Τίτλοι Ειδήσεων
Αρχική » Η εκδήλωση των ομάδων γυναικών Κεντρικής και Βόρειας Κέρκυρας

Η εκδήλωση των ομάδων γυναικών Κεντρικής και Βόρειας Κέρκυρας

Με επιτυχία πραγματοποιήθηκε η εκδήλωση των ομάδων γυναικών Κεντρικής και Βόρειας Κέρκυρας (μέλη ΟΓΕ) μαζί με το εργατικό κέντρο Κέρκυρας, με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα της Γυναίκας. Όπως και κάθε χρόνο οι ομάδες γυναικών τίμησαν της 8η Μάρτη έχοντας φέτος ως σύνθημα:

«Τα δικαιώματα των γυναικών δε χωράνε στην Ευρωπαϊκή Ένωση των επιχειρηματικών ομίλων και των πολέμων. Παλεύουμε ασυμβίβαστα για την γυναικεία ισοτιμία».

Την κεντρική ομιλία έκανε η Ελπίδα Χαραλάμπους , πρόεδρος της ομάδας γυναικών Κεντρικής Κέρκυρας αναφέροντας:

«Η φετινή 8η Μάρτη, Παγκόσμια Μέρα της Γυναίκας, σημαδεύτηκε από τις αλλεπάλληλες φοιτητικές κινητοποιήσεις ενάντια στο νομοσχέδιο για τα ιδιωτικά πανεπιστήμια. Φέτος είχε επίσης το αποτύπωμα των πρόσφατων αγροτικών κινητοποιήσεων στην Ελλάδα και σε άλλες ευρωπαϊκές χώρες ενάντια στην Κοινή Αγροτική Πολιτική της ΕΕ, που τους ξεκληρίζει. Η 8η Μάρτη είχε τη σφραγίδα των μεγάλων απεργιακών κινητοποιήσεων της 28 Φλεβάρη ενάντια στα κύματα της ακρίβειας, στους μισθούς πείνας, για την τιμωρία των πραγματικών ενόχων για το προδιαγεγραμμένο έγκλημα στα Τέμπη.

Η φετινή 8η Μάρτη, Παγκόσμια Μέρα της Γυναίκας, βρήκε για ακόμα μια χρονιά τις γυναίκες ανήσυχες και ανασφαλείς μπροστά στα σύννεφα του πολέμου που πυκνώνουν, ενώ συνεχίζεται η ιμπεριαλιστική σύγκρουση ανάμεσα στην αστική τάξη της Ουκρανίας και των συμμάχων της (ΗΠΑ – ΝΑΤΟ – ΕΕ) με την καπιταλιστική Ρωσία και τους δικούς της συμμάχους, με υπαρκτό τον κίνδυνο πυρηνικού ολοκαυτώματος. Δυναμώνουμε την αλληλεγγύη στον λαό, στις γυναίκες και τα παιδιά της Παλαιστίνης, που βιώνουν εδώ και μήνες την επιθετικότητα του κράτους – δολοφόνου Ισραήλ με τις πλάτες ΗΠΑ – ΝΑΤΟ – ΕΕ και την ενεργό συμμετοχή της Ελλάδας. Ενώ το φιτίλι της κλιμάκωσης της ιμπεριαλιστικής σύγκρουσης στη Μ. Ανατολή έχει ήδη ανάψει. Είμαστε στο πλευρό κάθε μετανάστριας και πρόσφυγα, που βρέθηκε στη χώρα μας κυνηγημένη από την ανάγκη για επιβίωση, τσακισμένη από την ανέχεια και τον ιμπεριαλιστικό πόλεμο να δυναμώσει τον κοινό μας αγώνα.

Διανύουμε μια περίοδο που η ΕΕ και οι κυβερνήσεις των κρατών – μελών εντείνουν την επίθεση στην εργατική τάξη, τον λαό.

Οι γυναίκες των εργατικών – λαϊκών δυνάμεων έρχονται αντιμέτωπες:

– με την εκμετάλλευση στους χώρους δουλειάς,

– με την ακρίβεια,

– με την εμπορευματοποίηση της Υγείας, Παιδείας, Πρόνοιας,

καθώς λογαριάζονται ως «κόστος» για το κεφάλαιο. …»

 

Συνέχισε,

«…Μέσα σε αυτή τη ζοφερή κατάσταση από τη μία υπάρχουν οι επιχειρηματικοί κολοσσοί που απολαμβάνουν νέα πακέτα χρηματοδοτήσεων, προνομίων και φοροαπαλλαγών με κριτήριο την καπιταλιστική κερδοφορία και ανταγωνιστικότητα, όπως με το Ταμείο Ανάκαμψης της ΕΕ. Ενώ από την άλλη υπάρχουν οι εργαζόμενοι και οι εργαζόμενες που μετρούν ευρώ το ευρώ για να βγάλουν τον μήνα : ιδιαίτερα οι γυναίκες εργαζόμενες, που είναι αντιμέτωπες με καθηλωμένους μισθούς, χωρίς Συλλογικές Συμβάσεις Εργασίας και προστασία του γυναικείου οργανισμού και της μητρότητας, με τις ελαστικές εργασιακές σχέσεις να κάνουν θραύση ιδιαίτερα στους κλάδους με μεγάλη γυναικεία συμμέτοχή όπως εδώ στο νησί μας τρανταχτό παράδειγμα αποτελεί ο τουρισμός!

Η Ευρωπαική οδηγία περί…. “συμφιλίωσης οικογενειακών και επαγγελματικών υποχρεώσεων”, το μόνο που κάνει είναι να εντείνει την ανισοτιμία, εξουθενώνοντας τις εργαζόμενες με νέες μορφές εκμετάλλευσης στις συνθήκες της “ψηφιακής” οικονομίας. Την ίδια στιγμή πέφτει στις πλάτες των γυναικών και των οικογενειών τους η ευθύνη της φροντίδας των βρεφών, των νηπίων, των ηλικιωμένων, των ΑμεΑ, υποχρεώνοντάς τες να βάζουν βαθιά το χέρι στην τσέπη για να ανταποκριθούν στις ανάγκες αυτές….»

Κλείνοντας τόνισε,

«…Το μήνυμα της Παγκόσμιας Ημέρας της Γυναίκας παραμένει ζωντανό και επίκαιρο, γιατί ατομικά δεν μπορούμε να ξεφύγουμε από τα αδιέξοδα της καθημερινότητας. Μόνο συλλογικά μπορούμε να αντιμετωπίσουμε την εκμετάλλευση, την καταπίεση και τη γυναικεία ανισοτιμία, που αποκτά σήμερα νέες μορφές».

Κάθε 8 του Μάρτη, Παγκόσμια ημέρα της γυναίκας , εμείς θα στήνουμε φραγμό απέναντι στον “ατομικό δικαιωματισμό”, που ισοπεδώνει τα κοινωνικά δικαιώματα των γυναικών. Μόνο έτσι μπορεί να γιορτάζεται η 8η του Μάρτη όπως της αξίζει. Θα απορρίπτουμε τις κατευθύνσεις εκείνες που αποκόπτουν το ατομικό δικαίωμα από το κοινωνικό του περιεχόμενο, από την αντικειμενική κοινωνική πραγματικότητα, από την κοινωνία της εκμετάλλευσης και των κοινωνικών διακρίσεων. Θα δυναμώνουμε τη συλλογική μας πάλη για το δικαίωμα στη σταθερή εργασία – στο σταθερό ωράριο – στην προστασία της μητρότητας και του γυναικείου οργανισμού – στο δημιουργικό ελεύθερο χρόνο».

Ακολούθησαν σύντομες παρεμβάσεις από γυναίκες που δουλεύουν στον τουρισμό, στην εκπαίδευση, στο νοσοκομείο όπως και φοιτήτρια, αναδεικνύοντας ζητήματα που αφορούν τις γυναίκες τόσο στο χώρο δουλειας τους όσο και στην καθημερινή τους ζωή.

Η εκδήλωση έκλεισε με ένα σύντομο μουσικό αφιέρωμα, σε τραγούδια για την Γυναίκα, με τους : Αφροδίτη Διαβάτη, Θοδωρή Γκότση, Παναγιώτη Κελάνδρια.

 

 

ΚΕΡΚΥΡΑ ->
ΠΟΛΙΤΙΚΗ ->
ΕΛΛΑΔΑ ->
ΙΟΝΙΑ ΝΗΣΙΑ ->
ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ ->
ΚΟΣΜΟΣ ->
ΑΠΟΨΕΙΣ ->
ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ ->
Ο ΚΟΥΚΟΣ ΠΟΥ ΜΙΛΑΕΙ ->
Επιστροφή Στην Κορυφή