Τίτλοι Ειδήσεων
Αρχική » EΕ: Έρευνες για απάτη 600 εκατ. ευρώ του Ταμείου Ανάκαμψης – Οι αρχές προχώρησαν σε συλλήψεις

EΕ: Έρευνες για απάτη 600 εκατ. ευρώ του Ταμείου Ανάκαμψης – Οι αρχές προχώρησαν σε συλλήψεις

Στη σύλληψη 20 ατόμων στην Ιταλία, την Αυστρία, τη Ρουμανία και τη Σλοβακία προχώρησαν οι αρχές στο πλαίσιο μεγάλης έρευνας για μαζική απάτη που συνδέεται με το ευρωπαϊκό ταμείο ανάκαμψης (RRF).
Από τις επιχειρήσεις στην Ιταλία, στις οποίες συμμετείχαν 150 αξιωματικοί των μονάδων απάτης και της οικονομικής αστυνομίας, ακόμη 14 άτομα τέθηκαν σε κατ’ οίκον περιορισμό και ενω η διασυνοριακή έρευνα, συνεχίζεται.

Η αστυνομία, αναφέρει το POLITICO, πραγματοποίησε επίσης επιδρομές σε σπίτια και επιχειρήσεις, κατάσχοντας και δεσμεύοντας περιουσιακά στοιχεία, όπως διαμερίσματα και βίλες, κρυπτονόμισμα, ρολόγια Rolex, χρυσό και κοσμήματα, καθώς και μια Lamborghini, μια Porsche και ένα Audi Q8.
Η Ιταλία είναι ο μεγαλύτερος δικαιούχος του ταμείου της ΕΕ για την οικονομική ανάκαμψη μετά την κρίση, με 191,5 δισ. ευρώ σε επιχορηγήσεις και δάνεια ενώ η κυβέρνηση της πρωθυπουργού Τζόρτζια Μελόνι βρίσκεται υπό πίεση για να τηρήσει τις προθεσμίες του ταμείου , που υπάρχουν, για τις δαπάνες και την ολοκλήρωση των έργων.

Σύμφωνα με την αστυνομία, η φερόμενη απάτη πραγματοποιήθηκε από εγκληματική οργάνωση που περιελάμβανε επαγγελματίες με εμπειρία στην υποβολή αιτήσεων για δημόσια χρηματοδότηση, οι οποίοι βοήθησαν στην εξασφάλιση μετρητών για έργα αξίας δεκάδων εκατομμυρίων ευρώ που προορίζονταν για τη βελτίωση της ανταγωνιστικότητας και της ψηφιοποίησης των ιταλικών εταιρειών.

Η οικονομική αστυνομία ανακατασκεύασε τις ύποπτες συναλλαγές και εντόπισε «τη νομιμοποίηση τεράστιων παράνομων κερδών που πραγματοποιήθηκε μέσω ενός πολύπλοκου δικτύου εικονικών εταιρειών που δημιουργήθηκαν έξυπνα στην Ιταλία, την Αυστρία, τη Σλοβακία και τη Ρουμανία», ανέφερε σε ανακοίνωσή της η οικονομική αστυνομία της Ιταλίας.

Κατά την τελευταία δεκαετία, τα συνδικάτα του εγκλήματος έχουν γίνει όλο και πιο επιδέξια στην απόσπαση κεφαλαίων που διανέμονται από την ΕΕ για την ανάπτυξη και την ανοικοδόμηση. Οι εγκληματικές οργανώσεις έχουν διαφοροποιηθεί από τις παραδοσιακές πηγές εισοδήματος, όπως η εκβίαση και η ληστεία, προς όφελος της τσέπης των επιδοτήσεων της ΕΕ που παρέχουν μια πιο προσοδοφόρα και αξιόπιστη ροή εισοδήματος.

Οι επιχειρήσεις της Πέμπτης λαμβάνουν χώρα σε ολόκληρη την Ευρώπη με τη συμμετοχή των αστυνομικών δυνάμεων της Σλοβακίας, της Ρουμανίας και της Αυστρίας, καθώς και της Ευρωπαϊκής Εισαγγελίας (EPPO).

ΠΗΓΗ: ot.gr

ΚΕΡΚΥΡΑ ->
ΠΟΛΙΤΙΚΗ ->
ΕΛΛΑΔΑ ->
ΙΟΝΙΑ ΝΗΣΙΑ ->
ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ ->
ΚΟΣΜΟΣ ->
ΑΠΟΨΕΙΣ ->
ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ ->
Ο ΚΟΥΚΟΣ ΠΟΥ ΜΙΛΑΕΙ ->
Επιστροφή Στην Κορυφή