Τίτλοι Ειδήσεων
Αρχική » Κλιμάκιο  της Μονάδας Απεξάρτησης ΔΙΑΠΛΟΥΣ στον Δικηγορικό Σύλλογο Κέρκυρας 

Κλιμάκιο  της Μονάδας Απεξάρτησης ΔΙΑΠΛΟΥΣ στον Δικηγορικό Σύλλογο Κέρκυρας 

Σήμερα, την έδρα του Δικηγορικού Συλλόγου Κέρκυρας, επισκέφθηκε κλιμάκιο μελών του ΔΣ του Συλλόγου  Γονέων και Φίλων της θεραπευτικής μονάδας «ΔΙΑΠΛΟΥΣ», αποτελούμενο από τις κ.κ. Άννα Ντούρου Πρόεδρο, Αμαλία Ρήνου Αντιπρόεδρο, Αγγελική Πα’ι’πέτη Ταμία και Μαρία Στούπα αν. μέλος ΔΣ, καθώς και τον επιστημονικά Υπεύθυνο της Μονάδας, Ιατρό κ. Ηλία Μιχαλαρέα.

Η δομή της Μονάδας Απεξάρτησης «ΔΙΑΠΛΟΥΣ», λειτουργεί στην Κέρκυρα ήδη εδώ και 11 χρόνια και αποτελεί ένα θεσμοθετημένο πρόγραμμα στον Οργανισμό του Γενικού Νοσοκομείου Κέρκυρας, ενώ εντάσσεται στο Εθνικό Σύστημα Υγείας.

Ήδη δε από το έτος 2019 αποτελεί, με νόμο του Κράτους, πιστοποιημένο φορέα απεξάρτησης από ναρκωτικές ουσίες, που με τη σειρά του έχει τη δυνατότητα να παρέχει βεβαιώσεις απεξάρτησης και παρακολούθησης προγράμματος, πράγμα που έως τότε, δεν εξυπηρετείτο στην Κέρκυρα, δημιουργώντας, επί χρόνια, ένα τεράστιο πρόβλημα στους ασθενείς με δικαστικές εκκρεμότητες, που ήταν αναγκασμένοι να παρακολουθούν προγράμματα εκτός Κέρκυρας.

Η δομή «ΔΙΑΠΛΟΥΣ» διαθέτει τμήματα απεξάρτησης από εξαρτησιογόνες ουσίες, αλκοόλ, διαδίκτυο, τυχερά παιχνίδια, καθώς και τμήματα οικογένειας, εφήβων, πρόληψης, σωματικής αποτοξίνωσης, έρευνας και εκπαίδευσης, νομικής υποστήριξης (σε μακρά συνεργασία με το Δικηγορικό Σύλλογο Κέρκυρας), ενώ διαθέτει και συμβουλευτικό σταθμό στο Σωφρονιστικό Κατάστημα Κρατουμένων Κέρκυρας.

Οι εκπρόσωποι του «ΔΙΑΠΛΟΥΣ» μας περιέγραψαν την σημερινή εμβέλεια και δραστηριότητα του προγράμματος και μας εξέφρασαν την ανάγκη ενίσχυσης του με υλικά μέσα, όπως και με επιστημονικό αλλά και υποστηρικτικό προσωπικό.

Ευτυχής συγκυρία ότι το πρόγραμμα τυγχάνει της υποστήριξης της Διοίκησης του Γενικού Νοσοκομείου Κέρκυρας (άλλωστε αποτελεί δικό του χρηματοδοτούμενο πρόγραμμα), πλην όμως είναι γνωστό ότι το ΓΝΚ αντιμετωπίζει τα δικά του σοβαρά προβλήματα.

Οι εκπρόσωποι του «ΔΙΑΠΛΟΥΣ» εξέθεσαν τους άμεσους σχεδιασμούς τους για το προσεχές μέλλον.

Μεταξύ άλλων, προτάθηκε από τους εκπροσώπους του «ΔΙΑΠΛΟΥΣ» η διενέργεια μιας ημερίδας από κοινού με τον ΔΣΚ, τον Νοέμβριο του 2024, με θέμα «Δίκτυο Παροχής Υπηρεσίας Απεξάρτησης – Ισχύουσα Νομοθεσία», πρόταση την οποίαν αποδεχθήκαμε ανεπιφύλακτα.

Επίσης προτάθηκε μια τριμερής συνεργασία ΔΙΑΠΛΟΥΣ – ΔΣΚ – ΔΗΜΟΥ κ. ΚΕΡΚΥΡΑΣ & ΔΝ, για την οποίαν δηλώσαμε πρόθυμοι να την συζητήσουμε και να δούμε σε ποια επίπεδα μπορεί να αναπτυχθεί η δράση της.

Κατόπιν συζητήθηκε έντονα για το περιεχόμενο ενός Ν/Σ, που, σύμφωνα με πληροφορίες, θα μπει σε διαβούλευση αμέσως μετά τις Ευρωεκλογές «Ψυχική Υγεία και Εξαρτήσεις».

Τα χαρακτηριστικά αυτού του προσχεδίου Νόμου είναι ότι δημιουργεί συγκεντρωτισμό, μεταφέροντας όλες τις αρμοδιότητες για την απεξάρτηση στις Υ.ΠΕ.

Δημιουργεί δε έναν νέο ενιαίο φορέα, τον «Εθνικό Οργανισμό Πρόληψης και Αντιμετώπισης Εξαρτήσεων» (ΕΟΠΑΕ), στον οποίον θα συγχωνευτούν υποχρεωτικά όλες οι υπάρχουσες δομές απεξάρτησης (ΚΕΘΕΑ, ΔΙΑΠΛΟΥΣ, ΟΚΑΝΑ κλπ) καθώς και ΜΚΟ και ιδιωτικές κλινικές παρεμφερούς δραστηριότητας.

Από τη σύσταση αυτού του ενιαίου φορέα, που θα είναι ΝΠΙΔ, κανείς δεν εγγυάται την ύπαρξη και συνέχεια της δομής του «ΔΙΑΠΛΟΥΣ» που σήμερα έχουμε στην Κέρκυρα και υπάρχει ασαφές τοπίο για την επόμενη μέρα, αφού όλα θα επαφίενται στις αποφάσεις του ΔΣ του νέου αυτού Οργανισμού.

Αυτό που ο ΔΣΚ απαιτεί, είναι την παρουσία και διατήρηση της δομής του ΔΙΑΠΛΟΥΣ, όπως σήμερα έχει διαμορφωθεί, και στο πλαίσιο του ΕΟΠΑΕ.

Ο ΔΣΚ διαβεβαίωσε για άλλη μια φορά για την απόλυτη υποστήριξη (ηθική και έμπρακτη) στο έργο του «ΔΙΑΠΛΟΥΣ» και του Συλλόγου που τον υποστηρίζει, επιβεβαιώσε για άλλη μια φορά τη συνεργασία του ως προς την στήριξη λειτουργίας του και στη νομική του κάλυψη, αλλά και σε όλα τα επίπεδα, και επισημάναμε τη σημαντικότητα της ύπαρξης του «ΔΙΑΠΛΟΥΣ» αναφορικά με άτομα που απεξαρτώνται στη δομή, και ειδικά αυτά που τυγχάνει να έχουν δικαστικές εκκρεμότητες.

 

ΚΕΡΚΥΡΑ ->
ΠΟΛΙΤΙΚΗ ->
ΕΛΛΑΔΑ ->
ΙΟΝΙΑ ΝΗΣΙΑ ->
ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ ->
ΚΟΣΜΟΣ ->
ΑΠΟΨΕΙΣ ->
ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ ->
Ο ΚΟΥΚΟΣ ΠΟΥ ΜΙΛΑΕΙ ->
Επιστροφή Στην Κορυφή