Τίτλοι Ειδήσεων
Αρχική » Ευρωζαλισμένοι κι ελληνομπαϊλντισμένοι. Γράφει ο Ηλίας Βαλάρης

Ευρωζαλισμένοι κι ελληνομπαϊλντισμένοι. Γράφει ο Ηλίας Βαλάρης

Οι ευρωεκλογές,  εκεί που δεν τους έδιναν κι ιδιαίτερη σημασία οι περισσότεροι και το 65% των ψηφοφόρων «πήγε παραλία» και οι πολιτικοί μας ταγοί ασχολούνταν με τα… κουτσομπολιά  και τις φρενίτιδές τους, παρά με το ευρωπαϊκό διακύβευμα, αλλά και τα μύρια προβλήματα που έχουμε, εντέλει  αποδεικνύονται πολύ σημαντικότερες ακόμα κι απ’ ότι υπολόγιζαν οι πλέον υποψιασμένοι.

Είναι τόσες οι τρικυμίες που ξεσήκωσαν, που ενδέχεται να καταστούν κρισιμότερες κάλπες, ακόμα κι από τις εθνικές, λόγω των συνεπειών που έχουν, αλλά και των εξελίξεων που δρομολογούν.

Είναι δε πολύ ενδιαφέρουσα και η εκτίμηση των επιπτώσεων που έχει η ευρωκάλπη και στα πολύ εσωτερικά μας, δηλαδή στον πυρήνα της διοίκησης κι ιδίως στην Τοπική Αυτοδιοίκηση, καθώς όλο το προηγούμενο διάστημα η προεκλογικής περίοδος είχε απλώσει ένα βολικό πέπλο κάτω από το οποίο κινούνταν οι αυτοδιοικητικοί, μη δίνοντας βασικά στόχο και μετά το πέρας τους, η σκληρότητα της στάσης των πολιτών έναντι των πάμπολλων προβλημάτων που αντιμετωπίζουν επαναφέρουν στο προσκήνιο και τους αυτοδιοικητικούς με μάλλον όχι τόσο «γλυκό» τρόπο.

Τα προ της κάλπης τα είδαμε, τ’ ακούσαμε και μάλλον τα χωνέψαμε αρκούντως. Υποσχέσεις για κάτι πολύ καλύτερο δόθηκαν, διαβεβαιώσεις πως τα πράγματα θα διορθωθούν και τα κακώς κείμενα θα… τιθασευτούν κατατέθηκαν, έργα θα γίνουν, η ακρίβεια θα εξαφανιστεί… και το χρήμα με τα νέα ευρωπαϊκά εργαλεία θα ρεύσει και πάλι! Ανάλογες ήταν και οι περιχαρακώσεις των αυτοδιοικητικών, που περιμένουν το μάνα του νέου ΕΣΠΑ, τις γέφυρες για ότι δεν έγινε στο παρελθόν, αλλά και τη γενναία συνεισφορά του πολιτικού συστήματος στην αναδιάταξη της μετριότητας που διοικούν.

Όλα αυτά  προ της κάλπης, μιας και στη συνέχεια , δηλαδή μετεκλογικά κι από το ίδιο το βράδυ που βγήκαν τα αποτελέσματα,  προκύπτει ένας πολιτικός σεισμός, τόσο στην ΕΕ, όσο και στη χώρα μας, ενώ και στα καθημερινά και αυτοδιοικητικά , αρχίζει μια πίεση για αποτελέσματα, εκεί που υπήρχε ένα ιδιότυπο νιρβάνα και μια παθητικότητα έναντι των προκλήσεων, με βασικό πρωταγωνιστή τις απείρου κάλους κι ενίοτε ευρηματικές δικαιολογίες για να εξηγηθεί η αδράνεια!

Οι ευρωεκλογές όμως έχουν διαπεράσει οριζοντίως τους πάντες στην ΕΕ και πέρα από το σεισμό της ακροδεξιάς επέλασης, με πρώτο θύμα τη Γαλλία, οι πολιτικοί σχηματισμοί και οι κυβερνήσεις κλυδωνίζονται, με εξέχον παράδειγμα την ελληνική πολιτική σκηνή, που εκτός από τ’ αναμενόμενα ως ένα σημείο (να επισημάνω) προέκυψε και εσωτερική κρίση και στο γαλάζιο στρατόπεδο, μιας και οι πρώην πρωθυπουργοί της παράταξης, ξαναβγήκαν από τη «ναφθαλίνη» και είτε ανησυχούν για την ιδεολογική καθαρότητα της ΝΔ, ελέω και της ακροδεξιάς πίεσης, είτε αγχώνονται για την πατριωτική στόχευση της κυβέρνησης και των χειρισμών της.

Κοινώς ότι παλαιότερο γνωρίσαμε ( κι ελπίζαμε πως έχει ξεπεραστεί) στο δύσμοιρο ελληνικό πολιτικό σύστημα επανέρχεται λες και οι φατρίες,  η μικροπολιτική κι ο πολιτικός οπορτουνισμός  λειτουργούν ως «φοίνικες» κι αναγεννιούνται από τις στάχτες τους!

Έτσι λοιπόν απέναντι στα πολλά ερωτηματικά και τα άγχη των πολιτών, οι πολιτικοί μας ταγοί, σε όλο το φάσμα τους δυστυχώς κι ασχέτως του ποσοστού συμμετοχής τους, αντιπαραθέτουν όχι απαντήσεις, αλλά προσχηματικούς ανασχηματισμούς, εσωκομματικές τριβές, ευθείες και υποκρύπτουσες αμφισβητήσεις, υποψηφιότητες για μια θέση «χαλίφη», αλληλομαχαιρώματα και μωροφιλοδοξίες, υποκρισίες και αναλγησία.

Στοιχεία που εξωθούν την κοινωνία σε ακόμα σκληρότερη στάση (πιθανώς και λόγω απελπισίας), όπου ακόμα και για τα καθημερινά γίνονται απαιτητικότεροι, με αποτέλεσμα το μετεκλογικό μάρμαρο να το πληρώνουν κι οι αυτοδιοικητικοί, που ειρήσθω εν παρόδω, είναι εγγύτεροι των πολιτών και προφανώς περισσότερο του χεριού τους.

Ολοκληρώνοντας λοιπόν τον κύκλο τους οι ευρωεκλογές, όχι μόνο αναδεικνύονται ιδιαίτερα σημαντικές, αλλά και διεκδικούν το ρόλο καταλυτικών εξελίξεων , τόσο στο πολιτικό μας στερέωμα, όσο και στη συμπεριφορά των πολιτών, για τους οποίους θα πρέπει να προετοιμαζόμαστε για νέα… δεδομένα και πρωτοφανείς αντιδράσεις και κινήσεις!

ΚΕΡΚΥΡΑ ->
ΠΟΛΙΤΙΚΗ ->
ΕΛΛΑΔΑ ->
ΙΟΝΙΑ ΝΗΣΙΑ ->
ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ ->
ΚΟΣΜΟΣ ->
ΑΠΟΨΕΙΣ ->
ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ ->
Ο ΚΟΥΚΟΣ ΠΟΥ ΜΙΛΑΕΙ ->
Επιστροφή Στην Κορυφή