Τίτλοι Ειδήσεων
Αρχική » Eταιρεία Κερκυραϊκών Σπουδών – Μουσείο Σολωμού: Ευχαριστίες για τη συναυλία «Ντίνος Θεοτόκης»

Eταιρεία Κερκυραϊκών Σπουδών – Μουσείο Σολωμού: Ευχαριστίες για τη συναυλία «Ντίνος Θεοτόκης»

Η Εταιρεία Κερκυραϊκών Σπουδών εκφράζει τη χαρά και την ικανοποίησή της για την επιτυχία της ιστορικής εκδήλωσης-συναυλίας «Ντίνος Θεοτόκης: “Σ’ ένα πέλαο πλέω”», που πραγματοποιήθηκε την Τετάρτη 7 Φεβρουαρίου στην Αθήνα, υπό την αιγίδα της Βουλής των Ελλήνων, στην αίθουσα συναυλιών του Φιλολογικού Συλλόγου «Παρνασσός».

Το μεγάλο αυτό γεγονός, με το οποίο κορυφώθηκε ο κύκλος των εκτεταμένων δραστηριοτήτων της Εταιρείας Κερκυραϊκών Σπουδών για τα 100 χρόνια από τον θάνατο του σημαντικότατου Κερκυραίου συγγραφέα Κωνσταντίνου Θεοτόκη (1872-1923), αφήνει στην Κέρκυρα μια σημαντική παρακαταθήκη. Η μελοποίηση σονέτων του και η δημιουργία άλλων μελωδιών για τη ζωή και το έργο του, που παρουσιάστηκαν σε πρώτη παγκόσμια εκτέλεση, δημιούργησαν νέα δεδομένα για την ανάδειξη και τη διάδοση του έργου του εμβληματικού συγγραφέα, τόσο στην Κέρκυρα όσο και γενικότερα στη χώρα μας.

Η Eταιρεία σε ανακοίνωσή της τονίζει: «Εκφράζουμε τις ευχαριστίες μας στη Βουλή των Ελλήνων και τον πρόεδρό της Κωνσταντίνο Τασούλα, με απόφαση του οποίου, κατόπιν σχετικής πρότασής μας, η εκδήλωση-συναυλία τέθηκε υπό την αιγίδα της Βουλής. Επισημαίνουμε ότι αυτή ήταν η πρώτη φορά που εκδηλώθηκε σε τόσο υψηλό επίσημο επίπεδο και τόσο εμφατικά, με ευρεία αναγνώριση και απόδοση τιμής από τις αρχές της χώρας, η εκτίμηση στη σπουδαία συμβολή του Κερκυραίου συγγραφέα στα ελληνικά γράμματα.

Η παρουσία στην εκδήλωσή μας των βουλευτών Κέρκυρας, της ΝΔ Στέφανου Γκίκα ως εκπροσώπου του προέδρου της Βουλής, Αλέκου Αυλωνίτη εκ μέρους του προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία, Δημήτρη Μπιάγκη ως εκπροσώπου του προέδρου του ΠΑΣΟΚ-Κίνημα Αλλαγής, του Γενικού Γραμματέα του ΚΚΕ Δημήτρη Κουτσούμπα και του κοινοβουλευτικού του εκπροσώπου Θανάση Παφίλη, υποδηλώνουν όσα προαναφέρθηκαν. Επίσης, αντανακλούν συγκεκριμένες πρωτοβουλίες ηθικής και υλικής υποστήριξης της δραστηριότητας αυτής της Εταιρείας Κερκυραϊκών Σπουδών στο επίπεδο της Βουλής των Ελλήνων.
Η ιστορική εκδήλωση – συναυλία «Ντίνος Θεοτόκης: “Σ’ ένα πέλαο πλέω”» ήταν προϊόν πολύμηνων και πολύμοχθων διεργασιών και προετοιμασιών.

Καθοριστική στο καλλιτεχνικό επίπεδο για τον σχεδιασμό της εκδήλωσης ήταν η σύμπραξη, με την Εταιρεία Κερκυραϊκών Σπουδών, των αρχιμουσικών που συνέθεσαν τις μελωδίες και απέδωσαν εξαιρετικά έργα. Ανήκει αυτή η τιμή, καθώς και κάθε έπαινος εκ μέρους της Εταιρείας μας, στους τρεις αρχιμουσικούς: τον Άλκη Μπαλτά, τον Σπύρο Μαυρόπουλο, τον Σπύρο Προσωπάρη.
Ο αρχιμουσικός Άλκης Μπαλτάς εισέφερε πολλαπλή υποστήριξη σε διάφορα θέματα, σχετικά με την εκδήλωση, πέραν των έργων που συνέθεσε.

Συνεργάστηκαν για την πραγματοποίηση της υψηλού καλλιτεχνικού επιπέδου συναυλίας της 7ης Φεβρουαρίου 2024 συνολικά 20 καλλιτέχνες, συμπεριλαμβανομένων των συνθετών.

Εκφράζουμε για άλλη μία φορά τα συγχαρητήριά μας και τις ευχαριστίες μας για την υψηλού καλλιτεχνικού επιπέδου συναυλία και την άψογη συνεργασία:
* Στον αρχιμουσικό και μαέστρο Ανδρέα Πυλαρινό, που διηύθυνε την ορχήστρα.
* Στους σολίστ: τον βαρύτονο Παναγιώτη Πράτσο, τη σοπράνο Δέσποινα Μουρατίδη, την πιανίστρια Κωνσταντίνα Μουχλιανίτη, την ηθοποιό Αλεξάνδρα Παγιατάκη.
* Στους μουσικούς που αποτέλεσαν τη δωδεκαμελή ορχήστρα πνευστών: Δημήτρη Δεσύλλα, Μερκούρη Κάραλη, Βαγγέλη Καραμπά, Γιάννη Καραμπέτσο, Σπύρο Μουρίκη, Παναγιώτη Μπαλαμό, Αλέξανδρο Οικονόμου, Γιάννη Οικονόμου, Χρυσή Πιλαφτσή, Γιώργο Ραράκο, Κώστα Σίσκο και Μαρία Φωτιά.

Ο Κώστας Σίσκος είχε συντονιστικό ρόλο και συνεργάστηκε με την Εταιρεία μας για διάφορα θέματα προετοιμασίας της συναυλίας. Το ίδιο έκαναν για παρόμοια θέματα, συνεργαζόμενοι με την Εταιρεία, ο Δημήτρης Δεσύλλας και ο Βαγγέλης Καραμπάς.

Θερμές οι ευχαριστίες μας και προς την ομότιμη καθηγήτρια Νεοελληνικής Φιλολογίας του ΕΚΠΑ, ΈρηΣταυροπούλου, για την ενασχόλησή της με το ζήτημα του ρόλου της μουσικής και της ποίησης στο συνολικό έργο του Κωνσταντίνου Θεοτόκη. Η ομιλία της εμπλούτισε σημαντικά τις μελέτες για το έργο και τη ζωή του κορυφαίου συγγραφέα.

Προχωρήσαμε βήμα-βήμα, ξεπερνώντας διάφορες αντιξοότητες. Στις πρώτες φάσεις σχεδιασμού της εκδήλωσης ή και στη συνέχεια συνέβαλαν με διάφορους τρόπους, επίσης, ο μαέστρος Χρήστος Κολοβός και οι μουσικοί Χρήστος Καλούδης, Σπύρος Αρκούδης, Ισίδωρος Θύμης, Γιάννης Κρητικός, Θεόδωρος Μαυρομμάτης, Πέτρος Μαυρομμάτης, Αλέκος Μαυρόπουλος, Σπύρος Μπάκος, Σάκης Μυρώνης, Δημήτρης Ντακοβάνος, Ηλίας Σκορδίλης και Σπύρος Φαρούγκιας. Ακόμη, η σοπράνο Ρόζα Πουλημένου, οι πιανίστριες ΜπήλιωΜωραΐτου-Καβαλλιεράτου και ΜαριλέναΕλούλ, καθώς και η ηθοποιός Χριστίνα Θύμη. Προσέφερε βοήθεια, επίσης, ο Σύλλογος «Φίλοι της Μουσικής» του Μεγάρου Μουσικής Αθηνών. Σε διάφορα θέματα, για τα οποία τους ζητήθηκε ηθική υποστήριξη, ανταποκρίθηκαν θετικά, ακόμη, οι αρχιμουσικοί Σωκράτης Άνθης και Σπύρος Ρουβάς.

Επιθυμούμε να μείνει αποτυπωμένη για πάντα η συνεισφορά όλων όσοι σε κάποια φάση έτειναν το χέρι στην Εταιρεία Κερκυραϊκών Σπουδών για την ευόδωση του πολυσύνθετου εγχειρήματος.

Οφείλουμε σε πολλούς -πρόσωπα και φορείς- ευχαριστίες, όπως είναι φανερό, για την επιτυχή κατάληξη.
Ιδιαιτέρως ευχαριστούμε την οικογένεια Κωνσταντίνου Βιτουλαδίτη. Υπήρξε εκ μέρους της, από την αρχική έως την τελική φάση, πολύτιμη ανιδιοτελής ενθάρρυνση και βοήθεια, χωρίς την οποία δεν θα ήταν εφικτό να προχωρήσουμε. Νιώσαμε κατάβαθα γνήσιο ενδιαφέρον για τον νεοελληνικό πολιτισμό και πήραμε ανάσες και κουράγιο για την εκπλήρωση όλων των προϋποθέσεων υλοποίησης του σχεδιασμού.
Δωρεά που εισέφερε η βιομηχανική εταιρεία ΜΕΓΑ στην Εταιρεία Κερκυραϊκών Σπουδών για την προαγωγή των σκοπών της Εταιρείας στάθηκε πολύτιμο εφαλτήριο.

Ευχαριστούμε, παράλληλα, την αεροπορική εταιρεία Aegean και το Κοινωφελές Ίδρυμα Ιωάννη Σ. Λάτση για την προθυμία τους στην κάλυψη αναγκών της εκδήλωσης στους τομείς των μεταφορών και των ηλεκτρονικών επικοινωνιών, αντιστοίχως.

Ευχαριστίες οφείλονται, ακόμη, στην Κρατική Ορχήστρα Αθηνών, η οποία διευκόλυνε το έργο προετοιμασίας της συναυλίας.

Επίσης, στον βασικό υποστηρικτή της όλης εκδήλωσης στον τομέα της επικοινωνίας, τον ιστότοπο και την εφημερίδα Corfupress.com, καθώς και σε όλα εκείνα τα ΜΜΕ στην Κέρκυρα και την Αθήνα που ανέδειξαν συστηματικά το γεγονός. Εργαζόμενοι σε ΜΜΕ, ειδικότερα στον γραφιστικό τομέα, κάλυψαν σχετικές ανάγκες.

Ακόμη, στη διοίκηση και σε μέλη του διοικητικού προσωπικού του Φιλολογικού Συλλόγου «Παρνασσός», για βοήθεια και διευκολύνσεις που παρείχαν, καθώς και σε Κερκυραίες φοιτήτριες και σε στελέχη της Κερκυραϊκής Ένωσης Αθηνών και άλλων κερκυραϊκών συλλόγων της Αττικής, για την κάλυψη αναγκών και την αρτιότητα διεξαγωγής της εκδήλωσης στον «Παρνασσό». Επίσης, στουςσυγγενείς-απογόνους της οικογένειας Θεοτόκη.

Τη γενική επιμέλεια της εκδήλωσης-συναυλίας, όπως και τον σχεδιασμό της, είχε ο δημοσιογράφος Χρήστος Κορφιάτης, στο πλαίσιο των δραστηριοτήτων της Εταιρείας Κερκυραϊκών Σπουδών για τη συμπλήρωση ενός αιώνα από τον θάνατο του Κωνσταντίνου Θεοτόκη.

Η ιστορική εκδήλωση-συναυλία έχει μαγνητοσκοπηθεί και ηχογραφηθεί επαγγελματικά. Η προβολή του σχετικού υλικού στην Κέρκυρα θα γίνει σε λίγες ημέρες σε ειδική εκδήλωση στα γραφεία της Εταιρείας Κερκυραϊκών Σπουδών (Μουσείο Σολωμού, Μουράγια), και το υλικό θα είναι διαθέσιμο για τα ΜΜΕ που επιθυμούν να το αξιοποιήσουν».

 

 

ΚΕΡΚΥΡΑ ->
ΠΟΛΙΤΙΚΗ ->
ΕΛΛΑΔΑ ->
ΙΟΝΙΑ ΝΗΣΙΑ ->
ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ ->
ΚΟΣΜΟΣ ->
ΑΠΟΨΕΙΣ ->
ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ ->
Ο ΚΟΥΚΟΣ ΠΟΥ ΜΙΛΑΕΙ ->
Επιστροφή Στην Κορυφή