τη μελέτη που δίνει λύση στο θέμα που έχει ανακύψει; Από που θα καλυφθεί η χρηματοδότηση για την υλοποίηση αυτή;

 

22.05.2024

Οι Περιφερειακοί Σύμβουλοι της παράταξης «Μένουμε ΙΟΝΙΟ»

o             Αρβανιτάκη Αθηνά

o             Δρυ Μαρία

 

 1. Εργοστάσιο διαλογής απορριμμάτων Ζακύνθου (ΛΙΒΑΣ)

ΕΠΕΡΩΤΗΣΗ:

Μετά την πρόσφατη επίσκεψη του Περιφερειάρχη στη Ζάκυνθο, διαβάσαμε μια συνέντευξή του στα τοπικά μέσα που ανέφερε ότι επισκέφθηκε τον Λίβα και διαπίστωσε ότι πλέον έχει μπει μια τάξη(!) Ανέφερε μεταξύ άλλων… «είμαστε πλέον σε ένα πολύ καλό σημείο, δεν είναι τα σκουπίδια αριστερά και δεξιά. Εγκρίθηκε η περιβαλλοντική μελέτη για να μεταφέρουμε τα δεματοποιημένα απορρίμματα στο κύτταρο του ΧΥΤΥ, ώστε να αδειάσει ο χώρος και μέσα στους επόμενους δύο μήνες να ξεκινήσει το έργο της κατασκευής ενός αναβαθμισμένου εργοστασίου. Προχωράμε και στη κατασκευή ενός δεύτερου κυττάρου για το μεσοδιάστημα μέχρι να ολοκληρωθεί το έργο του εργοστασίου, το οποίο θα λειτουργεί σε δύο χρόνια.»

Α. Περίπου 120.000 τόνοι απορριμμάτων που έχουν συμπιεστεί σε δέματα στοιβάζονται στη μεταβατική μονάδα διαχείρισης απορριμμάτων στην περιοχή “Λίβας” της Ζακύνθου η οποία λειτουργεί από τον Δεκέμβριο του 2017 ως προσωρινή λύση. Ωστόσο, τα δυο χρόνια λειτουργίας που προβλέπονταν πλέον ξεπεράστηκαν και κοντεύουν να συμπληρωθούν εφτά(!) χρόνια. Η κατάσταση είναι οριακή και επικίνδυνη για το περιβάλλον και για την υγεία των κατοίκων.

Τα δέματα τα οποία έχουν σκιστεί ξεπλένονται από την βροχή και τα στραγγίδια καταλήγουν στο υπέδαφος με κίνδυνο να μολύνουν τον υδροφόρο ορίζοντα. Η μονάδα συνεχίζει να λειτουργεί χωρίς να έχει ανανεώσει του περιβαλλοντικούς όρους (έχουν λήξει) ενώ παράλληλα έχει παρέλθει ο χρόνος συσκευασίας των δεμάτων.

Οι καθυστερήσεις όλων αυτών των ετών, οδηγούν σε περαιτέρω προβλήματα, όπως το γεγονός ότι πλέον το εργοστάσιο όταν θα κατασκευαστεί θα έχουν ήδη περάσει αρκετά χρόνια με κίνδυνο ή τεχνολογία που θα χρησιμοποιηθεί να είναι ήδη ξεπερασμένη και πεπαλαιωμένη ή ακόμα να χρειάζεται επέκταση / διεύρυνση καθώς ο όγκος των σύμμεικτων σκουπιδιών ολοένα και αυξάνει.

Οι ΜΕΑ (Μονάδα Επεξεργασίας Απορριμμάτων) είναι μονάδες σχεδιασμένες ώστε να υποδέχονται και να επεξεργάζονται σύμμεικτα απόβλητα. Αρχικά γίνεται μηχανική διαλογή ανακυκλώσιμων με στόχο την κατά το δυνατόν ανάκτηση αυτών, αδρανοποίηση του οργανικού κλάσματος, ενώ το εναπομείναν υπόλειμμα οδηγείται σε ταφή. Η κατασκευή ΜΕΑ δεν συγχρηματοδοτείται από ευρωπαϊκούς πόρους και είναι μη επιλέξιμη δαπάνη στο νέο πρόγραμμα ΕΣΠΑ 2021-2027. Λόγω αναποτελεσματικής χρήσης πόρων και πενιχρών αποτελεσμάτων είναι μη επιθυμητή και μη ελκυστική επιλογή. Οι ΜΕΑ, ούσες προσανατολισμένες στην επεξεργασία συμμείκτων, καταλήγουν να λειτουργούν ανταγωνιστικά της ανακύκλωσης, να γίνονται εμπόδιο στην επίτευξη ψηλών στόχων, ενώ ο μη προσανατολισμός στην ανάκτηση υλικών οδηγεί σε μεγάλη σπατάλη πόρων, με δυνητικές απώλειες ευρωπαϊκών πόρων δεδομένου ότι το νέο πακέτο 2021-2027 θα είναι γεμάτο με χρηματοδοτήσεις δράσεων που θα αφορούν τις ανώτερες στην ιεραρχία επιλογές της πρόληψης, της επανάχρησης, της διαλογής στη πηγή με στόχο ψηλά επίπεδα ανάκτησης υλικών και ανακύκλωσης. Είναι αξιοσημείωτη η παρέμβαση της ΕΑΑΔΗΣΥ (Ενιαία Ανεξάρτητη Αρχή Δημοσίων Συμβάσεων), όπου τονίζει τη μεγάλη ελλειμματικότητα στην καθαρότητα των ανακτώμενων πλαστικών και χαρτιού, γεγονός που δυσκολεύει πολύ την ύπαρξη αγοραστών με αποτέλεσμα τελικά να καταλήγουν σε ΧΥΤΑ για ταφή.

Κάποια στιγμή είχε βρεθεί η λύση να μεταφέρονται τα απορρίμματα στην Τριανταφυλλιά , η οποία όμως δεν απέδωσε. Η λύση της μεταφοράς, όπως γνωρίζουμε και από το παράδειγμα της Κέρκυρας μπορεί να στραγγαλίσει τα οικονομικά ενός Δήμου.

 

Επερωτάται ο κύριος Περιφερειάρχης:

             Από ποιο χρηματοδοτικό εργαλείο θα υλοποιηθεί η κατασκευή του εργοστασίου, αφού η κατασκευή ΜΕΑ δεν συγχρηματοδοτείται από ευρωπαϊκούς πόρους και είναι μη επιλέξιμη δαπάνη στο νέο πρόγραμμα ΕΣΠΑ 2021-2027 (το υπουργείο απέσυρε το αίτημα συγχρηματοδότησης για το έργο ΣΔΙΤ Πελοποννήσου);

             Μπορεί αυτή η παρωχημένης τεχνολογίας ΜΕΑ να προσαρμοστεί στις οδηγίες του ΕΣΔΑ 2020-2030 για την κυκλική οικονομία; Κινδυνεύουμε να υλοποιήσουμε μια μονάδα που η διαχείρισή της θα επιφέρει επιπλέον κόστη για, όπως τέλος ταφής, τέλος ταφής ανακυκλώσιμων υλικών κλπ

             Αν καταλάβαμε καλά από τα λεγόμενα του Περιφερειάρχη μετά την επίσκεψη στο Λίβα, τα αποσυντεθημένα δέματα θα ταφούν στο νέο κύτταρο του ΧΥΤΥ. Άραγε αυτό είναι σύμφωνα με τους περιβαλλοντικούς όρους και δεσμεύσεις για την προστασία του περιβάλλοντος και της ανθρώπινης υγείας; Υπάρχει επαρκής χώρος και για τους 120.000τν;

             Η μεταβατική μονάδα στο Λίβα είναι αδειοδοτημένη και έχει εγκεκριμένους εν ισχύ τους περιβαλλοντικούς όρους;

             Ποιος διαχειρίζεται και ποιος επωφελείται από τη διαχείριση των ανακυκλώσιμων υλικών της μονάδας;

 

Β. Στον Λίβα υπάρχουν μερικές χιλιάδες τόνοι CLO (Compost Like Output) μετά από «κομποστοποίηση» των οργανικών. Η Κομισιόν έχει αποφανθεί οριστικά (βλέπε οδηγία 851/2018) ότι λόγω των προσμείξεων των οργανικών με πλαστικά γυαλί κλπ, το CLO είναι ακατάλληλο για χρήση στη γεωργία ως εδαφοβελτιωτικό. Οι επιλογές εδώ είναι 1) να χρησιμοποιηθεί ως δευτερογενές υλικό για την παραγωγή ενέργειας RDF και 2) ως επικάλυψη σε ΧΥΤΑ ή σε παλιά λατομεία.

 

Επερωτάται ο κύριος Περιφερειάρχης:

             Τι θα κάνετε με το CLO που αυτή τη στιγμή καταλαμβάνει μεγάλη έκταση στο χώρο των εγκαταστάσεων του Λίβα;

 

22.05.2024

Οι Περιφερειακοί Σύμβουλοι της παράταξης «Μένουμε ΙΟΝΙΟ»

o             Αρβανιτάκη Αθηνά

o             Δρυ Μαρία

 

 1. Πλωτή Γέφυρα του διαύλου Λευκάδας “Αγία Μαύρα”

ΕΠΕΡΩΤΗΣΗ:

Σύμφωνα με πρόσφατο δημοσίευμα, η πλωτή  γέφυρα της Αγ. Μαύρας που εξασφαλίζει τη μοναδική σύνδεση του νησιού της Λευκάδας με την Ηπειρωτική χώρα,  πρέπει να πάει για συντήρηση “δεξαμενισμό”.

Το βασικό πρόβλημα όμως είναι ότι δεν υπάρχει εναλλακτική λύση, γιατί το Ferry boat “ΤΕΛΑΜΩΝ” το οποίο ήταν το μοναδικό στην Ελλάδα που κάλυπτε την επιφάνεια της γέφυρας και ερχόταν από την  Αιδηψό, πλέον έχει πουληθεί στο εξωτερικό.

 

Έκτος όμως από τα λειτουργικά προβλήματα της γέφυρας υπάρχουν και σοβαρότατα προβλήματα ΥΠΟ-στελέχωσης σύμφωνα με το από 13/05/2024 Υπηρεσιακό Σημείωμα – Υπόμνημα των υπαλλήλων της Πλωτής Γέφυρας του διαύλου Λευκάδας “Αγία Μαύρα”, που μας κοινοποίησαν και μας ενημερώνουν ότι στην Πλωτή Γέφυρα για την ασφαλή, ομαλή, εύρυθμη λειτουργία και τον επαρκή έλεγχό της απαιτούνται τουλάχιστον 2 άτομα ανά βάρδια (1 χειριστής και 1 βοηθός).

Δεδομένου ότι η Πλωτή Γέφυρα λειτουργεί σε εικοσιτετράωρη βάση απαιτούνται τουλάχιστον 5 χειριστές και 5 βοηθοί, αν όχι 10 χειριστές, για να καλύπτονται και οι τρείς βάρδιες/ ημέρα με ασφάλεια και να μην καταπατούνται ωράρια εργασίας και γενικότερα εργασιακά δικαιώματα.

Το προσωπικό όμως το οποίο υπηρετεί σήμερα είναι στην πραγματικότητα 3 χειριστές και 1 βοηθός. Οι εναπομείναντες καλούνται μετά το τέλος Ιουνίου να καλύψουν 21 βάρδιες (φυλακές) εβδομαδιαίως, πράγμα που σημαίνει ότι παρά τις φιλότιμες προσπάθειες τους, όχι μόνο δεν μπορεί να εξασφαλιστεί η ασφαλής λειτουργία της Π/Γ αφού με εντατικοποίηση και υπερεργασία οι περισσότερες βάρδιες θα λειτουργούν με ένα άτομο και τι θα συμβεί εάν οποιοσδήποτε χειριστής απουσιάσει για λόγους υγείας, οικογενειακούς ή κανονικής άδειας.

 

Επερωτάται ο κύριος Περιφερειάρχης:

             Πότε έγινε η τελευταία συντήρηση της γέφυρας;

             Από που θα ανευρεθούν οι πόροι για τη συντήρηση;

             Ποια εναλλακτική λύση έχετε μεριμνήσει για να μην αποκοπεί το νησί είτε κατά την προγραμματισμένη συντήρηση είτε σε περίπτωση απρόβλεπτης βλάβης;

             Πώς προτίθεστε να μεριμνήσετε ώστε να στελεχωθεί το τμήμα της Πλωτής Γέφυρας της Δ/νσης Τεχνικών Υπηρεσιών άμεσα με το απαραίτητο προσωπικό για την ασφαλή, ομαλή και εύρυθμη λειτουργία της γέφυρας;

 

22.05.2024

Οι Περιφερειακοί Σύμβουλοι της παράταξης «Μένουμε ΙΟΝΙΟ»

o             Αρβανιτάκη Αθηνά

o             Δρυ Μαρία

 

 

 

 

 

 

ΚΕΡΚΥΡΑ ->
ΠΟΛΙΤΙΚΗ ->
ΕΛΛΑΔΑ ->
ΙΟΝΙΑ ΝΗΣΙΑ ->
ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ ->
ΚΟΣΜΟΣ ->
ΑΠΟΨΕΙΣ ->
ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ ->
Ο ΚΟΥΚΟΣ ΠΟΥ ΜΙΛΑΕΙ ->
Επιστροφή Στην Κορυφή