Τίτλοι Ειδήσεων
Αρχική » FTI: Τι σημαίνει για τους τουρίστες και ξενοδόχους στην Ελλάδα η χρεοκοπία του γερμανικού ταξιδιωτικού κολοσσού

FTI: Τι σημαίνει για τους τουρίστες και ξενοδόχους στην Ελλάδα η χρεοκοπία του γερμανικού ταξιδιωτικού κολοσσού

Αίτηση πτώχευσης κατέθεσε χθες ο τρίτος μεγαλύτερος ταξιδιωτικός πράκτορας της Ευρώπης, η γερμανική FTI, προκαλώντας παγκόσμια ανησυχία στην έναρξη της καλοκαιρινής σεζόν.

Οι τουρίστες που έχουν έρθει στη χώρα μας μέσω του χρεοκοπημένου ομίλου υπολογίζονται γύρω στους 7.500.

Από χθες το Γραφείο του ΕΟΤ στη Γερμανία πραγματοποιεί συνεχείς συσκέψεις, ενώ στην Αθήνα το υπουργείο Τουρισμού και η αρμόδια υπουργός, Όλγα Κεφαλογιάννη, βρίσκονται σε ανοιχτή γραμμή με όλους τους εμπλεκόμενους.

Τι σημαίνει η αίτηση πτώχευσης και πώς επηρεάζονται οι ταξιδιώτες
Από σήμερα επηρεάζονται όσα ταξίδια δεν έχουν ακόμη ξεκινήσει, ακυρώνονται ή θα πραγματοποιηθεί μόνο ένα μέρος αυτών. Στόχος είναι να διασφαλιστεί ότι τα ταξίδια που έχουν ήδη ξεκινήσει θα ολοκληρωθούν όπως είχαν προγραμματιστεί, σύμφωνα με την ανακοίνωση της εταιρείας που υπέβαλε την αίτηση πτώχευσης.

Το περασμένο Σαββατοκύριακο ναυάγησαν οι διαπραγματεύσεις για την αγορά του ομίλου από τον Αμερικανό επενδυτή.

Σημαντική υποχώρηση σημείωσαν οι αριθμοί κρατήσεων το τελευταίο διάστημα, ενώ η εταιρεία εμφάνισε ένα κενό δεκάδων δισεκατομμυρίων που δεν ήταν διατεθειμένος να αναλάβει ο επενδυτής. Από την πλευρά της, η γερμανική κυβέρνηση αρνήθηκε να βοηθήσει. Η κυβέρνηση της Γερμανίας είχε στηρίξει με περίπου 600 εκατομμύρια ευρώ τον όμιλο κατά τη διάρκεια της πανδημίας, αλλά η FTI έχει αποπληρώσει μόνο ένα μέρος του ποσού.

Ο όμιλος FTI έχει περίπου 11.000 υπαλλήλους, με τζίρο 4,1 δισεκατομμύρια ευρώ, ενώ το γερμανικό υπουργείο Εξωτερικών τόνισε πως θα διασφαλίσει την ασφαλή επιστροφή των ταξιδιωτών.

Τι συμβαίνει με τις ακυρώσεις
Για το ενδεχόμενο ακυρώσεων, θα πρέπει να έρθουν σε επαφή με τους ταξιδιωτικούς πράκτορες όσοι έχουν κλείσει με τη συγκεκριμένη εταιρεία, καθώς παραμένει άγνωστο το τι θα συμβεί με τα ταξίδια που δεν έχουν πραγματοποιηθεί και λένε ότι από σήμερα θα σταματήσουν να πραγματοποιούνται.

Τα τουριστικά γραφεία θα πρέπει να έρθουν σε επικοινωνία με την ασφάλεια ταξιδιών που υπάρχει από το 2018.

Σε πλήρη εγρήγορση το υπουργείου Τουρισμού
Ο μηχανισμός του υπουργείου Τουρισμού βρίσκεται σε πλήρη εγρήγορση μετά και τις εξελίξεις από την αίτηση πτώχευσης της FTI, με κύριο μέλημα την ασφαλή επιστροφή των ξένων ταξιδιωτών που βρίσκονται στην Ελλάδα και έχουν έλθει με τον γερμανικό tour operator.

Στην Ελλάδα βρίσκονται 7.500 τουρίστες από τον χρεοκοπημένο FTI
Όπως αναφέρθηκε, οι ξένοι επισκέπτες που βρίσκονται αυτή τη στιγμή στη χώρα μας μέσω του διεθνούς οργανωτή ταξιδιών από τη Γερμανία FTI, υπολογίζονται σε 7.500.

Οι επισκέπτες αυτοί -σύμφωνα με πληροφορίες- θα επιστρέψουν στον τόπο διαμονής τους όταν ολοκληρώσουν τις διακοπές που έχουν προγραμματίσει, ενώ σε καμία περίπτωση δεν θα διαταραχθούν οι διακοπές τους από την αίτηση πτώχευσης του διεθνούς tour operator, όπως τονίζουν οι εμπλεκόμενοι φορείς.

Οι ξενοδόχοι της χώρας που τους φιλοξενούν στην Ελλάδα, με ίδια έξοδα θα φροντίσουν τη μεταφορά τους στα ελληνικά αεροδρόμια. Χωρίς οικονομική ζημία θα είναι η παρούσα εξέλιξη για τους ξενοδόχους που συνεργάζονται με τον FTI, καθώς τα εν λόγω ξενοδοχεία έχουν προπληρωθεί για τις μέχρι τώρα αφίξεις των πελατών του FTI.

Από την περσινή σεζόν οι Έλληνες επαγγελματίες του κλάδου ήταν υποψιασμένοι πως κάτι δεν πήγαινε καλά με τον συγκεκριμένο οργανωτή ταξιδιών. Πληροφορίες αναφέρουν πως σε περίπου 300 ξενοδοχεία της χώρας μας ο FTI οφείλει συνολικά περίπου 1,8 εκατ. ευρώ, από την προηγούμενη χρονιά.

Οι πρώτες εκτιμήσεις του υπουργείου Τουρισμού
Οι 7,5 χιλιάδες ταξιδιώτες που είχαν προγραμματίσει το ταξίδι τους με την FTI δεν επηρεάζονται. Θα ολοκληρώσουν κανονικά τις διακοπές τους.
Επίσης, δεν επηρεάζονται ούτε οι ξενοδόχοι, διότι υπήρχε μια φήμη για πτώχευση της εταιρείας και είχαν προπληρωθεί όλα τα πακέτα.
Παρ’ όλα αυτά, υπάρχουν οφειλές περί τα 1,8 εκατ. ευρώ από προηγούμενα έτη, που όμως δεν έχουν να κάνουν με την πτώχευση.
Το υπουργείο Τουρισμού έχει κάνει όλες τις απαιτούμενες ενέργειες για την προστασία των τουριστών.

Πηγή: iefimerida.gr

ΚΕΡΚΥΡΑ ->
ΠΟΛΙΤΙΚΗ ->
ΕΛΛΑΔΑ ->
ΙΟΝΙΑ ΝΗΣΙΑ ->
ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ ->
ΚΟΣΜΟΣ ->
ΑΠΟΨΕΙΣ ->
ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ ->
Ο ΚΟΥΚΟΣ ΠΟΥ ΜΙΛΑΕΙ ->
Επιστροφή Στην Κορυφή