Τίτλοι Ειδήσεων
Αρχική » Ένα εξάμηνο στην πλάτη. Γράφει ο Ηλίας Βαλάρης 

Ένα εξάμηνο στην πλάτη. Γράφει ο Ηλίας Βαλάρης 

Με ένα εξάμηνο στην πλάτη ήδη, οι αυτοδιοικητικοί μας παράγοντες αρχίζουν να μπαίνουν στο επίκεντρο της κριτικής και του ελέγχου από τους πολίτες, είτε τους αρέσει είτε όχι, πόσο μάλλον ακόμα κι αν θεωρούν πως είναι πολύ νωρίς για να βρίσκονται ενώπιον της λαϊκής ετυμηγορίας.

Έξι μήνες είναι αρκετοί πιθανώς  για να εξαντλήσουν υπομονή, ή το χρόνο προσαρμογής που οι πολίτες διέθεσαν και έτσι φτάνουμε στη γραμμή των πρώτων κρίσεων και… επικρίσεων.

Για τους ίδιους λόγους ξεκινάνε σιγά -σιγά οι έρευνες γνώμης διάφορων μέσων… ώστε να καταγραφεί μια πρώτη  εικόνα των τοπικών παραγόντων και των διοικήσεών τους, με τη θεματολογία των ερωτηματολογίων να είναι διερευνητική, αν και πρέπει να σας πω ότι στην ενότητα προβλημάτων που απασχολούν τους πολίτες, η ερώτηση είναι κλειστή, τόσο στον κατάλογο όσο και στον αριθμό, που επιτρέπεται μόνο μια επισήμανση, ως κυριότερη, ώστε ν’ αποφευχθεί εντέλει η πλημμυρίδα προβλημάτων που θα κατέγραφε ο κάθε συμμετέχοντας στην έρευνα.

Βέβαια, με μόλις ένα εξάμηνο πολλά συμπεράσματα για την πορεία των αυτοδιοικητικών δεν βγαίνουν, αλλά σίγουρα μπορούμε να δούμε τη στάση απέναντι στην νοοτροπία τους, τις προσεγγίσεις τους, αλλά και τη διαχείριση των «κληρονομιών» που παρέλαβαν κατά την ανάληψη των καθηκόντων τους.

Όπως είναι λογικό, κανείς δεν πιστεύω πως θα περίμενε από τους πρώτους μήνες να δει θεματικές κινήσεις, ή δρομολόγηση νέων παρεμβάσεων, που υποτίθεται ότι θα χαρακτηρίσουν τις νέες διοικητικές οντότητες. Οπότε είναι μοιραίο η διαχείριση έργων, παρεμβάσεων και ενεργειών να βασίζεται κατά κύριο λόγο στο έργο που άφησαν παρακαταθήκη οι προκάτοχοι, που έστω και για πολιτικούς λόγους οι νέοι είτε θα μειώσουν κατά δοκούν, είτε θα κρίνουν ως προβληματικό ή κι ανεπαρκές.

Παρ’ όλα αυτά με τις «κληρονομιές» που βρήκαν κινήθηκαν και για αρκετό διάστημα επίσης θα πορευτούν, οπότε ο τρόπος και η διαχείρισή τους δίνουν μια εικόνα για το ποιόν των νέων διοικούντων και κυρίως πόσο μεγαλοπρεπείς ή μικροπρεπείς είναι.

Άλλωστε δεν πρέπει να ξεχνάμε πως όσα προβλήματα συναντούν ελόγου τους σήμερα, τα ίδια αντιμετώπιζαν και οι προηγούμενοι, όπως κι ότι δεν μπορούσε να λυθεί για τους ίδιους λόγους στην πλειοψηφία τους δεν μπορούν να τα λύσουν και οι καινούργιες διοικήσεις και θα χρειαστεί να προσπαθήσουν ελπίζοντας πως θα βρουν τη λύση, έστω και δια μαγικών παρεμβάσεων.

Το μυστικό λοιπόν των αρχικών  αξιολογήσεων προφανώς και δεν βασίζεται στην απόδοση, αλλά στη στάση έναντι των προκλήσεων που απλώνονται μπροστά τους… κι αν κάτι φέρνει χαμηλές βαθμολογίες… δεν είναι άλλο από τη μίζερη προσέγγιση τόσο του παρελθόντος όσο και η γκρίνια για τα παραληφθέντα… που υποτίθεται πως και τα ήξεραν, αλλά και είχαν ιδέες πως να τα λύσουν, εξ ου και διεκδίκησαν την εντολή για τη διαχείριση των κοινών, με την υπόσχεση ότι είναι καλύτεροι και… ικανότεροι.

Για να δώσουμε ένα παράδειγμα, ώστε να κατανοηθεί το πλαίσιο που οι πολίτες βλέπουν αλλά οι αυτοδιοικητικοί παραβλέπουν είναι το ζήτημα της θλιβερής κατάστασης του υδρευτικού δικτύου, το οποίο είτε τα προηγούμενα χρόνια είτε τώρα είχε τα ίδια χάλια, αλλά ουδείς φαίνεται να καταφέρνει να διορθώσει, έστω κι αν παρακαλείται ακόμα κι ο Πρωθυπουργός να χρηματοδοτήσει από κεντρικούς πόρους την αντικατάστασή του.

Το ίδιο συμβαίνει και με το ενεργειακό κόστος και τις υπερχρεώσεις στη ΔΕΥΑΚ από τη ΔΕΗ… όπου κανείς δεν φαίνεται να επιθυμεί τον εξορθολιγισμό του τιμολογίου, όπερ και η επιχείρηση ύδρευσης βυθίζεται στα χρέη, ανεξάρτητα του ποιος κάθεται στον τοπικό θρόνο και ποιος διοικεί το… «μαγαζί». Το ίδιο επίσης συμβαίνει και με τη διαχείριση των σκουπιδιών, που περισσότερο όλοι στέκονται  στα λόγια και τα μεγαλεπήβολα σχέδια, αλλά στην ουσία  τα πράγματα παραμένουν στην ίδια κακή συνθήκη που τ’ άφησαν και οι προηγούμενοι και μάλιστα χωρίς προοπτική λύσεων στο άμεσο προσεχές διάστημα.

Εντέλει μιας και το εξάμηνο παρέρχεται και κάποια ιδέα για το πως κινούνται τα πράγματα και πως διαχειρίζονται οι τοπάρχες τις προκλήσεις, θα έλεγα πως το κλειδί είναι το… πολιτικό ύψος που διαθέτει  ο καθένας, κι ανάλογα με το ζόρι που έχει απέναντί του διαλέγει να δράσει και να ενεργήσει, οπότε κι επιλέγει τον τρόπο που θα διαχειριστεί τα στοιχήματα που οφείλει να κερδίσει.

 

ΚΕΡΚΥΡΑ ->
ΠΟΛΙΤΙΚΗ ->
ΕΛΛΑΔΑ ->
ΙΟΝΙΑ ΝΗΣΙΑ ->
ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ ->
ΚΟΣΜΟΣ ->
ΑΠΟΨΕΙΣ ->
ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ ->
Ο ΚΟΥΚΟΣ ΠΟΥ ΜΙΛΑΕΙ ->
Επιστροφή Στην Κορυφή