Τίτλοι Ειδήσεων
Αρχική » Εργατικό Κέντρο Κέρκυρας: «Η ζωή μας είναι σε κίνδυνο»

Εργατικό Κέντρο Κέρκυρας: «Η ζωή μας είναι σε κίνδυνο»

«Ένα νέο εργατικό ατύχημα, αυτή τη φορά σε εργολαβία στη Χρυσηίδα, ήρθε να προστεθεί στην καταιγίδα των εργατικών ατυχημάτων που έχει εκδηλωθεί στους χώρους δουλειάς το τελευταίο διάστημα.

Η ένταση της εργασίας έχει ανάψει κόκκινο, η σύνθεση προσωπικού είναι η ελάχιστη, οι απαιτήσεις των εργοδοτών μεγάλες, και τα αναγκαία μέτρα προστασίας κοστίζουν στους πλουτοκράτες, οι οποίοι επιχειρούν να κερδίσουν και μέσα από την «οικονομία» στα μέσα προστασίας» σημειώνει σε ανακοίνωσή του το ΕΚΚ.

Το Εργατικό Κέντρο Κέρκυρας τονίζει ότι: «Εκτός του θανάτου του συναδέλφου στη ΔΕΔΔΗΕ και του σοβαρού τραυματισμού στη Χρυσηίδα, το τελευταίο διάστημα λαμβάνουμε πλήθος πληροφοριών για εργατικά ατυχήματα με σοβαρούς ή ελαφρύτερους τραυματισμούς:

  • Τουλάχιστον τέσσερα ατυχήματα εργαζομένων σε delivery
  • Δύο μαζικές δηλητηριάσεις εργαζομένων από φαγητό στο εστιατόριο προσωπικού στο ίδιο ξενοδοχείο
  • Δύο λιποθυμικά επεισόδια από εισπνοή υδροχλωρικού οξέως σε ξενοδοχεία στη Δυτική και Βόρεια Κέρκυρα.
  • Αναρίθμητες άλλες λιποθυμίες και πτώσεις στους χώρους εργασίας ή κατά τη μετάβαση από και προς το σπίτι των εργαζομένων. Μία από αυτές έξω από ξενοδοχείο της Νότιας Κέρκυρας και μία άλλη σε ξενοδοχείο της Βόρειας Κέρκυρας, τα οποία η εργοδοσία αρνείται να δηλώσει ως εργατικά ατυχήματα.
  • Εξάρθρωση ώμου κατά την εκτέλεση των καθηκόντων εργαζομένης σε ξενοδοχείο στη Δυτική Κέρκυρα. Στην ίδια περιοχή, σοβαρός τραυματισμός εργαζομένης στην κουζίνα ξενοδοχείου και, δύο μέρες μετά, στην ίδια κουζίνα, εργαζόμενος υπέστη έγκαυμα από φαγητό που έπεσε πάνω του.
  • Πολλά περιστατικά ολισθήσεων και πτώσεων (με ποικίλα κτυπήματα και τραύματα) σε κουζίνες ξενοδοχείων και εστιατορίων
  • Πτώση εργαζομένου από σκαλωσιά τριών μέτρων σε ξενοδοχείο στη Νότια Κέρκυρα.

Η ένταση της εργασίας πρόκειται να αυξηθεί τις επόμενες ημέρες, λόγω και της αύξησης του Τουρισμού. Ατελείωτα ωράρια, χωρίς διαλείμματα και ρεπό, έχουν οδηγήσει τους εργαζόμενους πέρα από τα όρια της εξάντλησης. Η υπερκόπωση, η ζέστη, η ένταση των ρυθμών εργασίας, σε συνδυασμό με τα ελλιπή μέτρα προστασίας δημιουργούν όλες τις προϋποθέσεις για να προκύψουν νέα εργατικά ατυχήματα.

Καλούμε όλους τους εργαζομένους να είναι ιδιαίτερα προσεκτικοί, να εργάζονται σε ανθρώπινους ρυθμούς εργασίας ανεξάρτητα από τις απαιτήσεις της εργοδοσίας, να απαιτούν τα διαλείμματα και τα ρεπό τους, να αποφεύγουν την έκθεσή τους στον ήλιο και σε υψηλές θερμοκρασίες, να απαιτούν από τους εργοδότες τη χορήγηση των μέσων ατομικής προστασίας, καθώς και λήψη όλων των απαραίτητων μέτρων.

Όποτε διαπιστώνουν κίνδυνο για την υγεία και τη σωματική τους ακεραιότητα, να ενημερώνουν άμεσα το σωματείο τους και το Εργατικό Κέντρο. Όλοι οι εργαζόμενοι οφείλουμε να είμαστε σε αγωνιστική επαγρύπνηση κι ετοιμότητα, ώστε συλλογικά και μαζικά να δώσουμε απάντηση στον εργασιακό μεσαίωνα που ζούμε».

ΚΕΡΚΥΡΑ ->
ΠΟΛΙΤΙΚΗ ->
ΕΛΛΑΔΑ ->
ΙΟΝΙΑ ΝΗΣΙΑ ->
ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ ->
ΚΟΣΜΟΣ ->
ΑΠΟΨΕΙΣ ->
ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ ->
Ο ΚΟΥΚΟΣ ΠΟΥ ΜΙΛΑΕΙ ->
Επιστροφή Στην Κορυφή