Τίτλοι Ειδήσεων
Αρχική » Η δύναμη των υπερυπολογιστών και η χαμένη ευκαιρία της Κέρκυρας – Ο βραβευμένος με «Νόμπελ Πληροφορικής» Jack Dongarra μιλά στην Κ.Α.

Η δύναμη των υπερυπολογιστών και η χαμένη ευκαιρία της Κέρκυρας – Ο βραβευμένος με «Νόμπελ Πληροφορικής» Jack Dongarra μιλά στην Κ.Α.

Την Παρασκευή 17 Μαΐου η Κερκυραϊκή Άποψη συναντήθηκε  με ένα λαμπρό μυαλό της εποχής μας, τον πολυβραβευμένο και με το βραβείο «Turing» Καθηγητή του Πανεπιστημίου του Τενεσσί, Jack Dongarra, την επομένη της επιτιμοποίησής του από το Τμήμα Πληροφορικής του Ιονίου Πανεπιστημίου, σε μια συζήτηση εξόχως διαφωτιστική όσο και λειτουργική αναφορικά με το μέλλον που δημιουργούν οι δυνατότητες των υπερυπολογιστών, από την καθημερινότητα ως και τα μεγάλα επιτεύγματα που σήμερα όλοι θαυμάζουμε, αλλά και ενίοτε μας τρομάζουν

Είναι αλήθεια πως μέσα από αυτήν την απευθείας συζήτηση με τον  καθηγητή, καταλάβαμε και τα απλά λόγια του Προέδρου του Τμήματος Πληροφορικής, του Καθηγητή Μάνου Μάγκου για την σημασία της ερευνητικής προσφοράς του Καθηγητή Dongarra.

Μας έδωσε αλγόριθμους που μπορούν να κάνουν εύχρηστο έναν υπολογιστή υψηλών επιδόσεων, έναν υπερ-υπολογιστή από έναν τελικό χρήστη (άτομα ή φορείς).

Παρακολούθησα λοιπόν ξανά την ομιλία του όπου με εντυπωσίασαν η αυξανόμενη ταχύτητα των υπολογισμών, αλλά και η εξέλιξη των υπερ-υπολογιστών από την αρχή της εμφάνισής τους.

Όπως είπε χαρακτηριστικά ο καθηγητής, εάν δεχτούμε ότι κάθε άνθρωπος στη γη μπορεί να κάνει μια πρόσθεση ή πολλαπλασιασμό το δευτερόλεπτο, τότε η δουλειά που μπορεί να γίνει από την ανθρωπότητα συνολικά σε 4 χρόνια σήμερα μπορεί να ολοκληρωθεί από τον ταχύτερο αυτή τη στιγμή υπερ-υπολογιστή σε ένα μόνο δευτερόλεπτο.

Αυτό πρέπει να το αντιληφθούμε στο μέγεθος της επιστήμης, της μοντελοποίησης, των δοκιμών, αλλά και των πειραμάτων που μπορούν να κάνουν σε ασύλληπτες ταχύτητες για τον ανθρώπινο νου, πράγμα που φέρνει ταχύτερα την εξέλιξη, αλλά και τις λύσεις.

Είναι χαρακτηριστικό ότι ο καθηγητής Dongarra «υπεραμύνθηκε» της χρησιμότητας των υπερυπολογιστών, με το επιχείρημα της παραγωγής ιατρικών λύσεων, φαρμάκων και εμβολίων, πριν πάει σε άλλα πεδία όπως το διάστημα, ή και τις μεταφορές,

Βέβαια το κόστος για έναν υπερυπολογιστή είναι μεγάλο, όπως και οι ενεργειακοί πόροι που χρειάζονται για να λειτουργήσει… όμως εκτός από τη δυνατότητα να χρησιμοποιηθούν χώροι σε κεντρικά συστήματα εγκατεστημένα ανά την υφήλιο, ο κ. Dongarra εξήγησε πως το όφελος από τα αποτελέσματα που λαμβάνει η επιστήμη κι ο κόσμος από τη λειτουργία τους είναι πολλαπλάσιο του κόστους.

Για να είμαι ειλικρινής κατά τη συζήτηση και συνειρμικά,  θυμήθηκα μία φράση που περιφέρονταν στην τοπική μας κοινωνία περί του «υπερυπολογιστής σε πιτσαρία».

Ο Πρύτανης του Ιονίου Πανεπιστημίου την είχε αναφέρει σε μία ρηξικέλευθη ομιλία του πριν περίπου ένα χρόνο, προσκεκλημένος του Ροταριανού Ομίλου Κέρκυρας. κι αφορούσε την πρόταση  απόκτησης υπερυπολογιστή για το Ιόνιο Πανεπιστήμιο, ως οριζόντια δομή που θα μπορούσε να επεξεργαστεί με μοναδικό τρόπο δεδομένα οποιουδήποτε είδους: μουσικά, αγροδιατροφής, κλινικά, βιοποικιλότητας, ή  τουρισμού.

Η πρόταση είχε γίνει στην προηγούμενη Πρυτανεία από τον Καθηγητή Παναγιώτη Βλάμο, ο οποίος από ό,τι πληροφορήθηκα υπήρξε ο συνδετικός κρίκος για τον ερχομό του Jack Dongarra στο Ιόνιο Πανεπιστήμιο.

Μόνο που η  πρόταση απορρίφθηκε με αρνητικούς χαρακτηρισμούς οδηγώντας «για άλλη μια φορά» σε ένα χαμένο όραμα για το Πανεπιστήμιό μας, την χώρα μας και τους καταξιωμένους επιστήμονές μας.

Πλέον το Ιόνιο Πανεπιστήμιο νοικιάζει χώρο από τον υπερυπολογιστή του Πανεπιστημίου Μακεδονίας  για την κάλυψη των αναγκών του και βέβαια συνεργάζεται με το εργαστήριο του κ. Dongarra στο Πανεπιστήμιο του Τενεσσί , στα ολόιδια της ανάπτυξης των ιδεών και των δεξιοτήτων των φοιτητών του, όσο και των καθηγητών του, μιας και εγκαινιάζεται ένα πρόγραμμα επισκέψεων στο  όπου υπάρχει και ο μεγαλύτερος υπερυπολογιστής σε ακαδημαϊκό επίπεδο.

Παράλληλα, με τη συνεργασία που ανοίγεται στο μέλλον φοιτητές και στελέχη του εργαστηρίου του καθηγητή Dongarra, θα επισκέπτονται το νησί μας και το Τμήμα Πληροφορικής, ώστε να υπάρξει μεταφορά εμπειριών, γνώσεων και σχεδίων για τη μελλοντική εκπαίδευση των φοιτητών.

Μπορεί λοιπόν από τη συζήτηση και τα παραδείγματα που μας προσέφερε γενναιόδωρα ο καθηγητής να μπορούμε να συγκρατήσουμε λίγα από τις δυνατότητες και το μέλλον που χαράσσουν οι υπερυπολογιστές, όμως σίγουρα καταλάβαμε πόσο χρήσιμη μπορεί να  αποδειχτεί για τη ζωή και την ασφάλειά μας μια συμπυκνωμένη υπολογιστική δύναμη που μπορεί να μπει σε λειτουργία για λογαριασμό μας κι αυτό είναι ιδιαίτερα συναρπαστικό, οφείλω να ομολογήσω, ιδίως με την εμπλοκή και του Ιονίου Πανεπιστημίου.

 

ΚΕΡΚΥΡΑ ->
ΠΟΛΙΤΙΚΗ ->
ΕΛΛΑΔΑ ->
ΙΟΝΙΑ ΝΗΣΙΑ ->
ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ ->
ΚΟΣΜΟΣ ->
ΑΠΟΨΕΙΣ ->
ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ ->
Ο ΚΟΥΚΟΣ ΠΟΥ ΜΙΛΑΕΙ ->
Επιστροφή Στην Κορυφή