Τίτλοι Ειδήσεων
Αρχική » Ευρεία σύσκεψη στην Περιφέρεια με την παρουσία του Υφυπουργού Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής κ. Ιωάννη Παππά

Ευρεία σύσκεψη στην Περιφέρεια με την παρουσία του Υφυπουργού Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής κ. Ιωάννη Παππά

Το πρωί της Τετάρτης πραγματοποιήθηκε ευρεία σύσκεψη στην έδρα της Περιφέρειας Ιονίων Νήσων με την παρουσία του Υφυπουργού Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής κ. Ιωάννη Παππά, μετά από πρόσκληση του Περιφερειάρχη Ιωνίων Νήσων κ. Γιάννη Τρεπεκλή. Στην σύσκεψη συμμετείχαν ο Βουλευτής Κέρκυρας κ. Στέφανος Γκίκας, ο Βουλευτής Λευκάδας κ. Αθανάσιος Καββαδάς, ο Βουλευτής Κεφαλονιάς κ. Παναγής Καπάτος και ο Βουλευτής Ζακύνθου κ. Διονύσιος Ακτύπης. Οι Βουλευτές ΣΥΡΙΖΑ – ΠΣ κ. Αλέκος Αυλωνίτης και ΠΑΣΟΚ – ΚΙΝΑΛ κ. Δημήτρης Μπιάγκης απουσίαζαν λόγω κοινοβουλευτικών υποχρεώσεων. Στην σύσκεψη παραβρέθηκαν επίσης οι Δήμαρχοι Κεντρικής Κέρκυρας κ. Στέφανος Πουλημένος, ο Δήμαρχος Βόρειας Κέρκυρας κ. Γιώργος Μαχειμάρης, ο Δήμαρχος Νότιας Κέρκυρας κ. Βασίλης Χειμαριώτης, ο Δήμαρχος Παξών κ. Σπύρος Βλαχόπουλος, ο Δήμαρχος Λευκάδας κ. Ξενοφών Βεργίνης, ο Δήμαρχος Ληξουρίου κ. Γιώργος Κατσίβελης, ο Αντιδήμαρχος Σάμης κ. Σπύρος Σπαθής, ο Δήμαρχος Ζακύνθου κ. Γιώργος Στασινόπουλος, η Έπαρχος Ιθάκης κ. Σμαράγδα Σαρδελή, Αντιπεριφερειάρχες χωρικοί και θεματικοί και Αντιδήμαρχοι.

Αμέσως μετά την σύσκεψη Υφυπουργός Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής κ. Ιωάννης Παππάς και ο Περιφερειάρχης Ιονίων Νήσων κ. Γιάννης Τρεπεκλής μιλώντας στα Μ.Μ.Ε προέβησαν στις ακόλουθες δηλώσεις:

Δήλωση Υφυπουργού Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής κ. Ιωάννη Παππά:

«Είμαστε ήδη σε μια σύσκεψη από τις 9 το πρωί, έχουμε κλείσει ένα γεμάτο πεντάωρο και συνεχίζουμε, έχω μια τεράστια ικανοποίηση και χαρά και αισιοδοξία, γιατί βλέπω ότι με τη συμμετοχή του Περιφερειάρχη των Αντιπεριφερειαρχών όλων των νήσων των Δημάρχων όλων των νήσων και των Βουλευτών συναδέλφων μου, προχωράμε συντονισμένα σε μία πάρα πολύ ωραία κουβέντα, όπου βάζουμε σε μία σειρά, όλοι μαζί και κατά προτεραιότητα, τα αναγκαία έργα για τα νησιά μας. Βλέπουμε τις υποχρεώσεις που υπάρχουν, βλέπουμε ποια έργα είναι σε εξέλιξη και αυτό που είναι σημαντικό είναι ότι αυτοί οι περιφερειακοί διάλογοι, που έχουμε ξεκινήσει ως Υπουργείο Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής, αυτή είναι η τρίτη που κάνουμε τώρα, η πρώτη έγινε στην Περιφέρεια του Αιγαίου, στη Ρόδο, η δεύτερη στην Περιφέρεια Βορείου Αιγαίου Στη Μυτιλήνη και τώρα εδώ στην Κέρκυρα.

Ενώσαμε όλες τις δυνάμεις πρώτου βαθμού τοπικής αυτοδιοίκησης, δεύτερου βαθμού τοπικής αυτοδιοίκησης, οι συνάδελφοι κύριοι βουλευτές, οι βουλευτές όλης της κοινοβουλευτικής ομάδας της Νέας Δημοκρατίας και Κυβέρνηση, συντονισμένοι όλοι εδώ μαζί, βάλαμε όλα τα θέματα σε μια σειρά.

Ακούστηκαν πάρα πολλά, σε πολλά δόθηκαν λύσεις άμεσα με δικές μου επικοινωνίες όσον αφορά το δικό μου Υπουργείο Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής με Υπηρεσίες που είναι εδώ παρούσες, και οι διευθύνσεις έχουν έρθει σχεδόν οι περισσότερες διευθύνσεις, ο Γενικός Γραμματέας, εκπρόσωπος της διεύθυνσης, ο διευθυντής θαλασσών και συγκοινωνιών, έχουν έρθει εκπρόσωποι από τη Γραμματεία Λιμένων, είμαστε όλοι εδώ και συντονίζουμε όλη αυτή την συζήτηση δίνοντας λύσεις άμεσες, όπως είπα και πριν σε θέματα τα οποία μπορέσαμε να τα διευθετήσουμε ΤΩΡΑ.

Μας ενδιαφέρει πάνω από όλα οι άνθρωποι που μένουν στα Ιόνια Νησιά, οι άνθρωποι που ζουν σε αυτά τα νησιά να αισθάνονται την ασφάλεια, τη σιγουριά και τη βεβαιότητα ότι το κράτος, η πολιτεία είναι δίπλα τους και αυτό είναι διαχρονικό θέμα, το οποίο μέχρι τώρα υπήρχαν πολλά προβλήματα και αυτά πάμε να λύσουμε εμείς.

Αυτή τη στιγμή που μιλάμε το υπουργείο ναυτιλίας και πολιτικής, ένα υπουργείο το οποίο ενδιαφέρεται άμεσα για την κοινωνική συνοχή των νησιών ενδιαφέρεται άμεσα για την σταθερότητα και την ανάπτυξη της οικονομίας των νησιών αυτών, δημιουργώντας τις κατάλληλες προοπτικές για ανάπτυξη και δημιουργία νέων επενδύσεων και νέων καλά αμειβόμενων θέσεων εργασίας και παράλληλα μια καλύτερη ζωή για τους κατοίκους των νησιών αυτών, είτε είναι το Μαθράκι, είτε είναι Ιθάκη, είτε η Ζάκυνθος, η Κεφαλονιά ή το οποιοδήποτε νησί της Περιφέρειας των Ιονίων Νήσων αλλά και όλα τα νησιά της πατρίδας μας. Πιστεύω πως σήμερα πετύχαμε πολλά, το είδα και το βλέπω στις κουβέντες που γίνονται, αλλά πάνω από όλα, το είδα στο πρόσωπο όλων των ανθρώπων που συμμετέχουν στη διαδικασία, στον Περιφερειάρχη Ιονίων Νήσων, τον αγαπητό φίλο Γιάννη, με τον οποίο ήδη, στο πλαίσιο της διαδικασίας ορίσαμε ραντεβού στην Αθήνα με Οργανισμούς και άλλα συναρμόδια Υπουργεία για να προχωρήσουμε συγκεκριμένα ζητήματα».

Δήλωση Περιφερειάρχη Ιονίων Νήσων κ. Γιάννη Τρεπεκλή:

«Όπως είχαμε δεσμευτεί προεκλογικά εμείς δεν θα επισκεπτόμαστε στην Αθήνα για φωτογράφηση με τους Υπουργούς, αλλά όταν θα έρχονται οι Υπουργοί στα νησιά μας θα ακούνε τα προβλήματα από τους φορείς, όχι μόνο από τον Περιφερειάρχη, αλλά και από τους Δημάρχους και ανάλογα με το θέμα από τους τοπικούς φορείς που εμπλέκονται, έτσι ώστε να εκφράζουμε όλοι μαζί τη διεκδίκησή μας, αλλά και την απαίτηση να απαντηθούν προβλήματα τα οποία λιμνάζουν εδώ και αρκετά χρόνια.

Σήμερα πράγματι έγινε μια καλή συνάντηση, προσκαλέσαμε το κύριο Υπουργό, ο οποίος έχει το χαρτοφυλάκιο της νησιωτικής πολιτικής και όπως καταλαβαίνετε δεν είναι μόνο οι λιμενικές υποδομές, αλλά τα νησιά μας αντιμετωπίζουν και διάφορα άλλα προβλήματα πέρα από τα λιμάνια, όπως είναι η ύδρευση, όπως είναι η αποχέτευση, όπως είναι το υγειονομικό σκέλος, οι υγειονομικές μονάδες που έχουν σχέση με τις συνθήκες των μόνιμων κατοίκων, κυρίως στα μικρά νησιά, όλα αυτά τα θέματα τέθηκαν στο τραπέζι του διαλόγου και της διεκδίκησης, με τεχνοκρατικά και πειστικά επιχειρήματα, ένας διάλογος ο όποιος δεν ολοκληρώνεται σήμερα. Ακούστηκαν όλες οι φωνές από όλους τους δήμους, τα περισσότερα προβλήματα βέβαια είναι κοινά και οριζόντια, υπάρχουν όμως και ιδιαιτερότητες.

Εμείς λοιπόν αυτό που ξεκινήσαμε να ιεραρχήσουμε να αξιολογήσουμε, όλα τα προβλήματα τα οποία αναφέρθηκαν και βεβαίως να μπορέσουμε στο μέλλον να οργανώσουμε τις διεκδικήσεις μας, με τα αντίστοιχα χρηματοδοτικά εργαλεία τα οποία έχουμε στη διάθεσή μας, ως Περιφέρεια, μέσα από το Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων και από τα Υπουργεία, έτσι ώστε να έχουμε το καλύτερο αποτέλεσμα.

Πρέπει πλέον οι παρεμβάσεις μας να είναι ολοκληρωμένες δεν μπορούμε να φτιάχνουμε μια μαρίνα και να μην υπάρχει οδικός δρόμος πρόσβασης. Δεν μπορούμε να φτιάξουμε ένα μεγάλο λιμάνι εμπορικό, το οποίο διεκδικούμε στη νότια Κέρκυρα, παραδείγματος χάρη και την ίδια στιγμή να μην οργανώνουμε τον άξονα τον παρακάμψεων, όπως παραδείγματος χάρη Τζάκι – Μπενιτσών, Ποντή -3 Γεφύρια-Βρυώνη ή την παράκαμψη Αργυράδων. Όλα αυτά απαιτούνται για να αξιοποιήσουμε το λιμάνι και τις χρηματοδοτήσεις μας πρέπει παράλληλα να υπάρχουν και άλλες υποδομές.

Σε αυτό το κλίμα λοιπόν το γενικό, με τις παρατηρήσεις μας και τις αγωνίες του πρώτου βαθμού αυτοδιοίκησης και βεβαίως του δεύτερου βαθμού αυτοδιοίκησης και εμένα προσωπικά, θα συνεχίσουμε έναν διάλογο στον οποίο επιμένουμε όλοι και με την τεχνοκρατική μας προσέγγιση για να έχουμε τα προσδοκώμενα αποτελέσματα.

Θέλω να ευχαριστήσω όλους τους δημάρχους και τα δημοτικά συμβούλια που σήμερα δια των εκπροσώπων τους, ήταν παρόντες όπως και οι περιφερειακοί σύμβουλοι μας και οι φορείς του και ο κύριος Πρύτανης για να θέσει και το δικό του ζήτημα που είναι το ακαδημαϊκό ισοδύναμο, για τα παιδιά μας τα οποία φοιτούν στα πανεπιστήμια, εμείς στηρίζουμε και το Ιόνιο Πανεπιστήμιο, όπως ξέρετε σταθερά και είναι στο σχεδιασμό μας και έχουμε ένα κλίμα άριστης συνεργασίας.

Πιστεύω μέσα από αυτόν το διάλογο ο οποίος θα συνεχιστεί να έχουμε τα καλύτερα αποτελέσματα, δεν λειτουργούμε ανταγωνιστικά με κανένα φορέα, έχουμε συμμάχους σήμερα πετύχαμε και αυτή την καλή συμμαχία, οι αυτοδιοικητικές εκλογές τελείωσαν και έτσι μαζί με τους βουλευτές θα συνεργαστούμε για να δώσουμε λύσεις στα προβλήματα.

Ήταν προσκεκλημένοι και οι 2 βουλευτές μας και ο κύριος Μπιάγκης και ο κύριος Αυλωνίτης, αλλά οι υποχρεώσεις τους κοινοβουλευτικές τους κράτησαν εκτός Κέρκυρας, άρα βλέπετε ότι τον διάλογο τον επιζητάμε, τα προβλήματα δεν μας φοβίζουν, είμαστε εδώ για να δίνουμε απαντήσεις, όχι να μιλάμε αλλά να ακούμε καλά και τους συμπολίτες μας και τα προβλήματα της καθημερινότητας όπως και το επιχειρηματικό κόσμο, ο οποίος ασχολείται και με τον τουρισμό και βεβαίως οι βασικές υποδομές που έχουν σχέση για τα λιμάνια μας, με την ποιότητα των μονίμων κατοίκων βεβαίως και την αξιοπιστία μας τους τουρίστες στους επισκέπτες μας. Ευχαριστώ!».

ΓΡΑΦΕΙΟ ΤΥΠΟΥ ΠΙΝ

ΚΕΡΚΥΡΑ ->
ΠΟΛΙΤΙΚΗ ->
ΕΛΛΑΔΑ ->
ΙΟΝΙΑ ΝΗΣΙΑ ->
ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ ->
ΚΟΣΜΟΣ ->
ΑΠΟΨΕΙΣ ->
ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ ->
Ο ΚΟΥΚΟΣ ΠΟΥ ΜΙΛΑΕΙ ->
Επιστροφή Στην Κορυφή