Τίτλοι Ειδήσεων
Αρχική » Εκδήλωση  της ΚΟΒ Ιονίου Πανεπιστημίου του ΚΚΕ – Κεντρικός ομιλητής ο Γιώργος Κεντρωτής

Εκδήλωση  της ΚΟΒ Ιονίου Πανεπιστημίου του ΚΚΕ – Κεντρικός ομιλητής ο Γιώργος Κεντρωτής

Με επιτυχία πραγματοποιήθηκε, την Τρίτη 23/4,  η εκδήλωση της ΚΟΒ Ιονίου Πανεπιστημίου του ΚΚΕ και των Φοιτητικών ΟΒ της ΚΝΕ με τίτλο «ΕΕ-Πανεπιστήμιο- Έρευνα: Μύθοι και Αλήθειες» σε αίθουσα του Ιονίου Πανεπιστημίου στην Κέρκυρα.

Η εκδήλωση ξεκίνησε με χαιρετισμό από την Τζο Μπάκα, φοιτήτρια του Τμήματος Τεχνών Ήχου και Εικόνας, η οποία στάθηκε στην σημασία που έχει οι φοιτητές να στείλουν μήνυμα αντεπίθεσης ξεκινώντας από την πρώτη κάλπη που θα στηθεί στις 22 Μάη για τις φοιτητικές εκλογές. Οι φοιτητές να ψηφίσουν όπως αγωνίστηκαν, όπως έδωσαν τον πολύμηνο αγώνα τους ενάντια στα Ιδιωτικά Πανεπιστήμια. Οι φοιτητές πιο δυνατοί και πιο έμπειροι να μαζικοποιήσουν τα ψηφοδέλτια της Πανσπουδαστικής Κίνησης Συνεργασίας.

Την κεντρική ομιλία έκανε ο Γιώργος Κεντρωτής, καθηγητής του Τμήματος Ξένων Γλωσσών, Μετάφρασης και Διερμηνείας του Ιονίου Πανεπιστημίου και υποψήφιος ευρωβουλευτής με το ΚΚΕ.

Ο Γιώργος Κεντρωτής στην αρχή της ομιλίας του ανέφερε ότι είναι τιμή του να συμμετέχει στις Ευρωεκλογές σαν υποψήφιος ευρωβουλευτής του ΚΚΕ.

Ανέφερε μεταξύ άλλων ότι το σύνθημα «Με ΚΚΕ πολύ πιο δυνατό για πανευρωπαϊκή αντεπίθεση. Σπάμε τα δεσμά της ΕΕ! Για την Ελλάδα και την Ευρώπη του σοσιαλισμού, για την Ευρώπη των εργατών, των αγροτών, των λαών!» είναι σήμερα καίριο, περιεκτικό και αληθινό. Σήμερα που η Ε.Ε. δεν έχει καμία σχέση με την ιστορία της Ευρώπης, αλλά είναι βασίλειο της διαφθοράς και παραγωγός σκανδάλων, που συμπεριφέρεται σαν υπερκράτος, δυνάστης και είναι ένας θεσμός δεσμευτικός, σήμερα χρειάζεται να σπάσουμε τα δεσμά της εκμετάλλευσης, παλεύοντας για την Ελλάδα και την Ευρώπη της κοινωνικής ευημερίας, της ειρήνης, της αλληλεγγύης και του σοσιαλισμού.

Στην συνέχεια, αναφέρθηκε στην Ανώτατη Εκπαίδευση και τα Ιδιωτικά Πανεπιστήμια, στάθηκε στην αντισυνταγματικότητα του νόμουκαι του άρθρου 16, δια της παράλογης, παράδοξης, παράνομης (παρ)ερμηνείας του Συντάγματος. Ανέφερε πως τα δημόσια πανεπιστήμιαόχι μόνο δεν αναβαθμίζονται, αλλά καταβαραθρώνονται. Τα ΑΕΙ θα διοικούνται και θα λειτουργούν σαν επιχειρήσεις, θα υποβιβάζονται, και θα κλείνουν. Θέλουν να φτιάξουν σούπερ μάρκετ της γνώσης και η σχέση κόστους- οφέλους, που έτσι κι αλλιώς υπάρχει στην κοινωνία, θα είναι αυτή που θα καθορίζει το πώς θα λειτουργούν τα πανεπιστήμια, ποια τμήματα θα κλείνουν. Αυτό αποτυπώνεται για παράδειγμα και στην οριστική κατάργηση του Τμήματος Περιφερειακής Ανάπτυξης στην Λευκάδα. Όπως επίσης, ανέφερε, με αυτό το κριτήριο ακόμη και το ΤΞΓΜΔ θα μπορούσε να κλείσει, αν φτιαχτεί στην Αθήνα Τμήμα μετάφρασης.

Η επίθεση στο ελληνικό Πανεπιστήμιο γίνεται εδώ και χρόνια, το σχέδιο των κυβερνήσεων διαχρονικά είναι να κλείσουν τα δημόσια Πανεπιστήμια, η παιδεία να μην είναι δημόσιο αγαθό. Σήμερα στο Πανεπιστήμιο, στην έρευνα, συνολικά στην επιστήμηθα έπρεπε να καλλιεργείται η ευγενής άμιλλα και όχι ο ανταγωνισμός, όχι το κριτήριο κόστους -οφέλους, όχι η λειτουργία των πανεπιστημίων με ιδιωτικοοικονομικά κριτήρια.

Ο Γιώργος Κεντρωτής έκλεισε την ομιλία του λέγοντας πως σήμερα το ΚΚΕ ξεσκεπάζει την επίθεση που υφίσταται η νεολαία, οι εκπαιδευτικοί, ο αγώνας ωστόσο πρέπει να συνεχιστεί και να δυναμώσει.Η υψηλή παιδεία θέλει υψηλό σθένος και όχι χειροκρότημα της εκάστοτε κυβερνητικής πολιτικής. Η γνώση πρέπει να είναι ελεύθερο αγαθό, η έρευνα υποδομή και η επιστήμη εποικοδόμημα, όπως έλεγε ο Μάρξ. Αυτά πρέπει να γίνουν για ένα αποκλειστικά δημόσιο και δωρεάν πανεπιστήμιο.

Στην συνέχεια ακολούθησε πλούσια συζήτηση, η οποία δεν στάθηκε μόνο στην Τριτοβάθμια Εκπαίδευση, αλλά συνολικότερα στην παιδεία, την υγεία, σε ό,τι απασχολεί την καθημερινότητα του λαού και της νεολαίας.

Κλείνοντας κάλεσε στην ενίσχυση του ευρωψηφοδελτίου του ΚΚΕ για πανευρωπαϊκή αντεπίθεση!

 

ΚΕΡΚΥΡΑ ->
ΠΟΛΙΤΙΚΗ ->
ΕΛΛΑΔΑ ->
ΙΟΝΙΑ ΝΗΣΙΑ ->
ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ ->
ΚΟΣΜΟΣ ->
ΑΠΟΨΕΙΣ ->
ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ ->
Ο ΚΟΥΚΟΣ ΠΟΥ ΜΙΛΑΕΙ ->
Επιστροφή Στην Κορυφή