Τίτλοι Ειδήσεων
Αρχική » Ευρωεκλογές 2024: Πώς, πού ψηφίζουμε – Πόσους σταυρούς βάζουμε

Ευρωεκλογές 2024: Πώς, πού ψηφίζουμε – Πόσους σταυρούς βάζουμε

Ολοκληρώθηκε στις 5 το απόγευμα η συλλογή της επιστολικής ψήφου. Έχουν παραληφθεί περισσότερες από 178.000 ψήφοι μέσω ταχυδρομείου, ενώ είναι εγγεγραμμένοι 202.000 Έλληνες κάτοικοι εξωτερικού και εσωτερικού.

Όσοι δεν έστειλαν την ψήφο τους ταχυδρομικά θα μπορούν να ψηφίσουν την Κυριακή μετά τις 11 το πρωί, κι αυτό για να προλάβουν να φτάσουν οι συμπληρωματικοί εκλογικοί κατάλογοι με το όνομά τους, που θα επικαιροποιηθούν από το υπουργείο Εσωτερικών.

Οι κάλπες θα ανοίξουν στις 7 το πρωί της Κυριακής 9 Ιουνίου και θα κλείσουν στις 7 το απόγευμα. Το εκλογικό υλικό έχει παραληφθεί από τους δικαστικούς αντιπροσώπους που έχουν εφοδιαστεί με τάμπλετ για να στείλουν τα αποτελέσματα.

Επειδή δεν συστήνονται σ’ αυτές τις εκλογές τμήματα ετεροδημοτών, καλό θα είναι να ενημερωθούμε για το εκλογικό τμήμα που ψηφίζουμε, μπαίνοντας στην ιστοσελίδα του υπουργείου Εσωτερικών «Μάθε πού ψηφίζεις».

Συνολικά στους εκλογικούς καταλόγους είναι εγγεγραμμένοι 9.796.330 εκλογείς, εκ των οποίων 4.755.686 άνδρες και 5.040.644 γυναίκες. Δικαίωμα για να ψηφίσουν για πρώτη φορά έχουν 111.500 νέοι εκλογείς.

Μόνο ένας στους 4 υπολογίζεται ότι θα ψηφίσει στο ίδιο εκλογικό τμήμα που ψήφισε στις εθνικές και δημοτικές εκλογές του 2023.

Υπενθυμίζεται ότι ψηφίζουμε με ταυτότητα ή διαβατήριο ή δίπλωμα οδήγησης ή βιβλιάριο υγείας, αλλά και με την ψηφιακή μορφή της ταυτότητας. Στη χώρα μας συμμετέχουν 31 κόμματα για 21 θέσεις ευρωβουλευτών.

Τα εκλογικά τμήματα που δημιουργούνται για τις ευρωεκλογές ανά την επικράτεια είναι 18.716.

Όπως ανακοινώθηκε από το Αρχηγείο της Ελληνικής Αστυνομίας, τα Γραφεία Ταυτοτήτων και τα Γραφεία Διαβατηρίων των αστυνομικών Υπηρεσιών, σε όλη τη χώρα, θα λειτουργήσουν το Σαββατοκύριακο, πέραν του καθορισμένου ωραρίου λειτουργίας τους. Συγκεκριμένα, τα Γραφεία Ταυτοτήτων το Σάββατο 8 Ιουνίου από τις 08.00 έως τις 20.00 και την Κυριακή 9 Ιουνίου από τις 07.00 έως 19.00, ενώ τα Γραφεία Διαβατηρίων το Σάββατο από τις 08.00 έως τις 15.00 και την Κυριακή από τις 07.00 έως τις 19.00.

Οι εκλογείς μπορούν να βάλουν έως τέσσερις σταυρούς δίπλα από τους υποψηφίους της προτίμησής τους. Σε περίπτωση όμως που τεθούν περισσότεροι από τέσσερις σταυροί, το ψηφοδέλτιο δεν είναι άκυρο αλλά προσμετράται υπέρ του συνδυασμού, χωρίς να λαμβάνεται υπόψη κανένας σταυρός προτίμησης.

Την προτίμηση των ψηφοφόρων διεκδικούν συνολικά 1.168 υποψήφιοι ευρωβουλευτές που είναι ενταγμένοι στα ψηφοδέλτια 31 κομμάτων.

ΠΗΓΗ: ΕΡΤ

 

ΚΕΡΚΥΡΑ ->
ΠΟΛΙΤΙΚΗ ->
ΕΛΛΑΔΑ ->
ΙΟΝΙΑ ΝΗΣΙΑ ->
ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ ->
ΚΟΣΜΟΣ ->
ΑΠΟΨΕΙΣ ->
ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ ->
Ο ΚΟΥΚΟΣ ΠΟΥ ΜΙΛΑΕΙ ->
Επιστροφή Στην Κορυφή