Τίτλοι Ειδήσεων
Αρχική » Επιστολή  Αυλωνίτη για τον αποκλεισμό των δικηγόρων των ανεξαρτήτων αρχών από την επιλογή δικαστικών αντιπροσώπων στις Ευρωεκλογές

Επιστολή  Αυλωνίτη για τον αποκλεισμό των δικηγόρων των ανεξαρτήτων αρχών από την επιλογή δικαστικών αντιπροσώπων στις Ευρωεκλογές

Επιστολή προς τους Υπουργούς Εσωτερικών και Δικαιοσύνης απέστειλε ο Βουλευτής Κέρκυρας και Τομεάρχης Δικαιοσύνης του ΣΥΡΙΖΑ – Προοδευτική Συμμαχία, Αλέξανδρος Αυλωνίτης σχετικά με τον αποκλεισμό των δικηγόρων των ανεξαρτήτων αρχών από την επιλογή δικαστικών αντιπροσώπων στις ευρωεκλογές.

Ο Τομεάρχης τονίζει ότι ο απροσδόκητος αποκλεισμός από την υποβολή αίτησης προτίμησης των δικηγόρων των ανεξαρτήτων αρχών, με την αιτιολογία της αναστολής άσκησης ενεργούς δικηγορίας, προσκρούει στην διατύπωση της διάταξης του άρθρου 68 του ΠΔ 26/2012, που προβλέπει ότι δικαστικοί αντιπρόσωποι διορίζονται «δικηγόροι» χωρίς να τίθεται άλλος περιορισμός, πλην αυτός του ηλικιακού ορίου των 67 ετών. Η προσπάθεια αποκλεισμού των δικηγόρων των Ανεξαρτήτων Αρχών από τις εκλογές συνιστά σοβαρή παρανομία  που θίγει την ίδια την εκλογική διαδικασία.

Ο κ.Αυλωνίτης καλεί τους Υπουργούς να ενεργήσουν θεσμικά, ώστε σε συνεργασία με την Ολομέλεια των Δικηγορικών Συλλόγων της χώρας, να προχωρήσουν στην συμπερίληψη των ονομάτων των παραληφθέντων δικηγόρων των ανεξαρτήτων αρχών στον κατάλογο δικαστικών αντιπροσώπων στις επικείμενες εκλογές, στη βάση της ισχύουσας νομοθεσίας.

Ακολουθεί το κείμενο της επιστολής :

Προς την Υπουργό Εσωτερικών

κα Νίκη Κεραμέως

Προς τον Υπουργό Δικαιοσύνης

κ. Γεώργιο Φλωρίδη

Προς την Εισαγγελία του Αρείου Πάγου. Τμήμα  Α1

Κοινοποίηση 

Προς τον

Πρόεδρο της Ολομέλειας

των Δικηγορικών Συλλόγων Ελλάδας

κ. Δημήτριο Βερβεσό

Θέμα : Ακόμα μια κίνηση υποβάθμισης και απαξίωσης των Ανεξάρτητων Αρχών. Οι δικηγόροι των ΑΝΕΞΑΡΤΗΤΩΝ ΑΡΧΩΝ αποκλείονται από την επιλογή δικαστικών αντιπροσώπων στις ευρωεκλογές

Οι δικηγόροι που υπηρετούν στις Ανεξάρτητες Αρχές τελούν σε υποχρεωτική αναστολή άσκησης του δικηγορικού λειτουργήματος δυνάμει του άρθρου 4 παρ.7 του ν. 3051/2002. Ωστόσο, συμμετείχαν όλα αυτά τα χρόνια κανονικά στις εκλογικές διαδικασίες, ως δικαστικοί αντιπρόσωποι,  για την ανάδειξη βουλευτών, ευρωβουλευτών και εκπροσώπων της τοπικής αυτοδιοίκησης. Φέτος, όμως, εν όψει των ευρωεκλογών (Ιουνίου 2024) έχουν αποκλειστεί από τους σχετικούς καταλόγους που εστάλησαν στον Άρειο Πάγο.

Αυτός ο απροσδόκητος αποκλεισμός από την υποβολή αίτησης προτίμησης, με την αιτιολογία της αναστολής άσκησης ενεργούς δικηγορίας, προσκρούει στην αδιάστικτη διατύπωση της διάταξης του άρθρου 68 του ΠΔ 26/2012, που προβλέπει ότι δικαστικοί αντιπρόσωποι διορίζονται «δικηγόροι» χωρίς να τίθεται άλλος περιορισμός, πλην αυτός του ηλικιακού ορίου των 67 ετών.

Εξ αυτού του λόγου οι Δικηγορικοί Σύλλογοι μέχρι σήμερα ,παρά τις αντίστοιχες εκλογικές Εγκυκλίους με το ίδιο λεκτικό, εφάρμοζαν την εκλογική νομοθεσία (π.δ. 26/2012), η οποία αρκείται στη δικηγορική ιδιότητα και δεν απαιτεί άσκηση επαγγέλματος. Φέτος, ωστόσο, για πρώτη φορά, οι Σύλλογοι διατείνονται ότι τους αναγκάζει ο ΑΠ να εξαιρέσουν τους δικηγόρους των Ανεξάρτητων Αρχών, και μάλιστα ακόμη και όσους είναι σε «μερική αναστολή» (όπως τα μέλη ΔΕΠ, άρθρο 32 Κώδικα Δικηγόρων).

Η διατύπωση που εμφανίζεται στην υπ’ αρ. 838/12.4.2024 εγκύκλιο του Α1 Τμήματος του Αρείου Πάγου: «Δεν περιλαμβάνονται όσοι εκ των δικηγόρων και των ασκούμενων δικηγόρων ευρίσκονται σε καθεστώς αναστολής άσκησης του δικηγορικού λειτουργήματος … από ειδική διάταξη τυπικού νόμου» στερείται νομικής θεμελίωσης (αναγόμενης στον Κώδικα Δικηγόρων, στο άρθρο 4 § 7 ν. 3051/2002 ή στο άρθρο 68 § 6 Π.Δ. 26/2012), οπότε, όπως είναι αυτονόητο προκειμένου περί απλής εγκυκλίου, δεν μπορεί να κατισχύσει του νόμου.

Η αναστολή αφορά την άσκηση δικηγορικού επαγγέλματος ενώ οι δικαστικοί αντιπρόσωποι επιλέγονται βάσει της δικηγορικής ιδιότητας. Οι δικηγόροι των Ανεξαρτήτων Αρχών βρίσκονται σε αναστολή του δικηγορικού επαγγέλματος, αλλά διατηρούν πλήρως την δικηγορική ιδιότητα, συμμετέχουν στις αρχαιρεσίες των Δικηγορικών Συλλόγων και επιπλέον με τις ετήσιες συνδρομές. Επιπλέον, λόγω της υπηρεσίας τους σε Ανεξάρτητες Αρχές,  διαθέτουν  ισχυρά εχέγγυα για τη διασφάλιση της νομιμότητας κατά την εκλογική διαδικασία.

Ήδη 46 δικηγόροι που υπηρετούν στο Συνήγορο του Πολίτη έχουν υποβάλλει σχετική διαμαρτυρία στον Πρόεδρο της Ολομέλειας των Δικηγορικών Συλλόγων της χώρας ζητώντας τη συμπερίληψή τους στον κατάλογο δικηγόρων που θα κληρωθούν στον Άρειο Πάγο ως δικαστικοί αντιπρόσωποι. Η προσπάθεια αποκλεισμού των δικηγόρων των Ανεξαρτήτων Αρχών από τις εκλογές συνιστά σοβαρή παρανομία  που θίγει την ίδια την εκλογική διαδικασία.

Ως εκ τούτου, σας καλώ για τις θεσμικές σας ενέργειες ώστε σε συνεργασία με την Ολομέλεια των Δικηγορικών Συλλόγων της χώρας, να ζητήσετε την συμπερίληψη των ονομάτων των παραληφθέντων δικηγόρων στον κατάλογο δικαστικών αντιπροσώπων στις επικείμενες εκλογές, στη βάση της ισχύουσας νομοθεσίας.

Με εκτίμηση,

Ο βουλευτής Κέρκυρας

και Τομεάρχης Δικαιοσύνης του ΣΥΡΙΖΑ Π.Σ

 

 

ΚΕΡΚΥΡΑ ->
ΠΟΛΙΤΙΚΗ ->
ΕΛΛΑΔΑ ->
ΙΟΝΙΑ ΝΗΣΙΑ ->
ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ ->
ΚΟΣΜΟΣ ->
ΑΠΟΨΕΙΣ ->
ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ ->
Ο ΚΟΥΚΟΣ ΠΟΥ ΜΙΛΑΕΙ ->
Επιστροφή Στην Κορυφή