Τίτλοι Ειδήσεων
Αρχική » Ερώτηση (και) Αλ.Αυλωνίτη για να μην χαθεί η έκπτωση του 10% στον ΕΝΦΙΑ χιλιάδων ιδιοκτητών ακινήτων

Ερώτηση (και) Αλ.Αυλωνίτη για να μην χαθεί η έκπτωση του 10% στον ΕΝΦΙΑ χιλιάδων ιδιοκτητών ακινήτων

Ερώτηση για τον αποκλεισμό χιλιάδων ιδιοκτητών ασφαλισμένων κατοικιών από την έκπτωση 10% του ΕΝΦΙΑ, λόγω προϋποθέσεων που τέθηκαν σε σχέση με την ασφάλιση των εν λόγω ακινήτων, κατέθεσαν 24 βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία προς τον Υπουργό Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών, με πρωτοβουλία του Νίκου Παππά, τομεάρχη Οικονομικών της Κ.Ο. του κόμματος  και συνυπογραφή του βουλευτή Κέρκυρας ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ Αλέξανδρου Αυλωνίτη.

 

Οι βουλευτές τονίζουν ότι «οι προδιαγραφές της ρύθμισης δημιουργούν σύγχυση και ανισότητες μεταξύ των ασφαλισμένων» και ρωτούν τον κ. Χατζηδάκη: «Θα προβείτε στις απαραίτητες νομοθετικές παρεμβάσεις προκειμένου να μην απολέσουν το δικαίωμα έκπτωσης χιλιάδες φορολογούμενοι επειδή το συμβόλαιο ασφάλισης που είχαν κάνει και είχε αναρτηθεί στην εφαρμογή από την ΑΑΔΕ υπολείπεται του ορίου των 900 ευρώ ανά τ.μ. ή δεν προέβλεπε ασφάλιση από κίνδυνο καταστροφής λόγω πλημμύρας προκληθείσας από φυσικά φαινόμενα;».

Το κείμενο της ερώτησης:

Ερώτηση

Προς τον Υπουργό Εθνικής Οικονομίας & Οικονομικών

Θέμα: «Απώλεια έκπτωσης στον ΕΝΦΙΑ για χιλιάδες ιδιοκτήτες ακινήτων»

Σύμφωνα με τη διάταξη της παραγράφου 3 του άρθρου 7Ζ του ν.4223/2013 και την υπ’ αριθμόν Α.1014/2024 κοινή απόφαση του υφυπουργού Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών Χάρη Θεοχάρη και του διοικητή της ΑΑΔΕ Γιώργου Πιτσιλή θεσπίστηκε η χορήγηση μείωσης του Ενιαίου Φόρου Ιδιοκτησίας Ακινήτων (ΕΝΦΙΑ) για κατοικίες φυσικών προσώπων που ασφαλίζονται για σεισμό, πυρκαγιά και πλημμύρα.

Μια δυσάρεστη έκπληξη όμως έκρυβε για χιλιάδες ιδιοκτήτες ασφαλισμένων κατοικιών η πλατφόρμα myProperty της ΑΑΔΕ μέσω της οποίας οι φορολογούμενοι «κλειδώνουν» την έκπτωση έως 10% στον φετινό λογαριασμό του ΕΝΦΙΑ.

Οι φορολογούμενοι που έσπευσαν στην πλατφόρμα και έχουν κατοικία που βρίσκεται σε όροφο αν και δεν αντιμετωπίζουν κανέναν κίνδυνο καταστροφής λόγω πλημμύρας ,διαπίστωσαν πως δεν δικαιούνται την έκπτωση, καθώς το ασφαλιστήριο συμβόλαιο τους καλύπτει τους κινδύνους για σεισμό και πυρκαγιά όχι όμως για πλημμυρικά φαινόμενα. Η προαναφερθείσα Κοινή απόφαση ορίζει ότι για να δοθεί η μείωση έως 10% του ΕΝΦΙΑ θα πρέπει οι κατοικίες κατά το προηγούμενο έτος να έχουν ασφαλιστεί σωρευτικά και για τους τρεις κινδύνους, δηλαδή για σεισμό, πυρκαγιά και πλημμύρα, για χρονικό διάστημα τουλάχιστον τριών μηνών.

Παράλληλα, απώλεια του δικαιώματος έκπτωσης αντιμετωπίζουν και πολλοί άλλοι ιδιοκτήτες με το όριο των 900 ευρώ ανά τ.μ. που προβλέπεται στην απόφαση και από το οποίο πολλά παλαιά συμβόλαια υπολείπονται ελάχιστα καθώς και ο συνυπολογισμός των βοηθητικών χώρων, υποχρέωση που δεν γνώριζαν ούτε οι ίδιοι, αλλά ούτε καν οι ασφαλιστές τους.

Επειδή τα στοιχεία για την κάλυψη της ασφάλισης των κατοικιών στην πλατφόρμα της ΑΑΔΕ είναι προσυμπληρωμένα με βάση αυτά που έχουν σταλεί από τις ασφαλιστικές εταιρείες και δεν επιδέχονται καμιας αλλαγής.
Επειδή οι προδιαγραφές της ρύθμισης δημιουργούν σύγχυση και ανισότητες μεταξύ των ασφαλισμένων.

Ερωτάται ο αρμόδιος Υπουργός
1. Θα προβεί στις απαραίτητες νομοθετικές παρεμβάσεις προκειμένου να μην απωλέσουν το δικαίωμα έκπτωσης χιλιάδες φορολογούμενοι επειδή το συμβόλαιο ασφάλισης που είχαν κάνει και είχε αναρτηθεί στην εφαρμογή από την ΑΑΔΕ υπολείπεται του ορίου των 900€ ή δεν προέβλεπε ασφάλιση από κίνδυνο καταστροφής λόγω πλημμύρας προκληθείσας από φυσικά φαινόμενα.

Οι Ερωτώντες Βουλευτές
Παππάς Νικόλαος

Αποστολάκης Ευάγγελος
Αυλωνίτης Αλέξανδρος – Χρήστος
Βέττα Καλλιόπη
Γαβρήλος Γιώργος
Γιαννούλης Χρήστος
Δούρου Ρένα
Ζαμπάρας Μιλτιάδης
Καλαματιανός Διονύσης
Καραμέρος Γιώργος
Κασιμάτη Νίνα
Κεδίκογλου Συμεών
Κόκκαλης Βασίλης
Κοντοτόλη Μαρίνα
Μάλαμα Κυριακή
Μαμουλάκης Χάρης
Μεϊκόπουλος Αλέξανδρος
Μπάρκας Κωνσταντίνος
Νοτοπούλου Κατερίνα
Παναγιωτόπουλος Ανδρέας
Παπαηλιού Γιώργος
Πούλου Παναγιού
Χρηστίδου Ραλλία
Ψυχογιός Γεώργιος

 

ΚΕΡΚΥΡΑ ->
ΠΟΛΙΤΙΚΗ ->
ΕΛΛΑΔΑ ->
ΙΟΝΙΑ ΝΗΣΙΑ ->
ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ ->
ΚΟΣΜΟΣ ->
ΑΠΟΨΕΙΣ ->
ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ ->
Ο ΚΟΥΚΟΣ ΠΟΥ ΜΙΛΑΕΙ ->
Επιστροφή Στην Κορυφή