Τίτλοι Ειδήσεων
Αρχική » Γαλάζιο Μάτι, Ερημίτης και Ημερολιά σε πρώτο πλάνο- Ιδιαίτερη συζήτηση μεταξύ Μητσοτάκη, Τρεπεκλή και Μαχειμάρη

Γαλάζιο Μάτι, Ερημίτης και Ημερολιά σε πρώτο πλάνο- Ιδιαίτερη συζήτηση μεταξύ Μητσοτάκη, Τρεπεκλή και Μαχειμάρη

Μια ιδιαίτερη συζήτηση για τα κρίσιμα ζητήματα που αφορούν την Κέρκυρα είχε ο Πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης, με τον Περιφερειάρχη Γιάννη Τρεπεκλή και το Δήμαρχο Βόρειας Κέρκυρας Γ. Μαχειμάρη κατά την επίσκεψή του στην Περιφέρεια το απόγευμα της Δευτέρας.

Σε αυτή τη συζήτηση παραβρέθηκαν και  ο Υπουργός Ψηφιακής Πολιτικής κ. Παπαστεργίου, όπως και ο Υφυπουργός Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής κ. Παππάς και στο τραπέζι μπήκαν τρία κρίσιμα ζητήματα για το νησί.

Πρώτα  συζητήθηκε το θέμα της ύδρευσης, που σήμερα ταλανίζει την Κέρκυρα και αναζητά εσπευσμένα λύσεις κι όχι μπαλώματα.  Στο τραπέζι μπήκε η δυνατότητα της μεταφοράς νερού από το Γαλάζιο Μάτι στην Αλβανία, όπως και η υπόθεση μεταφοράς από τη Θεσπρωτία .

Για το Γαλάζιο Μάτι όμως  ο Πρωθυπουργός έδειξε ιδιαίτερο ενδιαφέρον  και  ζήτησε αμέσως μετά τις Ευρωεκλογές να συναντηθούν στην Αθήνα, με όλο το υλικό που είναι διαθέσιμο,  ώστε να  εξεταστεί η λύση και η δυνατότητα προώθησης του θέματος.

Μάλιστα για να διευκολυνθεί η διαδικασία και να επισπευστούν οι χρόνοι μελέτης του θέματος σε σοβαρή βάση, ο κος Μητσοτάκης πρότεινε να διατεθεί βοήθεια από την ΕΥΔΑΠ που έχει ικανό κι έμπειρο προσωπικό σε ανάλογα επίπεδα μελετών κι έργα.

Σε κάθε περίπτωση βέβαια, στον απόηχο αυτής της συζήτησης προέκυψε και η εξαγγελία του Πρωθυπουργού κατά την ομιλία του στην Κέρκυρα,  πως αμέσως μετά τις ευρωεκλογές θα διερευνηθούν  οι καλύτερα δυνατές λύσεις και οι δυνατότητες για την επίλυση του ζητήματος. 

Μετά τις ευρωεκλογές λοιπόν στην Αθήνα θα πάνε όλοι οι φάκελοι, τόσο οι προμελέτες όπου έχουν ήδη εκπονηθεί από το Δήμο Βόρειας Κέρκυρας κι επικαιροποιούνται άμεσα ενόψει της  συνάντησης, αλλά και οι παλαιότερες μελέτες Φορνιέ, που εδώ και πολλά χρόνια είχε υποδείξει τη λύση της μεταφοράς νερού από την Αλβανία και τους Αγίους Σαράντα ως την  πλέον οικονομική και εύκολη για την ύδρευση του νησιού.

Να σημειώσουμε πως κρίσιμο στοιχείο στο άμεσο ενδιαφέρον που επέδειξε ο Πρωθυπουργός ώστε να εξεταστεί η λύση από το «Γαλάζιο Μάτι» είναι  η μικρή απόσταση για τη διασύνδεση, το χαμηλό κόστος του έργου και κυρίως η τεράστια οικονομία που μπορεί να επιτευχθεί σε ηλεκτρική ενέργεια, καθώς το νερό στη συντριπτική του  πλειοψηφία θα μεταφέρεται από τον Παντοκράτορα στο υπόλοιπο νησί  με φυσική ροή, βγάζοντας εκτός της εξίσωσης  πολλά ενεργοβόρα αντλιοστάσια.

Παράλληλα, συζητήθηκε κι η ενεργοποίηση του σχεδίου των υδατοδεξαμενών, όπως στο Ρεκίνι στο Βορρά , αλλά και της ήδη υπάρχουσας ανενεργής στο Νότο δεξαμενής «Μοσχόπουλου» σχεδιασμός,  που  όπως όλοι γνωρίζουμε,  ανάγεται στη διακυβέρνηση του αείμνηστου Κωνσταντίνου Μητσοτάκη.

Αλλαγή σε Ερημίτη

Τη μεγάλη ανατροπή στο θέμα της επένδυσης στον Ερημίτη ανακοίνωσε παράλληλα στο Δήμαρχο Βόρειας Κέρκυρας ο Πρωθυπουργός, σημειώνοντάς του πως πλέον υπάρχει νέος επενδυτής, που έχει ήδη συμφωνήσει στην κατεύθυνση ηπιότερης και πολύ μικρότερης επένδυσης στην περιοχή, όπως και στον απόλυτο σεβασμό  στο περιβάλλον.

Μάλιστα μετά την αποχώρηση της NCH Capital, τα σχέδια αλλάζουν άρδην, μιας και η μαρίνα που είχε προγραμματιστεί καταργείται, ενώ δίνεται ιδιαίτερη έμφαση στην ανάδειξη και προστασία του βιοτόπου.

Ο Πρωθυπουργός εξέφρασε μάλιστα τη μεγάλη του ικανοποίηση για τη ριζική αλλαγή που επήλθε στην επένδυση του Ερημίτη, που ήταν και η πρώτη κίνηση του ΤΑΙΠΕΔ κι έχει δημιουργήσει πλήθος εντάσεων το νησί, καθώς η προστασία του περιβάλλοντος για την κυβέρνηση είναι από τις βασικές προτεραιότητες, ενώ όλη η διαχείριση του θέματος του είχε αφήσει μια «γλυκόπικρη ανάμνηση» από το νησί μας!

Ο κ. Μητσοτάκης επεσήμανε μάλιστα στον κ. Μαχειμάρη πως εντός πολύ  σύντομου διαστήματος οι νέοι επενδυτές θα έρθουν στην Κέρκυρα και θα τον επισκεφτούν στο Δημαρχείο ώστε να συζητήσουν και να δρομολογήσουν την επένδυση στη βάση της συνεργασίας μεταξύ τους και πάνω στις γραμμές που έχουν ήδη συμφωνηθεί με την κυβέρνηση, γεγονός που έγινε κι ιδιαίτερα αποδεκτό ως εξέλιξη κι από τον Περιφερειάρχη, που υπογράμμισε το αρνητικό κλίμα που δημιουργήθηκε με την προηγούμενη προσπάθεια ανάπτυξης του Ερημίτη.

Φουλ για Ημερολιά

Στον απόηχο τέλος της ανακοίνωσης για το τέλος της μαρίνας στον Ερημίτη και απαντώντας στις ενστάσεις του Δημάρχου και του Περιφερειάρχη για την εν λόγω αδειοδότηση, σε βάρος μάλιστα του πλέον φυσικού λιμανιού στη βόρειας Κέρκυρας, της Ημερολιάς, ο κ. Μητσοτάκης απευθυνόμενος και στον Υφυπουργό Ναυτιλίας έδωσε την κατεύθυνση της άμεσης επίσπευσης όλων των διεργασιών ώστε να προχωρήσει το σχέδιο ανάπτυξης μεγάλης μαρίνας στο Βορρά και μάλιστα απέναντι από την αντίστοιχη υποδομή που κατασκευάζεται στην αλβανική ακτογραμμή, γεγονός που πλέον επιταχύνει άρδην τα δεδομένα για τη βόρεια Κέρκυρα και το μεγάλο ζητούμενο θαλάσσιων υποδομών στο νησί μας , σ’  ένα τομέα μάλιστα που σημειώνει μεγάλη ανάπτυξη κι ιδιαίτερη ζήτηση.

 

 

 

ΚΕΡΚΥΡΑ ->
ΠΟΛΙΤΙΚΗ ->
ΕΛΛΑΔΑ ->
ΙΟΝΙΑ ΝΗΣΙΑ ->
ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ ->
ΚΟΣΜΟΣ ->
ΑΠΟΨΕΙΣ ->
ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ ->
Ο ΚΟΥΚΟΣ ΠΟΥ ΜΙΛΑΕΙ ->
Επιστροφή Στην Κορυφή