Τίτλοι Ειδήσεων
Αρχική » «Μένουμε Ιόνιο»: ΔΕΥΑΖ – ΕΥΡΗΚΑ(;) τη λύση για την ύδρευση της Ζακύνθου

«Μένουμε Ιόνιο»: ΔΕΥΑΖ – ΕΥΡΗΚΑ(;) τη λύση για την ύδρευση της Ζακύνθου

Η ψήφιση της τρίτης φάσης του Master Plan της ενιαίας διαχείρισης των νερών στη Ζάκυνθο πραγματοποιήθηκε την Τρίτη 02/04/2024 το απόγευμα στην αίθουσα του Πνευματικού Κέντρου του Δήμου Ζακύνθου από τη ΔΕΥΑΖ. Παρόντες στην διάσκεψη ήταν αρκετοί φορείς και πολλοί πολίτες, γεγονός που αναδεικνύει την ένταση του προβλήματος του νερού που έχει δημιουργηθεί στο νησί . Παρών στην διάσκεψη ήταν και ο συνδυασμός «ΜΕΝΟΥΜΕ ΙΟΝΙΟ».

Όπως αναφέρει ο συνδυασμός: «Εκπρόσωποι της Εταιρείας που εκπόνησε το master plan, ανέλυσαν την υφιστάμενη κατάσταση, έθεσαν τις προτεραιότητες και τις βασικές στοχεύσεις για την αντιμετώπιση του προβλήματος και παρουσίασαν τα συμπεράσματά τους.

Έχουμε τις εξής παρατηρήσεις και προβληματισμούς.

  1. Δεν έχουν ληφθεί υπόψη για τη σύνταξη της Γ φάσης τα στοιχεία από τα αδειοδοτημένα ιδιωτικά σημεία υδροληψίας από την ΠΙΝ. Πράγμα που σημαίνει λάθος παραδοχές και ο σχεδιασμός μπορεί να πέσει έξω!
  2. Η ΠΙΝ σχεδιάζει φράγματα για την ΠΕ Ζακύνθου. Είδαμε μια ανεξάρτητη μελέτη από τη ΔΕΥΑΖ χωρίς να συνεργάζεται και να λαμβάνει υπόψη της το σχεδιασμό της ΠΙΝ.
  3. Η μέθοδος της αφαλάτωσης όπου έχει εφαρμοστεί έχει πολλές αστοχίες και έχει εκτινάξει το κόστος διαχείρισης του νερού. Κάνει χρήση διπλάσιας ποσότητας από όσο αποδίδει (2:1) και το νερό που πετάει αφήνει πίσω του «καμένη γη», συνεπώς μας προβληματίζει έντονα τι θα γίνει με το νερό που απορρίπτεται, πώς θα το διαχειριζόμαστε. Μπορούμε να παραδειγματιστούμε από την γειτονική Κεφαλονιά, οπού η συγκεκριμένη μέθοδος δεν έχει αποδώσει ως είχε σχεδιαστεί.
  4. Είναι μια ακριβοπληρωμένη μελέτη (250.000€) που αν βασιστεί σε λάθος παραδοχές θα πάνε χαμένα και τα λεφτά και ο χρόνος εκπόνησης, με περαιτέρω έξοδα μελετών και καθυστερήσεις.
  5. Η οικονομοτεχνική μελέτη προβλέπει μεγάλη αύξηση του κόστους διαχείρισης του νερού. Αυτό όμως συνεπάγεται και καλή ποιότητα νερού, κάτι που μας αφήνει πολλά ερωτηματικά αφού οι παραδοχές πάσχουν.

Προτείνουμε η ΔΕΥΑΖ και οι μελετητές για την τελική φάση, να συνεργαστούν με την ΠΙΝ για να βρεθεί η βέλτιστη λύση! Το πρόβλημα είναι όλων μας και όλοι μαζί θα το λύσουμε! Τα έργα της ΠΙΝ και της ΔΕΥΑΖ πρέπει να «κουμπώνουν» μεταξύ τους για να μπορούν να έχουν το βέλτιστο αποτέλεσμα χωρίς να σπαταλούνται δημόσιοι πόροι χωρίς αποτέλεσμα».

 

ΚΕΡΚΥΡΑ ->
ΠΟΛΙΤΙΚΗ ->
ΕΛΛΑΔΑ ->
ΙΟΝΙΑ ΝΗΣΙΑ ->
ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ ->
ΚΟΣΜΟΣ ->
ΑΠΟΨΕΙΣ ->
ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ ->
Ο ΚΟΥΚΟΣ ΠΟΥ ΜΙΛΑΕΙ ->
Επιστροφή Στην Κορυφή