Τίτλοι Ειδήσεων
Αρχική » Γαλλικές εκλογές: Ανατροπή από τα επίσημα exit polls -Νίκη Μελανσόν, δεύτερος ο Μακρόν, τρίτη η Λεπέν!

Γαλλικές εκλογές: Ανατροπή από τα επίσημα exit polls -Νίκη Μελανσόν, δεύτερος ο Μακρόν, τρίτη η Λεπέν!

Οι κάλπες των εκλογών στη Γαλλία έκλεισαν στις 21:00 και τα πρώτα επίσημα exit polls δείχνουν μια μεγάλη ανατροπή!

Συγκεκριμένα, σύμφωνα με τις πρώτες εκτιμήσεις, η Αριστερά έρχεται πρώτη στον δεύτερο γύρο των βουλευτικών εκλογών, μπροστά από το προεδρικό στρατόπεδο του Εμανουέλ Μακρόν. Όπως προβλέπουν το ινστιτούτο Ipsos με τον όμιλο Talan για τις France Télévisions, Radio France, France24/RFI και LCP-National Assembly, ο αριστερός συνασπισμός Νέο Λαϊκό Μέτωπο έρχεται πρώτος με 172 έως 192 έδρες.

Η παράταξη Μακρόν υπό το «Μαζί» προβλέπεται να κερδίσει από 150 έως 170 έδρες, ενώ η Εθνική Συσπείρωση της Μαρίν Λεπέν και οι σύμμαχοί της (οι βουλευτές των Ρεπουμπλικανών που ακολούθησαν τον αμφισβητούμενο πρόεδρο του κόμματος, Ερίκ Σιοτί στη συμμαχία του με το RN) εκτιμάται ότι θα λάβουν από 132 έως 152 έδρες.

Οι Ρεπουμπλικανοί θα κέρδιζαν από 57 έως 67 έδρες. Με βάση αυτές τις εκτιμήσεις κανένα κόμμα δεν συγκεντρώσει την απόλυτη πλειοψηφία, που ορίζεται στις 289 έδρες.

Υπενθυμίζεται ότι απαιτούνται 289 έδρες για την απόλυτη πλειοψηφία στην Εθνοσυνέλευση, την Κάτω Βουλή του γαλλικού κοινοβουλίου.

Σύμφωνα με άλλο exit poll της Ifop Opinion ο αριστερός συνασπισμός του Νέου Λαϊκού Μετώπου εξασφαλίζει από 180 έως 215 έδρες, το προεδρικό στρατόπεδο του Μακρόν από 150 έως 180 έδρες και η ακροδεξιά της Λεπέν και οι σύμμαχοί της από 120 έως 150 έδρες.

Η Opinionway για το C News TV δίνει στο Νέο Λαϊκό Μέτωπο 180-210 έδρες, ενώ το Elabe για το BFM TV 175-205.

Η κεντρώα παράταξη του Εμανουέλ Μακρόν Μαζί μάχεται με την Εθνική Συσπείρωση της Μαρίν Λεπέν για την δεύτερη θέση, σύμφωνα με τις ίδιες εκτιμήσεις.

Η απρόσμενη νίκη της Αριστεράς

Η νίκη -σοκ της Αριστεράς αιφνιδιάζει τη Γαλλία καθώς το τελευταίο διάστημα τα ινστιτούτα δημοσκοπήσεων προέβλεπαν επικράτηση της ακροδεξιάς της Λεπέν αλλά χωρίς αυτοδυναμία μετά την απόσυρση εκατοντάδων υποψηφίων από το «δημοκρατικό μέτωπο», προκειμένου να ορθώσουν ανάχωμα στην άλωση της εξουσίας από την «Εθνική Συσπείρωση».

Ουδείς, όμως, περίμενε ότι η αριστερά θα κόψει πρώτη το νήμα. Οι τελευταίες δημοσκοπήσεις της Παρασκευής έδειχναν ότι το κόμμα της Λεπέν θα αναδεικνυόταν η μεγαλύτερη δύναμη στην Εθνοσυνέλευση, αλλά οι πρώτες εκτιμήσεις δείχνουν ότι η «Εθνική Συσπείρωση» μπορεί να έρθει ακόμη και τρίτη πίσω από τον συνασπισμό του Μακρόν.

Πηγή: iefimerida.gr

ΚΕΡΚΥΡΑ ->
ΠΟΛΙΤΙΚΗ ->
ΕΛΛΑΔΑ ->
ΙΟΝΙΑ ΝΗΣΙΑ ->
ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ ->
ΚΟΣΜΟΣ ->
ΑΠΟΨΕΙΣ ->
ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ ->
Ο ΚΟΥΚΟΣ ΠΟΥ ΜΙΛΑΕΙ ->
Επιστροφή Στην Κορυφή