Τίτλοι Ειδήσεων
Αρχική » Μαζικοί φορο-έλεγχοι σε τουριστικούς προορισμούς με τα νησιά να βρίσκονται στην «πρώτη γραμμή»

Μαζικοί φορο-έλεγχοι σε τουριστικούς προορισμούς με τα νησιά να βρίσκονται στην «πρώτη γραμμή»

Εξόρμηση ξεκίνησε η Ανεξάρτητη Αρχή Δημοσίων Εσόδων (ΑΑΔΕ) στους τουριστικούς προορισμούς της χώρας, με τα νησιά να βρίσκονται στην «πρώτη γραμμή» καθώς συγκεντρώνουν τον μεγαλύτερο όγκο των τουριστών.
Για φέτος έχουν προγραμματισθεί περισσότεροι από 40.000 επιτόπιοι έλεγχοι σε τουριστικούς προορισμούς (νησιωτική και ηπειρωτική Ελλάδα) με στόχο την σύλληψη της φοροδιαφυγής και την απόδοση του ΦΠΑ κυρίως από επιχειρήσεις που βρίσκονται στη ζώνη υψηλού κινδύνου για φορολογικές παραβάσεις.

Οι φετινοί έλεγχοι είναι αναβαθμισμένοι, καθώς οι ελεγκτές της ΑΑΔΕ κινητοποιούνται και ρίχνονται στη «μάχη» κατά της φοροδιαφυγής με 5.000 laptop και tablet και τη νέα ηλεκτρονική εφαρμογή «ΕΛΕΓΧΟΣLive».

Η κινητοποίηση του ελεγκτικού μηχανισμού πριν τις ευρωεκλογές, αποσκοπεί και στο να σταλεί μήνυμα στους επίδοξους φοροφυγάδες ότι ο ελεγκτικός μηχανισμός όχι μόνο δεν χαλαρώνει λόγω συγκυρίας, αλλά αντίθετα ανεβάζει «στροφές» για να παταχθούν τα φαινόμενα φοροδιαφυγής και να εισρεύσουν πρόσθετα φορολογικά έσοδα στα κρατικά ταμεία.

Ιδιαίτερο βάρος θα δοθεί στον εντοπισμό κρουσμάτων μη έκδοσης αποδείξεων και απόκρυψης φορολογητέας ύλης από επαγγελματίες και επιχειρήσεις με ροπή προς τις συγκεκριμένες παραβάσεις. Ταυτόχρονα με την εφαρμογή «ΕΛΕΓΧΟΣLive» οι ελεγκτές θα έχουν τη δυνατότητα να:

Ελέγχουν αν οι επιχειρήσεις έχουν διαβιβάσει τα δεδομένα των τιμολογίων και αποδείξεων στην πλατφόρμα myDATA.
Τσεκάρουν με αυτόματες διαδικασίες την γνησιότητα ή μη των αποδείξεων που εκδίδονται από τις ταμειακές μηχανές. Εκτός από τα tablets θα είναι εφοδιασμένοι και με φορητά Scanners χειρός (QRScanners)
Διενεργούν εξπρές διασταυρώσεις στοιχείων με φορολογικές δηλώσεις, δηλώσεις ΦΠΑ κλπ.
Βλέπουν το «φορολογικό ιστορικό» του επαγγελματία ή της επιχείρησης δηλαδή εάν έχουν υποπέσει σε παραβάσεις στον παρελθόν ή εάν είναι υπότροποι.
Εκδίδουν και να κοινοποιούν στον ελεγχόμενο σημείωμα για τα αποτελέσματα του ελέγχου με βάση τα οποία θα επιβάλλονται κυρώσεις και πρόστιμα σε περίπτωση που διαπιστώνουν απόκρυψη τζίρου και μη απόδοση του ΦΠΑ.
Σύμφωνα με το σχέδιο δράσης της ΑΑΔΕ οι έλεγχοι θα επικεντρωθούν στα νησιά του (Μύκονος, Σαντορίνη, Πάρος, Ρόδος, Κέρκυρα, Κρήτη κ.λπ) αλλά και σε χερσαίους προορισμούς της Πελοποννήσου, της Χαλκιδικής και της Εύβοιας.

Στις επιχειρήσεις που θα βρεθούν να φοροδιαφεύγουν θα μπαίνει «λουκέτο» από 2 έως και 10 ημέρες.

Ιδιαίτερα τσουχτερά είναι τα πρόστιμα στις περιπτώσεις βίας από την πλευρά των επιχειρηματιών. Εφόσον συντρέχει κίνδυνος για τη ζωή του ελεγκτή επιβάλλονται πρόστιμα έως 50.000 ευρώ και αναστολή λειτουργίας της επιχείρησης έως και 3 χρόνια.

Σύμφωνα με τη νομοθεσία οι ελεγκτές μπορούν να προχωρήσουν στο κλείσιμο καταστημάτων:

Άμεσα για 48 ώρες, εφόσον διαπιστώνεται η μη έκδοση ή η ανακριβής έκδοση πλέον των 10 προβλεπόμενων παραστατικών πώλησης, από τον ίδιο έλεγχο, ή, ανεξαρτήτως του πλήθους, η καθαρή αξία των αγαθών ή υπηρεσιών για τα οποία δεν εκδόθηκαν παραστατικά πώλησης ή αυτά εκδόθηκαν ανακριβώς υπερβαίνει τα 500 ευρώ.
Αμελλητί για 96 ώρες, εφόσον, εντός του ίδιου ή του επόμενου φορολογικού έτους από τις διαπιστώσεις της ως άνω περίπτωσης διαπιστώνεται εκ νέου στην ίδια ή σε άλλη επαγγελματική εγκατάσταση του υπόχρεου η μη έκδοση ή η ανακριβής έκδοση τουλάχιστον 3 παραστατικών πώλησης, από τον ίδιο έλεγχο, ανεξαρτήτως αξίας αυτών.
Αμελλητί για 10 ημέρες, κάθε φορά που εντός 2 φορολογικών ετών διαπιστώνεται η μη έκδοση ή η ανακριβής έκδοση τουλάχιστον 3 παραστατικών πώλησης, από τον ίδιο έλεγχο, ανεξαρτήτως αξίας αυτών.
Σε κάθε περίπτωση παραβίασης της αναστολής λειτουργίας της επαγγελματικής εγκατάστασης, δηλαδή σπάσιμο της σφράγισης που έχει επιβληθεί, επιβάλλεται κάθε φορά επιπλέον αναστολή λειτουργίας για 10 ημέρες.

ΠΗΓΗ: ΕΡΤ

ΚΕΡΚΥΡΑ ->
ΠΟΛΙΤΙΚΗ ->
ΕΛΛΑΔΑ ->
ΙΟΝΙΑ ΝΗΣΙΑ ->
ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ ->
ΚΟΣΜΟΣ ->
ΑΠΟΨΕΙΣ ->
ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ ->
Ο ΚΟΥΚΟΣ ΠΟΥ ΜΙΛΑΕΙ ->
Επιστροφή Στην Κορυφή