Τίτλοι Ειδήσεων
Αρχική » Φράγματα τέλος, επιστρέφει  το «Γαλάζιο Μάτι» – Έρχεται  plan B  με νερό από Αλβανία και   νέες λιμνοδεξαμενές 

Φράγματα τέλος, επιστρέφει  το «Γαλάζιο Μάτι» – Έρχεται  plan B  με νερό από Αλβανία και   νέες λιμνοδεξαμενές 

 

Όνειρο ήταν που εξελίχθηκε σε…  «εφιάλτη» το μεγαλεπήβολο σχέδιο,  για την κατασκευή και λειτουργία των Φραγμάτων ως λύση στο μείζον υδρευτικό πρόβλημα που αντιμετωπίζει το νησί και το οποίο ταράζει εδώ και πολλά χρόνια την τοπική επικαιρότητα, ιδίως  ανά τις τελευταίες προεκλογικές  περιόδους.

Το όνειρο το «πληρώσαμε» βεβαίως λίγο πιο ακριβά, αν συνυπολογίσουμε τα 12 εκατομμύρια που δαπανήθηκαν για τις απαλλοτριώσεις, τα χρήματα των μελετών  οι οποίες,  σύμφωνα με την Δ6 Διεύθυνση του ΥΠΕΧΩΔΕ, αν και  ήταν άρτιες,  προσέκρουσαν στην αρχή της Ε.Ε. την οποία υιοθέτησαν οι Ελληνικές Κυβερνήσεις του Αντώνη Σαμαρά και του Αλέξη Τσίπρα περί της σχέσης κόστους οφέλους.

Τα 280 εκατομμύρια ευρώ τους «έπεφταν» πολύ για ένα νησί 100  χιλιάδων κατοίκων. Μόνο που αυτό το νησί έχει 100 χιλιάδες κατοίκους το χειμώνα, αλλά το καλοκαίρι φτάνει 300 και 400 χιλιάδες κατοίκους και συνεισφέρει στο δημόσιο κορβανά περίπου 2 δις ευρώ ετησίως. Κάπως έτσι «δικαιολογείται» και η ρήση του Τσίπρα ότι «δεν είστε και ο ομφαλός της γης». Και κυρίως το πληρώσαμε γιατί όποιο αίτημα διατύπωναν οι παράγοντες του τόπου σχετικά με την ύδρευση, κυρίως για τα δίκτυα εισέπρατταν την απάντηση: «Εσείς θα φτιάξετε Φράγματα».

Να σημειώσουμε πως την υπερβολή που ενσωμάτωνε η πρόταση των Φραγμάτων σε ότι έχει να κάνει με το κόστος, αλλά και την ποσότητα του νερού που τελικά θα εξασφάλιζαν την είχε αναδείξει ο Δήμαρχος Βόρειας Κέρκυρας συγκρίνοντας την ποσότητα του  νερού  που εξασφαλίζει από τις νέες γεωτρήσεις στο βορρά με υποπολλαπλάσιο κόστος,  σε σχέση με το αντίστοιχο των αμφιλεγόμενων φραγμάτων.

Οπότε μένει η απάντηση στην ερώτηση και… τώρα τι;

Σύμφωνα με αποκλειστικές πληροφορίες της «Κερκυραϊκής Άποψης» το plan B περιλαμβάνει δυο σενάρια – λύσεις, που θα έχουν συνδυαστική σχέση μαζί τους.

«Ζωντανεύει» και πάλι μετά από 30 και βάλε χρόνια η πρόταση της ομάδας Φορνιέ για μεταφορά νερού από τη γειτονική Αλβανία και το «Γαλάζιο Μάτι» .

Ήδη έχουν γίνει οι πρώτες προκαταρκτικές συζητήσεις και υπάρχει ώριμο και πρόσφορο έδαφος για να πάρει «σάρκα και οστά» η πρόταση αυτή. Μένουμε εδώ αυτή την στιγμή και σε εύθετο χρόνο θα αποκαλύψουμε πολλά περισσότερα, καθώς ήδη υπάρχει κι εκπεφρασμένο (έστω και σε αρχικό στάδιο) ενδιαφέρον από μεγάλες ελληνικές τεχνικές εταιρίες, που ήδη δραστηριοποιούνται στη γειτονική μας χώρα.

Την ίδια στιγμή, θα αξιοποιηθούν οι μελέτες, τις οποίες είχε βρει «σκονισμένες» σε κάποιο Υπουργείο ο Αντιπεριφερειάρχης Σωτήρης Κουρής για τις λιμνοδεξαμενές σε Κέρκυρα και Λευκάδα.

Στην Κέρκυρα,  ήδη η δημοτική αρχή του Δήμου Βόρειας Κέρκυρας έχει δρομολογήσει πρωτοβουλίες προς αυτή την κατεύθυνση, ενώ αναμένεται να ενεργοποιηθεί και το σχέδιο για να μετατραπεί με ταχυδιυλιστήριο η λιμνοδεξαμενή Μοσχόπουλου στη Λευκίμμη ώστε να υδροδοτήσει  την ευρύτερη περιοχή.

Μέχρι τότε όμως,  θα πρέπει οι δημοτικές αρχές να τρέξουν για την αντικατάσταση του δευτερεύοντος δικτύου, τους σωλήνες δηλαδή, που φέρνουν το νερό στις βρύσες μας και οι  οποίοι είναι ξεχαρβαλωμένοι κι εν πολλοίς επικίνδυνοι.

 

ΚΕΡΚΥΡΑ ->
ΠΟΛΙΤΙΚΗ ->
ΕΛΛΑΔΑ ->
ΙΟΝΙΑ ΝΗΣΙΑ ->
ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ ->
ΚΟΣΜΟΣ ->
ΑΠΟΨΕΙΣ ->
ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ ->
Ο ΚΟΥΚΟΣ ΠΟΥ ΜΙΛΑΕΙ ->
Επιστροφή Στην Κορυφή