Τίτλοι Ειδήσεων
Αρχική » Η… πυροπροστασία «πνίγει» Δήμους και δημότες – Το Yπουργείο εκδίδει σχέδια, φορτώνει υποχρεώσεις αλλά από μέσα και πόρους μένει στα… ελάχιστα

Η… πυροπροστασία «πνίγει» Δήμους και δημότες – Το Yπουργείο εκδίδει σχέδια, φορτώνει υποχρεώσεις αλλά από μέσα και πόρους μένει στα… ελάχιστα

Σε απόγνωση έχουν φτάσει Δήμοι και δημότες με τις νέες διατάξεις και υποχρεώσεις που φορτώνει το κράτος δια μέσω του αρμόδιου Υπουργείου αναφορικά με την πυροπροστασία και τα νέα πλαίσια που ορίζουν τα σχέδια της πολιτικής προστασίας.

Το κράτος και η Κυβέρνηση ουσιαστικά «φορτώνουν» με επιπρόσθετες ευθύνες και αρμοδιότητες τους Δήμους, χωρίς όμως αυτές οι αρμοδιότητες να συνοδεύονται, όπως ορίζει ο νόμος και το Σύνταγμα στο άρθρο 102 ότι θα πρέπει να συνοδεύονται από πόρους και το αντίστοιχο προσωπικό.

Χαρακτηριστικό παράδειγμα, η εγκύκλιος που εστάλη αιφνιδιαστικά και προβλέπει πως  αν δεν τηρηθεί ο πρόσφατος κανονισμός πυροπροστασίας, οι Δήμοι κινδυνεύουν με καταλογισμό ευθυνών στους αρμόδιους και στις διοικήσεις τους.

Όπως επίσης και οι προβλέψεις για τις ατομικές δηλώσεις των ιδιοκτητών για τις ενέργειες πυροπροστασίας των ακινήτων τους, που μεταξύ άλλων προβλέπει και την κατασκευή ανασχετικών τοιχίων, τα οποία όμως κοστίζουν και εκτός των άλλων χρειάζονται και αδειοδότηση, που δεν είναι εφικτή να προκύψει στα στενά περιθώρια που προβλέπουν οι νέες διατάξεις.

Αξίζει μάλιστα να σημειώσουμε πως η ΚΕΔΕ χαρακτήρισε ως ανεφάρμοστα τα νέα σχέδια της  Πολιτικής Προστασίας, υπό τις συνθήκες που επικρατούν σήμερα, γεγονός που κάνει ιδιαίτερη εντύπωση, μιας και είναι από τις ελάχιστες φορές που το κεντρικό συνδικαλιστικό όργανο των Δήμων «όρθωσε»  ανάστημα  απέναντι στις… «εντολές» της κυβέρνησης.

Κι ενώ συμβαίνουν αυτά σε επίπεδο «επιτελικού σχεδιασμού»,  παρά τα μεγαλεπήβολα σχέδια και τις «πλουσιοπάροχες» υποσχέσεις για ενίσχυση της Πολιτικής Προστασίας με πόρους, στελεχιακό δυναμικό και εξοπλισμό, όλα αυτά έχουν μείνει «κενό γράμμα».

Για παράδειγμα οι διαγωνισμοί για μέσα και εκσυγχρονισμό της προληπτικής πυροπροστασίας που κανονικά θα έπρεπε να έχουν τρέξει ήδη από τους Δήμους, έχουν παγώσει καθώς το Υπουργείο σχεδιάζει να προχωρήσει τις διαδικασίες σε κεντρικό επίπεδο και για το σύνολο της χώρας, σχέδιο που αναγγέλθηκε μάλιστα και κατά την πρόσφατη ημερίδα του Υπουργείου Πολιτικής Προστασίας στην Κέρκυρα από τον αρμόδιο υφυπουργό.

Μόνο που σε λίγες ημέρες ξεκινά επισήμως η αντιπυρική περίοδος, αν και οι φωτιές έχουν ξεκινήσει πολύ πιο νωρίς, είναι μάλιστα, ενδεικτικό της κατάστασης που επικρατεί, το γεγονός ότι σε μια ημέρα η Πυροσβεστική Υπηρεσία κλήθηκε να παρέμβει σε 74 περιπτώσεις πυρκαγιών, με τους δήμους να παραμένουν για ακόμα χρονιά «γυμνοί».

Είναι πλέον γεγονός πως οι Δήμοι εκπέμπουν S.O.S εν όψει της νέας αντιπυρικής περιόδου, η οποία σημειωτέον ξεκινά την  1η Μαΐου.

Κάτω από το βάρος αυτών των εξελίξεων και της διαμορφωμένης κατάστασης, που καθιστά επισφαλή την λειτουργία και την ετοιμότητα των δήμων, για να αντιμετωπίσουν αποτελεσματικά, τις δυσμενείς επιπτώσεις της κλιματικής κρίσης, απαιτείται η άμεση δυναμική αντίδραση της πρωτοβάθμιας αυτοδιοίκησης ώστε να διαμορφωθεί ένας διεκδικητικός οδικός χάρτης και να σταλεί η «κραυγή αγωνίας» των αυτοδιοικητικών στα κέντρα των αποφάσεων και στην Κυβέρνηση.

Χαρακτηριστική είναι άλλωστε και η πρόσκληση του Δημάρχου Βόρειας Κέρκυρας προς την ΠΕΔΙΝ να θέσει ως θέμα συζήτησης κι απόφασης στην προσεχή συνεδρίασή  της χαρακτηρίζοντας το ζήτημα ως κατεπείγον.

Μένει βέβαια να δούμε πως θ’ ανταποκριθεί το νέο διοικητικό συμβούλιο της ΠΕΔΙΝ, που πρέπει να φροντίσει να στείλει το κρίσιμο μήνυμα προς την Αθήνα!

 

 

ΚΕΡΚΥΡΑ ->
ΠΟΛΙΤΙΚΗ ->
ΕΛΛΑΔΑ ->
ΙΟΝΙΑ ΝΗΣΙΑ ->
ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ ->
ΚΟΣΜΟΣ ->
ΑΠΟΨΕΙΣ ->
ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ ->
Ο ΚΟΥΚΟΣ ΠΟΥ ΜΙΛΑΕΙ ->
Επιστροφή Στην Κορυφή