Τίτλοι Ειδήσεων
Αρχική » Ήταν κάποτε η Ιερά Συμμαχία… Γράφει η Τζένη Σκέμπρη

Ήταν κάποτε η Ιερά Συμμαχία… Γράφει η Τζένη Σκέμπρη

1815-Η ίδρυση της Ιεράς Συμμαχίας: Στις 26 Σεπτέμβρη 1815 υπογράφεται στο Παρίσι η «Πράξη της Ιεράς Συμμαχίας». Την υπογράφουν ο τσάρος της Ρωσίας Αλέξανδρος ο Α’, ο αυτοκράτορας της Αυστρίας Φραγκίσκος ο Α’ και ο βασιλιάς της Πρωσίας Φρειδερίκος Γουλιέλμος ο Γ’. Λίγο αργότερα προσχώρησε και ο βασιλιάς της Γαλλίας Λουδοβίκος ο ΙΗ’ και κατόπιν η πλειοψηφία των μοναρχών της Ευρώπης. Η Μεγάλη Βρετανία, αν και επίσημα δεν συμμετείχε στην Ιερά Συμμαχία ωστόσο συμμετείχε δραστήρια στα συνέδριά της και στην υλοποίηση της πολιτικής της.
Βασικός σκοπός της ήταν η πάλη κατά του επαναστατικού κινήματος και η διατήρηση της «παλιάς» τάξης πραγμάτων. Έτσι στο Συνέδριο του 1820 υπέγραψαν πρωτόκολλο, που διακήρυσσε το δικαίωμά τους να επεμβαίνουν στρατιωτικά σε τρίτες χώρες, με σκοπό την αντιμετώπιση επαναστατικών κινημάτων. Σε εφαρμογή των αποφάσεων, η Αυστρία κατέπνιξε τις επαναστάσεις στη Νεάπολη και στο Πιεμόντε της Ιταλίας το 1821.
Το Συνέδριο της Ιεράς Συμμαχίας στη Βερόνα το 1822 καταδίκασε την επανάσταση στην Ελλάδα κατά της τουρκικής κυριαρχίας. Οι εκπρόσωποι της Συμμαχίας αρνήθηκαν να δεχτούν την ελληνική αντιπροσωπεία που είχε πάει στη Βερόνα, για να ζητήσει βοήθεια.
Η πάλη των λαϊκών μαζών είναι η δύναμη που κινεί την Ιστορία προς τα μπρος και οι επαναστάσεις είναι το όχημα της κοινωνικής εξέλιξης. Σε πείσμα λοιπόν όλων των προσπαθειών των Ευρωπαίων μοναρχών, τα επαναστατικά και απελευθερωτικά κινήματα συνέχιζαν να αναπτύσσονται. Το 1825 έγινε στη Ρωσία το κίνημα των Δεκεμβριστών, το 1830 ξέσπασαν επαναστάσεις στη Γαλλία και το Βέλγιο και άρχισε η εξέγερση κατά του τσαρισμού στην Πολωνία κα.
Η Επανάσταση του 1821 ήταν η πρώτη επανάσταση που «έσπασε» την τρομοκρατία της Ιεράς Συμμαχίας, και από τη νικηφόρα έκβασή της δημιουργήθηκε το ελληνικό κράτος.
Ήδη από το 1814 οι Ν. Σκουφάς, Α. Τσακάλωφ και Ε. Ξάνθος είχαν ιδρύσει στην Οδησσό την Φιλική Εταιρία, την επαναστατική οργάνωση της αστικής τάξης που πρωτοστάτησε στην ιδεολογική και οργανωτική προετοιμασία της ελληνικής επανάστασης. Στην μια όχθη με την οθωμανική κυριαρχία βρίσκονταν οι ντόπιοι κοτζαμπάσηδες και η «Ιερά Συμμαχία» του Μέτερνιχ που δεν ήθελαν να αλλάξουν τα πράγματα. Στην αντίπερα όχθη ήταν ο επαναστατημένος λαός. Τότε στο προσκήνιο της Ιστορίας βρισκόταν η ανερχόμενη αστική τάξη, η οποία ήταν προοδευτική, ως φορέας των νέων καπιταλιστικών σχέσεων παραγωγής. Η αστική τάξη ξεσήκωσε τη φτωχολογιά και τις καταπιεζόμενες από τη φεουδαρχία λαϊκές μάζες, που με την δική τους ένοπλη πάλη και τις δικές τους αιματηρές θυσίες κίνησαν τον τροχό της Ιστορίας.
Η Επανάσταση του 1821 ήταν εθνικοαπελευθερωτική στη μορφή και αστική στο περιεχόμενό της. Η αστική τάξη που ήταν τότε φορέας της οικονομικής και κοινωνικής εξέλιξης, ηγήθηκε του αγώνα για την απελευθέρωση από τον οθωμανικό φεουδαρχικό ζυγό και τη διαμόρφωση του δικού της κράτους, χρησιμοποιώντας τις κοινωνικές δυνάμεις που υπέφεραν από τον τούρκικο ζυγό, όπως ήταν οι φτωχοί αγρότες και άλλα φτωχά λαϊκά στρώματα. Όμως δεν μοιράστηκε την εξουσία μαζί τους, αλλά με νέους τρόπους συνέχισε την εκμετάλλευση και την καταπίεση των αγροτικών πληθυσμών και της νεοσύστατης εργατικής τάξης. Με τα χρόνια η αστική τάξη έγινε αντιδραστική, εμπόδιο στην κοινωνική εξέλιξη, ενώ φορέας του καινούριου είναι πλέον η εργατική τάξη.
Σήμερα, την Ιερά Συμμαχία του καιρού μας αποτελούν η Ευρωπαϊκή Ένωση, το ΝΑΤΟ και οι άλλες ιμπεριαλιστικές ενώσεις. Είναι η ΕΕ και το ΝΑΤΟ που από τους βομβαρδισμούς και τον διαμελισμό της Γιουγκοσλαβίας ως τον ιμπεριαλιστικό πόλεμο ΝΑΤΟ-ΕΕ με την Ρωσία στο έδαφος της Ουκρανίας, θεωρούν δικαίωμά τους να επεμβαίνουν σε οποιανδήποτε χώρα για να προωθούν ή να διασφαλίζουν τα οικονομικά συμφέροντα των μονοπωλίων και των τραπεζικών ομίλων. Μέσω της Κοινής Πολιτικής Ασφάλειας και Άμυνας της ΕΕ (ΚΠΑΑ) συμμετέχουν 5.000 μέλη του στρατιωτικού και μη στρατιωτικού προσωπικού σε 7 στρατιωτικές και 11 «μη στρατιωτικές» αποστολές και επιχειρήσεις, σε τρεις ηπείρους, με φρεγάτες και οπλικά συστήματα. Αυτή η πανάκριβη εμπλοκή δεν ματώνει μόνο οικονομικά στο λαό μας, αλλά επίσης μας κάνει στόχο αντιποίνων με σοβαρό κίνδυνο για την ειρήνη και την ασφάλεια της πατρίδας μας.
Είναι η Ιερά Συμμαχία της ΕΕ μαζί με το ντόπιο κεφάλαιο που επιβάλλουν και εφαρμόζουν μνημόνια και αντεργατικούς, αντιλαϊκούς νόμους. Με τις οδηγίες της ΕΕ υλοποιήθηκαν οι επιλογές του ελληνικού και ξένου κεφαλαίου για ιδιωτικοποίηση όλων των πλευρών της ζωής μας. Από τις μεταφορές –αεροδρόμια και τρένα– που προξένησαν το προδιαγεγραμμένο έγκλημα στα Τέμπη, από την ιδιωτικοποίηση της ΔΕΗ που οδήγησε σε αυξήσεις-φωτιά, ως τα ιδιωτικά Πανεπιστήμια και τα απογευματινά επί πληρωμή χειρουργεία και τους αντεργατικούς νόμους.
Είναι η ΕΕ και οι κυβερνήσεις που βαφτίζουν τρομοκράτες τους εργαζόμενους και τους απεργούς που ξεσηκώνονται και εφαρμόζουν «αντιτρομοκρατικούς» νόμους για την πρόληψη της ριζοσπαστικοποίησης. Που απαγορεύουν και λογοκρίνουν ειδήσεις, κείμενα ακόμα και τραγούδια. Είναι η ΕΕ με την FRONTEX και τις κυβερνήσεις που εγκλωβίζουν τους ξεριζωμένους και θαλασσοπνίγουν πρόσφυγες και μετανάστες.
Απέναντι στην Ιερή Συμμαχία του καιρού μας, την ΕΕ ένα καθήκον έχουν οι λαοί: την αντίσταση και την ανειρήνευτη πάλη. Απέναντι στο κεφάλαιο και στα κόμματα του Ευρωμονόδρομου οι λαοί οργανώνονται και αντιδρούν, με μεγαλειώδεις κινητοποιήσεις σε διάφορες χώρες, στην Γαλλία, στην Γερμανία, στην Ιταλία, στην Αγγλία και βέβαια στην Ελλάδα. Αυτοί οι αγώνες πρέπει να εκφραστούν και εκλογικά στις επικείμενες ευρωεκλογές με καταδίκη όλων των κομμάτων που υποστηρίζουν την ΕΕ των μονοπωλίων και των σκανδάλων.
Με μεγάλη ενίσχυση των δυνάμεων του ΚΚΕ στις ευρωεκλογές, που είναι το μόνο κόμμα που διαχρονικά με συνέπεια αποκαλύπτει το ρόλο της ΕΕ και μάχεται και θεσμικά αλλά κυρίως κινηματικά για την ικανοποίηση των λαϊκών αναγκών.
Αντάρτης, κλέφτης, παλικάρι, πάντα είναι ο ίδιος ο λαός! Αυτός ο λαός που έσπασε την τρομοκρατία της Ιεράς Συμμαχίας τότε, αυτός ο λαός είναι και σήμερα ανίκητος, φτάνει να συνειδητοποιήσει την δύναμή του, να οργανωθεί και με μπροστάρη την εργατική τάξη να παλέψει για όσα μπορεί να προσφέρει η σημερινή εξέλιξη και του στερούν η ΕΕ και το κεφάλαιο. Όπως τραγουδάει ο Γαργανουράκης, σε μουσική Μαρκόπουλου και στίχους Μιχάλη Σταυρακάκη:
Προσκυνώ τη χάρη σου λαέ μου,
σκύβω το κεφάλι στα μαρτύριά σου
και θαυμάζω λαέ μου τα έργα σου.

Βιβλιογραφία:
Εφημερίδα Ριζοσπάστης (αφιερώματα)
1821- Η επανάσταση και οι απαρχές του Ελληνικού Αστικού Κράτους, εκδόσεις Σύγχρονη Εποχή
Οπτικοακουστική παραγωγή της ΚΕ του ΚΚΕ: 1821-200 χρόνια από την επανάσταση youtube.com/kkemedia

ΚΕΡΚΥΡΑ ->
ΠΟΛΙΤΙΚΗ ->
ΕΛΛΑΔΑ ->
ΙΟΝΙΑ ΝΗΣΙΑ ->
ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ ->
Επιστροφή Στην Κορυφή