Τίτλοι Ειδήσεων
Αρχική » «Ημέρες των Σέρβων στην Κέρκυρα» – Στον «Γαλάζιο τάφο» ο Μητροπολίτης Νεκτάριος και ο Ηγούμενος της Ι.Μ. Χιλιανδαρίου Αρχιμανδρίτης Μεθόδιος

«Ημέρες των Σέρβων στην Κέρκυρα» – Στον «Γαλάζιο τάφο» ο Μητροπολίτης Νεκτάριος και ο Ηγούμενος της Ι.Μ. Χιλιανδαρίου Αρχιμανδρίτης Μεθόδιος

Στο πλαίσιο των εκδηλώσεων “Ημέρες των Σέρβων στην Κέρκυρα”, ο Ηγούμενος της Ιεράς Μονής Χιλιανδαρίου Αγίου Όρους Αρχιμανδρίτης Μεθόδιος βρέθηκε στην Κέρκυρα, στις 25 και 26 Μαΐου 2024. Τις εκδηλώσεις διοργάνωσαν ο Ορθόδοξος Αθλητικός Σύλλογος “Αγία Σερβία” και ο Κερκυραϊκός Σύνδεσμος Ελληνοσερβικής Φιλίας.

Ο Μητροπολίτης Κερκύρας, Παξών και Διαποντίων Νήσων κ. Νεκτάριος και ο Ηγούμενος της Ιεράς Μονής Χιλιανδαρίου Αγίου Όρους συλλειτούργησαν στο Σερβικό Μαυσωλείο- οστεοφυλάκιο που ονομάζεται και «Γαλάζιος τάφος» και βρίσκεται στο νησάκι Βίδο. Συμμετείχαν ιερείς από τη Σερβία, το Μαυροβούνιο και την Ελλάδα.

Πρόκειται για την πρώτη Αρχιερατική Θεία Λειτουργία που τελέστηκε στον «Γαλάζιο Τάφο», τον τόπο των μεγάλων δεινών του σερβικού στρατού μετά τον «Αλβανικό Γολγοθά» πριν από 108 χρόνια. Ο «Αλβανικός Γολγοθάς», όπως ονομάστηκε η υποχώρηση του Σερβικού στρατού τον χειμώνα του 1915-1916 και η φιλοξενία δεκάδων χιλιάδων Σέρβων στην Κέρκυρα, παραμένουν ζωντανά στην μνήμη. Η Κέρκυρα θυμάται και τιμά τους Σέρβους, που κυνηγημένοι βρήκαν καταφύγιο στο νησί. Έως σήμερα οι Κερκυραίοι διατηρούν ισχυρούς δεσμούς με την γειτονική χώρα.

Με την ευλογία του Σεβασμιωτάτου κ. Νεκταρίου και με την υποστήριξη της Ιεράς Μονής Χιλιανδαρίου, κάθε χρόνο θα τελείται Θεία Λειτουργία στο Σερβικό Μαυσωλείο.

Στην εκδήλωση παρευρέθηκαν ο Υπουργός Ευρωπαϊκής Ολοκλήρωσης και Διεθνούς Συνεργασίας της Σερβικής Δημοκρατίας της Β-Ε, Zlatan Klokic, ο Περιφερειάρχης Ιονίων Νήσων Ιωάννης Τρεπεκλής, ο Δήμαρχος Κεντρικής Κέρκυρας Στέφανος Πενηντάρχου Πουλημένος, και η πρόξενος της Σερβίας στη Θεσσαλονίκη Jasmina Milacic.

Κατά τη διάρκεια της εκδήλωσης οι Κερκυραίοι είχαν την ευκαιρία να ακούσουν μια διάλεξη για τη σερβική κουζίνα και να δοκιμάσουν παραδοσιακά φαγητά. Διεξήχθη επίσης τουρνουά μπάσκετ.

Παράλληλα, στις 26 του μηνός πραγματοποιήθηκε το διεθνές γαστρονομικό φεστιβάλ που φιλοξενείται για 6η συνεχή χρονιά στην Κέρκυρα, παρουσιάζοντας στο κοινό μια πολυδιάστατη εμπειρία γεύσεων και πολιτιστικών ανταλλαγών στη βάση της βιωσιμότητας. Το απόγευμα έλαβε χώρα η εκδήλωση «Σταυροδρόμι Πολιτισμών, Οι Σέρβοι στην Κέρκυρα».

Στόχος του Φεστιβάλ είναι η ανάδειξη της γαστρονομίας ως κύριο χαρακτηριστικό της ιστορίας και του πολιτισμού στην Κέρκυρα και στα Ιόνια νησιά. Το φεστιβάλ οργανώθηκε από τον μη κερδοσκοπικό οργανισμό Ionian Inspires με τη συμμετοχή και την υποστήριξη των κύριων φορέων του νησιού.

 

Πηγή: Hilandar – mitropolija

ΚΕΡΚΥΡΑ ->
ΠΟΛΙΤΙΚΗ ->
ΕΛΛΑΔΑ ->
ΙΟΝΙΑ ΝΗΣΙΑ ->
ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ ->
ΚΟΣΜΟΣ ->
ΑΠΟΨΕΙΣ ->
ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ ->
Ο ΚΟΥΚΟΣ ΠΟΥ ΜΙΛΑΕΙ ->
Επιστροφή Στην Κορυφή