Τίτλοι Ειδήσεων
Αρχική » Εύκολα καταγγέλλεις, δύσκολα υλοποιείς. Γράφει ο Ηλίας Βαλάρης

Εύκολα καταγγέλλεις, δύσκολα υλοποιείς. Γράφει ο Ηλίας Βαλάρης

Τα δύσκολα για τις νέες διοικήσεις δεν προκύπτουν με το καλημέρα, αλλά στην πορεία…  μιας και η αρχή κυριαρχείται από τον ενθουσιασμό, την ελπίδα, αλλά και την έπαρση του νέου.

Με δεδομένο πως κάθε αρχή εμπεριέχει και μια προσδοκία για πιθανή αλλαγή των δεδομένων, η κοινωνία στο σύνολό της, ακόμα και στην πλέον επιφυλακτική εκδοχή είναι πάντα ελαστική και της δίνει περίοδο προσαρμογής και χρόνο, αλλά υπό δύο πολύ σημαντικές προϋποθέσεις, δεν είναι δηλαδή απεριόριστος  και δεν ανέχεται την   υπεκφυγή.

Βλέπετε, στο κάθε ξεκίνημα υπάρχει η αντίληψη πως οι δυνάμεις των νέων είναι απεριόριστες, ικανές να ξεπεράσουν κάθε εμπόδιο και βέβαια παίζει και η περίπτωση της υπερεκτίμησης των δυνατοτήτων των παραγόντων, καθώς η μετάβαση από τη θεωρία και τις εκτιμήσεις «καφενείου» στην πραγματικότητα είναι συνήθως πολύ δύσκολη, όσο κι επίπονη.

Έτσι λοιπόν διατρέχοντας το πρώτο εξάμηνο  πλέον των νέων διοικήσεων αρχίζουμε να βλέπουμε τα «καλά» της εξ απαλών ονύχων εμπλοκής των παραγόντων στα κοινά, όπου η ευκολία της κριτικής είναι εύκολη,  αλλά εξαιρετικά δύσκολη η υλοποίηση των όσων για παράδειγμα καταγγέλλονται.

Οπότε δεν πρέπει να μας κάνει εντύπωση το γεγονός ότι το πολύ αρχικό διάστημα των νέων τοπικών αρχών ξεκίνησε με πολλές φανφάρες και μερεμέτια κατά βάση σε επίπεδο καθημερινότητας, γεγονός που συνηθίζεται σε κάθε νέα αρχή που λόγω του οίστρου και της επιλεκτικής ενεργοποίησης μερεμετίζει  κάποια από εκείνα που οι προκάτοχοί τους αμέλησαν και στη συνέχεια ακολουθούν οι βαρύγδουπες τοποθετήσεις περί των σκληρών προσπαθειών που καταβάλλονται για να επέλθει μια κανονικότητα που οι ηττημένοι δεν πέτυχαν!

Σημειώνω βέβαια πως μπορεί ν’ αποτελεί μια θεμιτή, αλλά  εξ εθίμου τακτική  μιας και στην ουσία αποτελεί μια παραπειστική διαδικασία, όπου κατά κόρο βασίζεται στην ανοχή του κόσμου και στα επικοινωνιακά τρικ που η εκάστοτε διοίκηση επιλέγει να ρίξει στη μάχη των εντυπώσεων.

Μόνο που ο χρόνος είναι αμείλικτος και πολύ γρήγορα φέρνει  τους… αιθεροβάμονες ενώπιον της πραγματικότητας και εκεί αρχίζουν  τα ζόρια και τα προβλήματα.

Βλέπετε όταν οι καινούργιοι βρεθούν ενώπιον των εμποδίων που αντιμετώπιζαν και οι προκάτοχοί τους χρειάζονται μεγάλη σύνεση, μέτρο και νηφαλιότητα για να τα βγάλουν πέρα και κυρίως δεν είναι δόκιμος τρόπος να επιστρατεύεται η φλυαρία και η φανφάρα για να καλυφθούν οι αδυναμίες όσο και τα αδιέξοδα που αντιμετωπίζουν.

Το αξιοπερίεργο βέβαια είναι πως όλα συμβαίνουν και βασανίζουν τις διοικήσεις λόγω του ενθουσιασμού των παραγόντων, των καλών προθέσεων που έχουν άπαντες, αλλά και της ατυχούς υπερφίαλης εκτίμησης των δυνατοτήτων, που δυστυχώς δεν προλαβαίνουν να συντονιστούν με τα προβλήματα και αναγκάζονται να τρέχουν πίσω από αυτά!

Άλλωστε όσες προσπάθειες και να γίνονται, ακόμα και με τις καλύτερες προθέσεις επισημαίνω, συμβαίνει κάτι, όπως για παράδειγμα η εμπλοκή στην  υδροδότηση της πόλης, που έχει  ταράξει τα πάντα και τους πάντες… οπότε ότι και να λέγεται, ότι κι αν αναρτάται, πόσο μάλλον ότι κι αν ψιθυρίζεται δεν έχει καμία σημασία, αφού το γεγονός ως πρόβλημα εκθέτει την τοπική διοίκηση.

Ακόμα και η επιστράτευση των κοινωνικών δικτύων ως μια άμεση επικοινωνία, που διεξάγεται όμως με όρους ρεπορταζιακής προσέγγισης του προβλήματος, πιθανώς για να κρατήσει μακριά από το βάρος την  ηγεσία δεν καταφέρνει ν’ αφήσει ανέγγιχτους τους πρωταγωνιστές, που αργά ή γρήγορα θα κληθούν ν’ αντιμετωπίσουν το κόστος, πολύ πιθανώς και αναδρομικά.

Θα έλεγα λοιπόν πως από τη στιγμή που η περίοδος προσαρμογής λαμβάνει άδοξα τέλος, καλό θα είναι να εμβαθύνουν οι τοπάρχες των προβλημάτων, αντί να τα κοιτάνε εξ αποστάσεως και να λειτουργούν ως ακόμα να τελούν υπό προεκλογικό οίστρο. Βλέπετε ο καιρός των διαπιστώσεων πέρασε κι ήρθε η ώρα να «λερώσουν» τα χέρια τους κάποιοι… όπως για παράδειγμα με τη ΔΕΥΑ Κέρκυρας, που καλό θα είναι σε πρώτη φάση «ν’ ανακαλύψουν  κατά πούθε πέφτει»!

ΚΕΡΚΥΡΑ ->
ΠΟΛΙΤΙΚΗ ->
ΕΛΛΑΔΑ ->
ΙΟΝΙΑ ΝΗΣΙΑ ->
ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ ->
ΚΟΣΜΟΣ ->
ΑΠΟΨΕΙΣ ->
ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ ->
Ο ΚΟΥΚΟΣ ΠΟΥ ΜΙΛΑΕΙ ->
Επιστροφή Στην Κορυφή