Τίτλοι Ειδήσεων
Αρχική » Η Ακτιβιστική δράση καταλύτης για τη διάσωση του Καμπαναριού της Αννουντσιάτα(ς)

Η Ακτιβιστική δράση καταλύτης για τη διάσωση του Καμπαναριού της Αννουντσιάτα(ς)

Στη δεκαετία του ’50 η τότε δημοτική αρχή, για τους δικούς της λόγους, κατεδάφισε το ιστορικό μοναστήρι της Αννουντσιάτα, το οποίο είχε πληγεί από τον βομβαρδισμό των Ναζί το ’43, αλλά μπορούσε να διασωθεί. Το μόνο τελικά που διασώθηκε, μετά από σφοδρές αντιδράσεις ήταν το καμπαναριό, το οποίο εγκαταλείφθηκε και κινδύνευε να πέσει.

Το 2010 μια διαδικτυακή ομάδα η Save Annouziata, μέσα από μια σειρά ακτιβιστικών δράσεων, κατόρθωσε να ευαισθητοποιήσει την κοινή γνώμη και την τότε πολιτική ηγεσία, είχε συμβάλει οφείλω να πω σε ένα βαθμό η τότε Υφυπουργός Πολιτισμού Άντζελα Γκερέκου, ο τότε Υφυπουργός Τουρισμού Νικητιάδης, στον οποίο είχε παραδοθεί η μελέτη της Καθολικής Αρχιεπισκοπής για τη διάσωση του Καμπαναριού και βεβαίως η τοπική αυτοδιοίκηση, ο τότε Δήμαρχος Σωτήρης Μικάλεφ και ο μετέπειτα Γιάννης Τρεπεκλής. Το έργο πέρασε από χίλια κύματα, με ολιγωρίες, αστοχίες, και λάθη, αλλά τελικά μετά από 15 χρόνια, έχει ολοκληρωθεί κατά το ήμισυ. Και εξηγούμαι. Το έργο που ήταν οριοθετημένο και αφορούσε το Υπουργείο Πολιτισμού, ολοκληρώθηκε. Έμεινε όμως ένα τμήμα του, το οποίο ανήκει σε ιδιώτες και πλέον θα πρέπει να υπάρξει συνεννόηση Αρχαιολογικής Υπηρεσίας, Δήμου και Ιδιωτών, για να μην φαίνεται ημιτελές.

Σήμερα κάποιοι πανηγυρίζουν, χωρίς να γνωρίζουν πως ξεκίνησε η προσπάθεια διάσωσης του Καμπαναριού και χωρίς να λένε τι θα πρέπει να επακολουθήσει, γιατί η ομάδα και εγώ έχουμε καταθέσει προτάσεις, αλλά «στου κουφού την πόρτα, όσο θέλεις βρόντα».

Οφείλω όμως να θυμίσω και τους αφανείς ήρωες, τον Θόδωρο, τον Χρήστο, τον Παύλο, τον Κώστα, τον Σταμάτη, τον Γιώργο, τον Αντρέα, σίγουρα κάποιον ξεχνάω και δεν το συχωράω στον εαυτό μου, ελπίζω να τον θυμηθώ, γιατί τότε επιβεβαιώθηκε ο Νιόνιος που έχει πει ότι «την ιστορία την φτιάχνουν οι παρέες».

Η πρώτη εκδήλωση αφορούσε την συγκέντρωση υπογραφών στο χώρο του Καμπαναριού, με μεγάλη ανταπόκριση του κόσμου και μάλιστα είχε υπογράψει και ο τότε Δήμαρχος Κερκυραίων Σωτήρης Μικάλεφ.

Screenshot

Ο Γιώργος και ο Σταμάτης ανέβηκαν με το γερανοφόρο που μας είχε προσφέρει ο Μιχάλης, ευτυχώς που δεν έπασχαν από υψοφοβία.

Screenshot

Τοποθετήθηκε το μπάνερ, το οποίο καλούσε και ζητούσε την ευαισθητοποίηση πολιτών και εξουσίας για να διασωθεί το καμπαναριό το οποίο κάποια στιγμή το πήρε ο αέρας και ξανατοποθετήθηκε.

Screenshot

Επίσης αξέχαστη η βραδιά που υποδεχθήκαμε την χρονιά το 2011 με μια καταπληκτική παραγωγή του ΕΠΤΑ και του Αντρέα Τρύφωνα, με μετάκληση γκρουπ από την Αθήνα, τους Κλαιν Μαιν. Κάποιοι που σήμερα πανηγυρίζουν μας τα έχωναν.

Screenshot

Να θυμίσω την τοποθέτηση πινακίδας με την ονομασία πιάτσα Ανουντσιάτα, την οποία σωστά κατέβασε η Αρχαιολογική Υπηρεσία και ο Δήμος, αφού την τοποθετήσαμε χωρίς άδεια. Μέσα στη βροχή ο Χρήστος και ο Θόδωρος και οι υπόλοιποι φωτογραφίζαμε.

Screenshot

Επιτέλους ολοκληρώθηκε το πρώτο βήμα, να δούμε αν υπάρξει συνέχεια, γιατί το συγκεκριμένο Καμπαναριό συμπεριλαμβάνεται στα συγκριτικά πλεονεκτήματα του τόπου μας.

ΚΕΡΚΥΡΑ ->
ΠΟΛΙΤΙΚΗ ->
ΕΛΛΑΔΑ ->
ΙΟΝΙΑ ΝΗΣΙΑ ->
ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ ->
ΚΟΣΜΟΣ ->
ΑΠΟΨΕΙΣ ->
ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ ->
Ο ΚΟΥΚΟΣ ΠΟΥ ΜΙΛΑΕΙ ->
Επιστροφή Στην Κορυφή