Τίτλοι Ειδήσεων
Αρχική » Ε.Σ.Α.μεΑ.: 7 Απριλίου Παγκόσμια Ημέρα Υγείας- Υπό κατάρρευση στην Ελλάδα

Ε.Σ.Α.μεΑ.: 7 Απριλίου Παγκόσμια Ημέρα Υγείας- Υπό κατάρρευση στην Ελλάδα

Η 7Η Απριλίου κάθε έτους είναι αφιερωμένη στην Παγκόσμια Υγεία.
Στην Ελλάδα η κατάσταση στον τομέα της Υγείας και στο Εθνικό Σύστημα Υγείας χειροτερεύει ολοένα και περισσότερο: Αν προ πανδημίας το ΕΣΥ στέναζε στα ράντζα, στις καθυστερήσεις των χειρουργείων, στην ανύπαρκτη πρόληψη και στις ελλείψεις γιατρών, μετά την οικονομική κρίση και την πανδημία, η κατάσταση έχει ξεπεράσει κάθε προηγούμενο, καθώς το σύστημα υγείας διαλύθηκε και καμιά θετική παρέμβαση δεν πραγματοποιείται. Υψηλότατο κόστος φαρμάκων που ολοένα και αυξάνεται και τεράστιες ελλείψεις, ατελείωτοι μήνες αναμονής για θεραπείες ή χειρουργεία για τους μη έχοντες, νοσοκομεία κλειστά ή υπό κατάρρευση, ιατρικό προσωπικό υπό κατάρρευση, πολίτες με χρόνιες παθήσεις χωρίς πρόσβαση σε φάρμακα και περίθαλψη, άτομα με αναπηρία που στερούνται βοηθημάτων και υποστήριξης, μηδέν αποκατάσταση και κανένα σχέδιο για βελτίωση στον ορίζοντα.
Η Ε.Σ.Α.μεΑ. και οι οργανώσεις μέλη της σε όλη χώρα θα συνεχίσουν αταλάντευτα να διεκδικούν ένα αναβαθμισμένο και ποιοτικά εκσυγχρονισμένο Εθνικό Σύστημα Υγείας, προς όφελος όλων των πολιτών ενώ αναφορικά με τα άτομα με αναπηρία και χρόνιες παθήσεις, η Συνομοσπονδία προτείνει τον σχεδιασμό πολιτικών για την υγεία και τη δημιουργία των απαραίτητων θεσμών και υποδομών για την οργάνωση και τη λειτουργία ενός συστήματος παροχής υπηρεσιών υγείας, στην αιχμή των ιατροτεχνολογικών εξελίξεων, με ταυτόχρονη ορθολογική διαχείριση των πόρων που απαιτούνται, μέσω των οποίων τα άτομα με αναπηρία και χρόνιες παθήσεις θα απολαμβάνουν το υψηλότερο δυνατό επίπεδο υγείας για την αύξηση της λειτουργικότητας και αυτονομίας τους.
Για την επίτευξη αυτού του σκοπού η ΕΣΑμεΑ κρίνει αναγκαία τη συμπερίληψη της διάστασης της αναπηρίας και της χρόνιας πάθησης σε όλες τις δημόσιες πολιτικές για την υγεία, για τη διασφάλιση της άσκησης του κοινωνικού δικαιώματος στην υγεία και της καθολικής πρόσβασης των πολιτών με αναπηρία και χρόνιες παθήσεις σε αποτελεσματικές παροχές υγείας, μέσω του εθνικού συστήματος υγείας, δημόσιου χαρακτήρα, σε ισότιμη κάλυψη αναγκών με τους υπόλοιπους πολίτες.
Μεταξύ άλλων η Ε.Σ.Α.μεΑ. διεκδικεί τη συμμετοχή της και των οργανώσεων μελών της σε όλους τους Φορείς Σχεδιασμού, Εφαρμογής και Αξιολόγησης πολιτικών για την υγεία. Ζητά επίσης την ενίσχυση και την προσβασιμότητα του ΕΣΥ, την επίλυση σοβαρών ζητημάτων που αφορούν στον ΕΟΠΠΥ, την ισότιμη πρόσβαση των ανασφάλιστων πολιτών με αναπηρία και χρόνιες παθήσεις σε δομές υγείας, σειρά θεμάτων που αφορούν στις μεταμοσχεύσεις και στην αιμοδοσία, καθώς και την εφαρμογή ενός σύγχρονου Εθνικού Συστήματος Αποκατάστασης.

ΚΕΡΚΥΡΑ ->
ΠΟΛΙΤΙΚΗ ->
ΕΛΛΑΔΑ ->
ΙΟΝΙΑ ΝΗΣΙΑ ->
ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ ->
ΚΟΣΜΟΣ ->
ΑΠΟΨΕΙΣ ->
ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ ->
Ο ΚΟΥΚΟΣ ΠΟΥ ΜΙΛΑΕΙ ->
Επιστροφή Στην Κορυφή