Τίτλοι Ειδήσεων
Αρχική » Eρώτηση ΚΚΕ στη Βουλή για την κατάργηση της κυριακάτικης αργίας

Eρώτηση ΚΚΕ στη Βουλή για την κατάργηση της κυριακάτικης αργίας

«Σύμφωνα με επαναλαμβανόμενες καταγγελίες του Κερκυραϊκού Συνδέσμου Ιδιωτικών Υπαλλήλων, τα δύο καταστήματα της πολυεθνικής “Lidl” στην πόλη της Κέρκυρας άρχισαν να λειτουργούν και τις Κυριακές. Η λειτουργία ξεκίνησε την Κυριακή 19/5/2024, συνεχίζεται κάθε Κυριακή και προγραμματίζεται για όλο το διάστημα της θερινής περιόδου, ενώ μάλιστα ήδη έχουν ανακληθεί όλες οι άδειες του προσωπικού» αναφέρει το ΚΚΕ.

Σημειώνει δε: «Η εργοδοσία της πολυεθνικής, για την κυριακάτικη λειτουργία των καταστημάτων της, επικαλείται την απόφαση της πρώην Δημάρχου του Δήμου Κεντρικής Κέρκυρας και Διαποντίων Νήσων (ΑΔΑ: ΨΡΔ646ΜΓ2Α-Β6Α), η οποία όμως εξαιρεί ρητά τις υπεραγορές (supermarket) από τη λειτουργία τις Κυριακές κατά την παραπάνω περίοδο. Προκύπτει δηλαδή ζήτημα παράνομης λειτουργίας για το παραπάνω διάστημα αλλά και για το επόμενο που εξαγγέλλει η εργοδοσία. Το θέμα αυτό συζητήθηκε στις 28/5/2024 και στο Δημοτικό Συμβούλιο της Κεντρικής Κέρκυρας και Διαποντίων Νήσων, όπου επιβεβαιώθηκε ότι η απόφαση αυτή δεν αφορά τα συγκεκριμένο είδος καταστημάτων. Επίσης, στις 19/5/2024 πραγματοποίησε επιτόπιο έλεγχο και το Τμήμα Κέρκυρας του Σώματος Επιθεώρησης Εργασίας, από όπου και τελικά επιβλήθηκαν πρόστιμα 6200 ευρώ στην εταιρεία με απόφαση του Τμήματος στις 4/6/2024 (έγγραφο με αρ. πρωτ. 305078).

Ιδιαίτερα ερωτηματικά προκαλεί η στάση της αστυνομίας, η οποία με κάθε τρόπο δικαιολογεί το άνοιγμα των καταστημάτων ισχυριζόμενη αρχικά ότι υπάρχει άδεια και στη συνέχεια αφού της επισημαίνονται τα πραγματικά γεγονότα, δηλώνει αναρμόδια τόσο για να κάνει έλεγχο όσο και για να εφαρμόσει τη σχετική απόφαση του Δήμου.

Το τελικό αποτέλεσμα είναι ότι, μία πολυεθνική λειτουργεί παράνομα τα καταστήματά της, παρά τα πρόστιμα και τους ελέγχους και το θεσμικό πλαίσιο, που ισχύει και έχει διαμορφωθεί, την προστατεύει.

Η παραπάνω μεθόδευση στρέφεται εναντίον των εργαζομένων καθώς, εφόσον περάσει, θα έχει επιπτώσεις στην υγεία τους, στην προσωπική, οικογενειακή και κοινωνική τους ζωή, στη μητρότητα κλπ. αλλά και στους αυτοαπασχολούμενους και μικρούς επαγγελματίες, που τελικά θα αναγκαστούν να βάλουν λουκέτο μη αντέχοντας τον ανταγωνισμό με τις πολυεθνικές.

ΕΡΩΤΑΤΑΙ η κ. Υπουργός, τι μέτρα θα λάβει έτσι ώστε:

– Να σταματήσει η εργοδοσία της Lidl το άνοιγμα των καταστημάτων της στην Κέρκυρα τις Κυριακές και να κατοχυρωθεί η Κυριακή ως υποχρεωτική αργία για όλους.

– Να ενισχυθούν οι ελεγκτικοί μηχανισμοί και το Σώμα Επιθεώρησης Εργασίας με προσωπικό, μέσα και αρμοδιότητες».

Ο Βουλευτής

Έξαρχος Νίκος»

ΚΕΡΚΥΡΑ ->
ΠΟΛΙΤΙΚΗ ->
ΕΛΛΑΔΑ ->
ΙΟΝΙΑ ΝΗΣΙΑ ->
ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ ->
ΚΟΣΜΟΣ ->
ΑΠΟΨΕΙΣ ->
ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ ->
Ο ΚΟΥΚΟΣ ΠΟΥ ΜΙΛΑΕΙ ->
Επιστροφή Στην Κορυφή