Τίτλοι Ειδήσεων
Αρχική » Επίτιμος διδάκτορας του Τμήματος Πληροφορικής του Ιονίου Πανεπιστημίου αναγορεύτηκε ο Ομότιμος Καθηγητής Jack J. Dongarra

Επίτιμος διδάκτορας του Τμήματος Πληροφορικής του Ιονίου Πανεπιστημίου αναγορεύτηκε ο Ομότιμος Καθηγητής Jack J. Dongarra

Την Πέμπτη 16 Μαΐου 2024 και ώρα 20:00 στην Ιόνιο Ακαδημία, στην Κέρκυρα,  πραγματοποιήθηκε με μεγάλη λαμπρότητα και έκδηλο θαυμασμό, η τελετή αναγόρευσης του Ομότιμου Καθηγητή Jack J. Dongarra σε Επίτιμο Διδάκτορα του Τμήματος Πληροφορικής του Ιονίου Πανεπιστημίου.

Η εμβληματική για το Τμήμα, το Πανεπιστήμιο, αλλά και το γενικότερο χώρο της πληροφορικής στην Ελλάδα, αναγόρευση, πραγματοποιήθηκε στο πλαίσιο εορτασμού των 20 ετών από την ίδρυση του Τμήματος Πληροφορικής του Ιονίου Πανεπιστημίου.

Η τελετή αναγόρευσης πραγματοποιήθηκε από τον Πρύτανη του Ιονίου Πανεπιστημίου, Καθηγητή Ανδρέα Φλώρο, με τη συμμετοχή του Προέδρου του Τμήματος Πληροφορικής, Καθηγητή Εμμανουήλ Μάγκου, του εκλεγμένου μέλος του Συμβουλίου Διοίκησης του Ιονίου Πανεπιστημίου, Καθηγητή Παναγιώτη Βλάμου και μελών της Συγκλήτου του Ι.Π.  Την τελετή παρακολούθησαν εκλεκτοί προσκεκλημένοι από τον Ακαδημαϊκό χώρο, ανάμεσά τους και ο Ομότιμος Καθηγητής του Τμήματος Πληροφορικής Βασίλειος Χρυσικόπουλος, πρώην Πρύτανης του Ι.Π. και εμπνευστής της ίδρυσης του Τμήματος, σημαντικά στελέχη της αγοράς πληροφορικής, εκπρόσωποι των τοπικών αρχών, διδάσκοντες και φοιτητές του Ιονίου Πανεπιστημίου και πλήθος κοινού.

Ο Πρύτανης του Ιονίου Πανεπιστημίου, Καθηγητής Ανδρέας Φλώρος, στην προσφώνησή του προς τον τιμώμενο,  τόνισε ότι η απονομή του Τίτλου του Επίτιμου Διδάκτορα στον Ομότιμο Καθηγητή Jack J. Dongarra,  συνιστά παράλληλα φόρο τιμής, σε όλους τους πρωτοπόρους της επιστήμης των υπολογιστών, που με την άοκνη και συστηματική προσπάθειά τους, θέτουν τα θεμέλια για την εξέλιξή της. Επισήμανε ότι η τελετή αποτελεί εμβληματικό γεγονός για το Ιόνιο Πανεπιστήμιο, καθώς συμπίπτει με τον εορτασμό της 20ετούς επιτυχημένης πορείας του Τμήματος Πληροφορικής, τα 40 χρόνια του Ιονίου Πανεπιστημίου και τα 200 της Ιονίου Ακαδημίας. Ενισχύει τη φήμη του ως κέντρου αριστείας και αναδεικνύει το Ιόνιο Πανεπιστήμιο ως έναν από τους παγκοσμίως αναγνωρισμένους προορισμούς για την εκπαίδευση και την έρευνα. Ευχήθηκε τέλος, η λαμπρή πορεία του τιμώμενου, να αποτελέσει πρότυπο και πηγή έμπνευσης για τους νεότερους επιστήμονες και παράδειγμα για όλους, στα χρόνια που θα έρθουν.

Ο Καθηγητής του Τμήματος Πληροφορικής και εκλεγμένο μέλος του Συμβουλίου του Ι.Π. , Παναγιώτης Βλάμος, στον έπαινο που ανέγνωσε για τον τιμώμενο, αναφέρθηκε αναλυτικά στις εντυπωσιακές διακρίσεις του, μεταξύ των οποίων και η κορυφαία στο χώρο της πληροφορικής απονομή του 2021 ACM TuringAward, διάκρισης ισοδύναμου κύρους με βραβείο Nobel.  Επισήμανε επίσης τις πολλές και ιδιαίτερα σημαντικές συνεισφορές του στους αριθμητικούς αλγορίθμους στη γραμμική άλγεβρα, στους παράλληλους υπολογισμούς, στη χρήση προηγμένων αρχιτεκτονικών υπολογιστών, στη μεθοδολογία προγραμματισμού και στα εργαλεία για παράλληλους υπολογιστές. Ο έπαινος του κουΒλάμου για τον Jack J. Dongarra, έκλεισε με τη διαπίστωση ότι το Τμήμα Πληροφορικής του Ιονίου Πανεπιστημίου πρωτοστατεί στην έρευνα, στην Ελλάδα και το εξωτερικό και έχει αναπτύξει σημαντικές διεθνείς συνεργασίες οι οποίες το τοποθετούν στο επίκεντρο της διεθνούς έρευνας. Σε αυτό ακριβώς το πλαίσιο, η αναγνώριση του έργου διακεκριμένων επιστημόνων από το πεδίο των ηλεκτρονικών υπολογιστών δεν αποτελεί μόνο χρέος αλλά φανερώνει παράλληλα και τη διεθνή διάσταση του Τμήματος Πληροφορικής του Ι.Π.. Δήλωσε δε βέβαιος ότι η εκδήλωση θα χαραχθεί ως μια ξεχωριστή στιγμή για την ιστορία του Ιονίου Πανεπιστημίου.

Τέλος ο Πρόεδρος του Τμήματος Πληροφορικής, Καθηγητής Εμμανουήλ Μάγκος, ανέγνωσε το ψήφισμα του Τμήματος, με το οποίο ομόφωνα αποφασίστηκε η ανάδειξη του τιμώμενου σε Επίτιμο Διδάκτορα του Τμήματος, καθώς: “υπηρέτησε με σπουδαίο τρόπο την επιστήμη της πληροφορικής, διαπρέποντας ιδιαιτέρως και παγκοσμίως, δίδαξε δε πλείστους μαθητές ακούραστα και με επιμέλεια και αναδείχθηκε σε εγκρατέστατο σκαπανέα της υπολογιστικής επιστήμης και της παράλληλης υπολογιστικής”.

Μετά την τελετή, ο κ. Dongarra δήλωσε βαθύτατα συγκινημένος την τιμή που του έκανε το Τμήμα Πληροφορικής του Ιονίου Πανεπιστημίου να τον ανακηρύξει επίτιμο διδάκτορά του και εξέφρασε τις θερμές του ευχαριστίες προς το Τμήμα και την Διοίκηση τουΠανεπιστημίου γι’ αυτήν την αναγνώριση. Πρόσθεσε ότι νιώθει περήφανος που είναι πλέον μέλοςενός ιδρύματος υψηλού κύρους όπως το Ιόνιο Πανεπιστήμιο και επαίνεσε το έργο και την αφοσίωση του ακαδημαϊκού προσωπικού που προάγει την παιδεία και την γνώση. «Η αναγνώριση που έλαβα αποτελεί σταθμό στη ζωή μου … Ητελετή επιτιμοποίησηςθα μου μείνει αλησμόνητη, όπως και η θερμή υποδοχή και φιλοξενία σας. Η εμπειρία που αποκόμισα ήταν εξαιρετικά συγκινητικήκαι μου δίνει έμπνευση και αφοσίωση να συνεχίσωτην πορεία μου προς την αριστεία … είμαι πρόθυμος να υποστηρίξω και να προωθήσω τις αξίες και την αποστολή του Τμήματος Πληροφορικής του Ιονίου Πανεπιστημίου μέσα στα επόμενα χρόνια», ανέφερε μεταξύ άλλων ο κ. Dongarraστην ευχαριστήρια επιστολή του προς τον Πρύτανη του Ιονίου Πανεπιστημίου και τον Πρόεδρο του Τμήματος.

Η  βιντεοσκοπημένη τελετή επιτιμοποίησης είναι διαθέσιμη, από το κανάλι YouTube του Ιονίου Πανεπιστημίου: https://youtu.be/1siE8YrbQKw

Λεζάντα φωτογραφίας (από αριστερά προς τα δεξιά): Ο Πρόεδρος του Τμήματος Πληροφορικής, Καθ. Εμμανουήλ Μάγκος, ο Ομ. Καθηγητής JackJ. Dongarraκαι ο Πρύτανης του Ιονίου Πανεπιστημίου Καθ. Ανδρέας Φλώρος

 

 

ΚΕΡΚΥΡΑ ->
ΠΟΛΙΤΙΚΗ ->
ΕΛΛΑΔΑ ->
ΙΟΝΙΑ ΝΗΣΙΑ ->
ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ ->
ΚΟΣΜΟΣ ->
ΑΠΟΨΕΙΣ ->
ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ ->
Ο ΚΟΥΚΟΣ ΠΟΥ ΜΙΛΑΕΙ ->
Επιστροφή Στην Κορυφή